自己一個去旅行遇到既難忘事

363 回覆
879 Like 50 Dislike
巴打識日文?
Hostel 個 host 主動話揸電單車車我睇夜景

果陣有少少凍但我無外套
佢借咗佢自己件衫俾我著到走

台灣最美的風景是人
有冇甜先個幾日?
係啊
去睇佢比賽/表演時有好多好人
d姨姨知你係海外fans就會問你有冇呢樣有冇果樣 佢地會帶定一堆送比其他fans
我都成日快閃去睇演唱會 不過冇你咁多奇遇
絲打真係好厲害
前年自己一個去京都有幾次奇遇,入境之前咪要填一張申報表嘅,但係填完張表都仲係要係機場俾人check行李,一個個樣都差唔多60歲嘅阿伯幫我check,佢好似英文麻麻哋,指住張申報表嗰啲違禁品逐項逐項問我this? this? this?我諗佢嘅意思係想問我有冇啲違禁品,跟住我用日文同佢講全部都冇,佢當時個樣係咁樣然後問我係咪識講日文,我同佢講淨係識少少,佢笑一笑之後就被我過了

然後喺新京極一間細手信舖買野,比錢嗰陣個日本阿叔問我hong kong?我點頭話hong kong,之後佢同我講lei ho,我又同佢講返你好佢話hong kong people very nice跟住我同佢講arigato到比完錢嗰陣佢同我講dor jeal,我就出到門口對住佢鞠個躬走人

之後有一次我等緊巴士,無啦啦有個橫睇掂睇都係華人嘅細路衝埋嚟問我一大串日文,嗰陣時我嘅日文都仲係水水地,費時誤導人哋所以我用日文同佢講我聽唔明,跟住佢轉用普通話問我去清水寺是不是這邊等車,我呆一呆之後指着對面馬路同佢講那邊,佢乜都冇講就一枝箭衝左過去但係一路衝一路同對面佢啲屋企人講「嗰邊呀!」

不過最正都係喺神戶見到一個法國餅師,佢係佢間鋪門口派緊試食,我攞完試食之後膽粗粗咁走去問佢where are you from,跟住佢答我France,之後我再同佢講bonjour佢回返我一句啱音嘅bonjour之後佢問返我邊度黎,我答佢hong kong,就係咁我哋就好似friend左,佢突然之間放低手上拎住個盤餅,交咗比個店員,然後叫我跟佢行跟住佢帶咗我去隔離一間佢哋鋪頭嘅博物館,佢同我解釋佢哋間鋪同埋神戶嘅歷史,又傾咗好多我哋自己嘅嘢,我問佢嚟咗神戶幾耐,佢話20年,佢問我覺得神戶點樣,我答佢fascinating,跟住我哋係咁吹水講文化講歷史總之乜春都講講左差唔多半個鐘,我自己覺得唔好意思阻住佢做生意咁耐所以就話走先,出到門口同佢握個手就各行各路真係好撚後悔冇同佢影相,到我夜晚返返去嘅時候佢已經閂左門
第2日開始有
佢條仔真係多鳩謝你睇住佢條女

半甜定全甜?
全甜呀
本身條女係飛la揾佢條仔,
又相去sf,條仔唔陪佢咪我陪
有無還錢
未試過自己去
有睇過妳個post
試過去日本福岡十日
有一晚見肚餓就去酒店附近居酒屋食下野飲下野咁

隔離坐咗一個睇落好唔開心嘅日本女仔
咁我係食緊野嗰陣唔小心撞到佢講對唔住
咁大家有眼神交流再加上我啲口音佢就知我係遊客
兩個慢慢傾起計
咩自我介紹呀,來日本幾多日做咩呀
以為佢英文麻麻點知講得好流利
佢話公司啲野令佢好大壓力
跟住兩個人去附近清吧傾下計
佢問我來緊有咩計劃,我話我好隨心無咩計劃
佢話不如佢帶我周圍玩因為咁啱係周末
跟住佢三日帶咗我去幾個景點
有啲連佢自己都未去過
唔係想做道德撚,但其實咁同逃票冇分别
諗起其中一件
十幾年前去東歐由維也納玩到波蘭
成程未聽過/講過中文(果陣冇咁多大陸人,香港人都少
係第十一二日度
去參觀 krakow 附近個鹽礦時
跟guided tour時竟然有幾個中年女人講廣東話
果下興奮到就算自己劇毒
都搵佢地搭嗲
第一句就同佢講
「你地香港人呀?我好耐無講過中文啦

之後佢地好好人
車我由鹽礦番市區
仲請我食埋飯
咁勁既你 我都係一級一級慢慢上 但我又唔夠高又唔夠力....

個喼去到我腰呀都唔知負乜鳩評 我又無迫人幫我 只係個次係我唯一一次遇到 覺得難忘姐
係美國去咗某山卡啦景點,電話無電叫唔到uber,學電影裏面嘗試搭順風車,點知舉咗手一分鐘就有人肯車我番市區
英國定澳洲果個brighton?
其實你都得
有得必有失
早一個禮拜自己一個去巴塞睇巴塞對曼聯
我自己鐘意曼聯的 開波前的晏晝喺la rambla附近鳩行 竟然行到去曼聯球迷的集會區
跟住佢地唱chant我又跟住一齊唱 佢地見到個黃皮膚一齊唱勁好奇 係咁問how do you know how do you know 小弟英文有限到不得了 用盡我的英文去解釋平時睇live同睇youtube會聽到 佢地個個個樣都係>跟住仲圍住我轉左幾個圈
最後同佢地唱左一陣 又吹下水 吹下吹下都留左喺嗰度成個幾鐘 最後同佢地影左張相 人生第一次自己去旅行第一日的行程就係咁特別咁渡過
一番到去9衝去銀行秒還
喺日本住Share House,夜晚成班人喺廳到飲酒傾計玩game
玩到類似真心話嘅game,個日本妹(醉醉地)問個澳洲佬:Do you like me?
澳洲佬:(英文)你指朋友定情人?
日本妹:(英文)情人,想同我上床果隻~
澳洲佬:Like!(英文)去我房,我地而家就可以嚟返Q
我:????????
之後散左,日本妹成晚無返房
諗住去台灣見識下 d clubbing 既地方,點知搵左成個鐘都搵唔到個入口,落住雨食左成個鐘西北風(當時十一月),返到酒店仲病鬼埋…

到而家我都仲係唔知個入口響邊。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞