自己一個去旅行遇到既難忘事

363 回覆
879 Like 50 Dislike
當年考完DSE自己去咗巴爾幹

喺馬其頓Skopje上咗巴士去科索沃Prishtina,去到之後上咗的士去酒店,點知佢話full咗refer我去第二間酒店

去到之後老闆見我咁後生,怕我自己一個唔安全,喺兩日後我離開去Prizren嗰陣特登帶我去的士,搵個好司機,仲同司機講話佢喺呢度開酒店,我有咩依郁就番嚟搵佢算賬,又叫個司機每三個鐘打俾我一次

點知去到Prizren打算買巴士飛去阿爾巴尼亞Tirana嗰陣,發現唯一一班巴士取消,之後好驚咁打俾老闆,唔知佢同司機講咗啲咩但係我最後只需要俾油錢就送埋我去Tirana(應該係老闆包咗底,仲要成三個鐘車程..)

最後成個trip每日都有打電話俾佢,幾乎每去到一個新地方佢都會俾一個朋友嘅contact 我,等我有咩事可以求救

可惜之後好少contact了
自己一個去雲南玩,幾日都住同一間客棧,同個老闆熟左,尾二嗰日佢同班朋友帶左我去騎馬打獵,然後夜晚就喺山度起個火一齊bbq,好似啲古裝片咁用碗飲酒,好乸正
本來同friend一齊去越南
點知去到登機閘口 佢原來未有簽證
最後上唔到機 然後我就自己一個人
本來就擔心緊點樣自己玩
最後去到當地喺hostel識到人
其中一個由一見面到第二三日都好好傾
又一齊行吓 食吓嘢
到我番香港之後都一直有聯絡 日日text
過多兩個月佢嚟咗香港搵我
最後變咗依家男朋友
之前去台灣環島去到墾丁勁多遊客,果幾日台灣公眾假期,好難叫車同啲的士都會3-4倍錢。得我一個,手機無電,又唔係好多錢係身,酒店記得大概位置唔知真實地址,坐左係路邊喊,無啦啦有架車停左係我前面,問我咩事,同完佢講佢就開住架車同我搵地方,搵左差唔多個半鐘,無收我錢,之後幾日都問我行程,問我使唔使佢車我去帶我去,最後交換左Facebook,佢而家黎親香港都會搵我。
巴打好夠薑喎,考完DSE就一枝公去咁遠

題外話未去過東歐前都唔知果邊其實洗費好平
好彩有平機票 應洗則洗都平過去台灣洗無謂錢
去完一次好似打開左新世界大門咁
旅遊唔再局限東亞,會搵平機票出遠門
咁都可以叫春
其實女仔係咪會高機率遇到?
係當地搭車遇到個香港司機
第二日佢又車又請我地食野
嗰一日真係好開心
鷹抓力可以整斷你手掌骨
你隻手冇事算好好彩
去冰島自駕遊,去到一個景點泊好架車準備買泊車飛,啱啱想熄匙嗰陣有個勁高大個樣好惡嘅男人行埋嚟敲我車窗,嚇到我成個人震咗一震,跟住佢對住我微笑,拎住張泊車飛同我講嘢,原來佢就嚟走,想俾張飛我等我唔使買過張
到我走嗰陣我都將張泊車飛俾咗下一個遊客
DSE完已經有錢去歐洲

不過打開新世界大門係真嘅
我同你一樣, 係慢慢行落黎
係咪係大教堂對面?
有次同fd去日本
之後買左舊朱古力
去SF exchange, 星期六冇野做一個人去Oakland周圍行(唔止唐人街)
返到宿個local問我今日去邊到玩, 我話Oakland, 佢即刻問我係咪痴線, 佢話Oakland好危險, 幾日之前佢先有個fd係個到日光日白俾人打劫, 個刻覺得咁都冇穿冇爛好神奇
5條仔去東京,住hostel
Check in 時有個架妹staff幾cute
我就朝朝同晚晚有咁早得咁早返hostel搵佢吹水
乜春都講,仲係咁請佢食甜品仲送下小禮物
佢又幾搭糖明明好幼稚。
最尾溝到佢,仲去左佢屋企過夜。
出返來班fd就眼甘甘望住我

最後都喺埋一齊一年,拍拖就去=去旅行

有甜,日本妹世界第一
Very touching! You should keep contact with him and invite him to come to HK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞