自己一個去旅行遇到既難忘事

363 回覆
879 Like 50 Dislike
築地冇咗了
香港食卡冇得即時攞返
如果外國人嚟香港食卡都幾麻煩
我全程goggle translate同人溝通...
需然唔計係去左旅行,但係果陣時係英國讀書
咁果一次就係機場訓左3-4日 因為唔記得邊度火山爆發,啲火山灰飛到阿周圍都係

咁以前學校係比£20 比我係機場買野食就算
冇準備到我會係機場滯留。 我自己都冇諗過會有呢樣野發生,所以上機前就買左好多野食。

果陣時仲要食煙,又買埋煙 點知無啦啦全部機都delay/cancel 哂

果陣時唔知點用可以咁冷靜咁樣面對呢件事
我打左比屋企人先, 同佢地講返唔到嚟可能要過幾日先返到。 問佢地住唔住酒店好 因為BA有免費酒店提供。 佢地話留係機場啦!真係有飛機都可以立刻走。 咁我就同佢地講我冇哂錢, 呢個佢地都冇辦法 因為乜卡都冇果時仲細 中三但係食煙

咁過左一日 我冇錢冇食物冇Wi-Fi 同埋得返一支煙既時候, 我就出左去食埋佢 因為好攰好大壓力。幾日冇沖涼,好辛苦。

就係呢一支煙.. 我果時好撚大膽, 我果次問左個好大隻既黑人比支煙我食。 佢真係比左支我 然後開始傾計。 我同佢講話我乜都冇 錢又冇煙又冇 最後啲錢都用哂

之後佢話佢好彩係倫敦讀大學, 好彩都可以返去休息下先。聽日再返嚟睇下點。

咁我同佢食完煙 佢話佢買多包煙比我食
我聽完好開心啦緊係,需然冇野食但係都叫做有煙食下解下悶。 我就一尾係度多謝佢 話佢真係好好人

買完煙佢再比多£20 我話叫我快啲買啲野食
三文治又好 乜都好啦。
我即刻咩都冇諗 同佢呃個手先然後叫佢加Facebook
同佢講話我一定會記住你幫過我 同埋呢一件事

呢個一定係我最難忘既事,同埋知道睇一個人唔好只係睇佢既表面。可能佢係好人 可能佢係壞人
築地場外仲喺到呀,仲好多野食
喺場內築地搬左去豊州
間鋪唔係市場入面 無搬到
去日本識左兩位女仔

第一次同外國人做朋友 感覺好神奇

每次路過都會同佢地食餐飯
個post睇到好想即刻自己去旅行
去啦去啦
黎緊今年仲有3次旅行去,都係一個去
去邊
一直都好想自己一個去 不過屋企人唔俾
今次先斬後奏攔我唔到
吉隆坡 布吉 北歐
北歐
我都一直好想去北歐但暫時未有機會
去睇極光,機會自己製做,唔好比咁多藉口自己真係
請大家出嚟 唔好放棄香港

撤回修訂《引渡條例》遊行

日期:2019年4月28日 (今日)
時間:下午3:00集合,4:00起步
集合地點:銅鑼灣東角道

一定要阻止立法
否則香港直送中國受審
想做就去做啦
去完你會發現’原來我都得㗎!’
你以為去咁多日會好孤獨
但係如果你肯主動或者接受人地既主動
你會發現獨遊都可以好精彩
大家交換故事,旅途既經歷
就會知道世界真係好大

講講下我又想去玩啦
諗住年底一個人去台中
早兩年都無去旅行 因為夾唔到朋友時間
決定今年自己第一次出走散散心
喺荷蘭exchange 年三十自己一個去左Arnhem town仔買啲嘢。又咁啱比我見到間中餐館,入去叫左碟叉燒飯,好味到仆街

食完吹左陣水,個老細都係香港人,不過移左民都廿幾年,仲同我講,屌梗係好食啦日日新鮮整架!

嗰陣孤零零一個,聽返啲廣東話加埋碟飯有啲想喊
This
不過你識英文嘅時候 人地未必識
去日本已經唔係幾用到英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞