海日灣II入場折實逾359萬元起 白石角最平!

1001 回覆
25 Like 60 Dislike
知唔知通常開票開幾多錢因為我未買過1手樓所以唔知要開幾錢
康城個規劃一開波就係13期有鐵路嘛
而白石角就無嘅
當然人口兩邊無得比
康城全期發展後預計住35萬人
而白石角就預計兩萬幾人左右

以下係17年政府回應嘅一部分
// 我們在公布《鐵路發展策略2014》前,分別於二○一二年及二○一三年進行了兩個階段的公眾參與活動,收到超過11 000份意見書,當中意見包括於東鐵線增設白石角站或科學園站的建議。政府委託的工程顧問當時在評估有關建議時,已考慮白石角一帶的新發展所帶來的新增人口。顧問分析認為,由於並沒有足夠的運輸需求量支持,該等建議的財務表現和經濟效益均屬欠佳,因此未有納入《鐵路發展策略2014》之內。當日的評估結果至今依然適用。 //

// 目前,該區已落成的四個住宅項目共有2 314個單位,涉及的建築樓面面積佔該區批准發展的總建築樓面面積約四成,而目前科學園的工作人口約有12 000人。運輸署一直密切留意該區發展及交通需求趨勢,配合人口增長而相應逐步加強該區的公共交通服務。例如,九巴第272A號線(大學站-白石角)已於今年初加密繁忙時段的班次至每15分鐘一班、改經科進路迴旋處,並加設中途站,以方便居民乘車。//
呢個價位應該會好搶手
康城近近地都叫做 有popcorn 有mtr 近港島
白石角有啲咩 ?
海日灣車位多
如果揸車出入都算係咁

不過啲開放式要搵租客應該要搵返科學園或者大學返工嗰班
但政府又搞咗個創新斗室預計20年底完工
8-10k租畀科學園員工搶咗一批客
12蚊入大埔 搭的士無咁嬲
Ching成個將軍澳得40萬人口 康城點住30萬人
億京d樓嘅質素如何?
好似之前做開寫字樓??
100k
港豬狗衝買豬欄
康城都未起晒
不過我都睇錯咗
35萬係講將來將軍澳再填海嘅概念性人口
依家嗰13期應該得十萬8萬
More

開放式真係成間屋似一條走廊咁
都有咁多人話良心好則
無濕尻露台 入2張飛抽下先
未抽中之前果10萬會唔會扣錢?
抽中唔岩心水唔買又得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞