自己一個去旅行遇到既難忘事

363 回覆
879 Like 50 Dislike
去旅行感冒又肚痾
結果成個星期都係酒店睡覺玩電話
係加拿大讀書果陣
一個人係-10度 落緊雪既天氣下由屋企行出去大路撘巴士
行行下冇啦啦路度架警車開警鐘
沖過黎我隔離停左車 以為我俾人通緝
2個差人落車之後就問我去邊度?你係咪蕩失路?
我話唔係 去緊巴士站撘車反學姐
之後佢地話以家天氣惡劣 我地車埋你去學校

呢個就係人生第一次坐警車
一條友喺德國柏林,電話冇data身上得返20歐,咁啱周圍都冇有銀聯標誌嘅atm,冇得海外提款。張credit card仲要之前試過無啦啦用唔到,個人好慌亂。仲要落勁大雨抬住舊行李,又就夜晚,擔心危險。好緊張好不安,最後誤打誤撞兩個鐘先到hostel。覺得身心都好攰,成身又濕晒。

放低曬d野後,落左樓下一間土耳其d餐廳買kebab。個老細唔知點解竟然問我 u ok? 本身都冇乜但一有人關心就忍唔住喊左出黎 成間餐廳連埋d廚房員工都走黎關心我,個老闆又俾好多紙巾同水我飲,叫我之後有乜事都可以搵佢地幫手。臨尾仲攬下我。好窩心
上年自己身痕去左上海玩
臨上機先知民宿無啦啦取消左我間房
臨時先book第二間喺市中心嘅民宿
平時間屋通常得我一個
其他2個住客都係當地人,住喺度係因為方便去醫院照顧佢地個小朋友
之後知道原來嗰2個小朋友都係有cancer

新民宿有個管家
有一晚我無出去留左喺民宿諗住叫外賣就算
點知佢突然話煮飯叫埋我一齊食
仲叫多左個朋友上黎一齊食飯飲啤酒
一齊傾計又問我大學讀咩 點解自己過上海嗰啲
食完飯佢同左我落樓下散步
就問起將來有咩打算
分享左佢以前喺另一個城市嘅經歷俾我聽

我本身plan左要去一個都幾偏遠嘅地方參觀
但交通極唔方便 所以都諗住唔去算啦
點知原來就係個管家住嘅地方
佢就直接第二日一朝早陪我一齊去
搭左3個幾4個鐘車
岩岩去完長崎 走個日等緊巴士去機場
有個日本婆婆問我地係咪黎玩 邊到人 嗲左2句就有車
臨上車佢冇啦啦比左包野我 我諗都冇諗就ありがとう接左上車 入邊有幾個菓子 全部勁甜
自己一個去東京hea
本來諗住book 新宿某酒店
點知book錯咗同一集團池袋另一間
咁算啦 住兩晚姐
第一晚感覺怪怪地
第二晚感覺到有人捉我隻腳
由於我住酒店都係早出晚歸
累到仆街 理都冇理佢 反正朝早就走
之後google 返原來間酒店前身
係班甲級戰犯囚禁同處決既地方
睇埋巴打你個回覆,笑到停唔到
睇左半個post仲未睇到艷遇。。。
勁開心瘋狂識人
識唔到人就比自己靜下思考人生,睇下書

平時係香港邊有得比你靜下
呢個真 尤其係啲日本呀伯 佢地啲自尊心好重 有次搭jr見到個呀伯諗住讓坐點知佢冇坐不特止仲啤尻我
噓🤫⋯⋯
其實又冇乜野既
真人真事

18歲個陣一個人去日本旅行, 咁就住Hostel
係京都某Hostel既第二晚識左個韓妹(好cute),
係房傾傾下計就出左去食晚飯,仲順便
係Lawson買左支平Whiskey, 番到Hostel係
Common area到飲,醉醉下佢扶下我我扶下佢
一齊番房訓,我上左我張床(上格),佢之黎後佢
禽埋上黎就一齊攬住訓(當時下格有個日本阿叔訓)
之後就發生左啲野啦. 朝早起身分開落床之後去食早餐
然後各有各走。夜晚9點到番到去見到佢就一齊出去散步
行行下開始拖手 之後沿住條河一邊行一邊講心事
最後買左宵夜番去食就訓左
第二朝起身佢就Checkout左番左首爾,我當時真係
好失落,當時係不斷send 信息聯絡, 雙方都話好
唔舍得對方,之後我去左神戶玩左2日(無心機玩)
就即刻買左機票飛去首爾,放棄番香港張機票
咁佢就係機場接我 之後同居左成個月最後因爲要
番學先番香港 被迫要分開

第一次一個手去旅行 18歲,永世難忘
屌咗未?
最多試過一日六次 由朝搞到晚 當時年少氣盛
睇完成個post ,覺得學英文好緊要
成日覺得董建華廢英語教學整廢一代港人真係千古罪人
東亞病夫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞