[月供股票] 2017年2月

432 回覆
5 Like 0 Dislike
準備想開始月供既時候 就咁高價

今日高 聽日更高 揀岩股就唔洗驚

月供就係唔想睇股價,你覺得真係太高咪停一個月

月供一定係 當日o既高價入
月供唔係短炒, 應該預左長渣
所以你應該揀隻愛股, 投資落去, 等回報

利申: 紙上談兵

題外話,止賺位仲難搵
想問下中銀正常幾時扣數?

10號,下一交易日入貨

今日仲未扣數
今日睇綠角大見到篇文,俾大家參考下

綠角財經筆記: 定期定額投入美國ETF績效分析---以VTI為例

http://greenhornfinancefootnote.blogspot.hk/2017/02/etf-vtidollar-cost-averaging-into.html

曾經我都打算推廣美股ETF月供
但諗諗下流程煩過供港股,最尾都係算

但係每年10.48%嘅回報係唔錯(扣左手續費),真係冇咩野好搵過佢

但係如果咁筍,應該有巴打透過月供美股複利效應而發咗達。
首先 向間諜巴打致敬
佢之前主要係教大家月供盈富基金(2800)
但由於仲未等到佢過黎
我決定開個月供股票先
因為知道好多巴絲都係月供幾隻(我自己都係)

新手知識:
問:咩叫月供股票?
答:每月用你指定既金額,購買你指定既股票。
例:你set左月供$2000盈富、$2000騰訊、$2000匯豐,假設你用中銀黎做月供,會係每月既第十一日買入。假設盈富個日係$20一股,你會買到100股,騰訊係$201一股,你會買到9股,即$1809,銀行只會扣你$1809。

問:月供股票有咩好?
答:1)低入場費:如果你睇好騰訊,但佢一手要大約兩萬蚊,但你冇咁多錢,月供就幫到你。你可以每月$5000咁供。2)平均成本:假設騰訊三個月既價係:$170、$180、$190,你同樣都係月供$5000,係第一個月你會買到29股,第二個月買到27股,第三個月買到26股,變相平個陣買多啲,貴個陣買小啲。個平均買入價會係$15000/(29+27+26)=$182.9。

3)減低心理因素:由於每月都係指定個日入貨,我地唔需要睇價入,平時好多時會見佢貴,冇入到,點知就升到咩咁。

問:啲碎股點算好?有冇息收?
答:係有息收的,唔需要草夠一手先有。至於會唔會賣唔出?中銀就承諾可以以正價沽出碎股,所以唔洗擔心。

問:用邊間?收費如何?
答:主要都係推介呢兩間:中銀,一通。
中銀:可以用信用卡供,容易周轉,仲草埋積分。
每個月$50,已包收息費、存倉、買入,可以話係全包價。可以以正價沽出碎股。
http://bochk.com/m/tc/investment/securities/monthly.html

一通:所有交易都係$5,收息每次$30。如果你月供3隻,每月就係$15。(有錯請補充,因為我用中銀的)

問:有咩記數app?
答:Ticker。非常清晰咁記錄你既交易同會自動幫你計你個平均買入價。

問:比較受歡迎既月供選擇?
答:盈富基金、騰迅、匯豐、建行、港鐵、煤氣、電能、港燈、領展。

講住咁多先,其他留待其他巴絲補充

一通應該係收每隻股票每個月收月供費5元,逐隻股票計,例如供2800,2828,想每隻供12個月,月供費就各收60元,冇得用免佣券。

另外,代收股息每次收5元,另仲有交易所徵費。

http://www.i-access.com/fee_c.html

綠角財經筆記: 定期定額投入美國ETF績效分析---以VTI為例

http://greenhornfinancefootnote.blogspot.hk/2017/02/etf-vtidollar-cost-averaging-into.html

但係每年10.48%嘅回報係唔錯(扣左手續費),真係冇咩野好搵過佢

HK ETF 3140 ???

你可以唔信既

你可以唔信既

寄望有巴打實戰下
朱千雪巴,想問吓中銀今個月係咪今日入貨?

我都想問,岩岩check左戶口未有顯示

唔該巴打,但網上銀行未見有紀錄,係咪正常,我係用信用卡供的
(今個月轉用中銀,第一次操作)

無記錯既話聽日就會見到入左幾多貨

信用卡條數就再過多一兩日

聽朝login check 證券日結單,有買入價同股數
唔該白色巴,自信巴
首先 向間諜巴打致敬
佢之前主要係教大家月供盈富基金(2800)
但由於仲未等到佢過黎
我決定開個月供股票先
因為知道好多巴絲都係月供幾隻(我自己都係)

新手知識:
問:咩叫月供股票?
答:每月用你指定既金額,購買你指定既股票。
例:你set左月供$2000盈富、$2000騰訊、$2000匯豐,假設你用中銀黎做月供,會係每月既第十一日買入。假設盈富個日係$20一股,你會買到100股,騰訊係$201一股,你會買到9股,即$1809,銀行只會扣你$1809。

問:月供股票有咩好?
答:1)低入場費:如果你睇好騰訊,但佢一手要大約兩萬蚊,但你冇咁多錢,月供就幫到你。你可以每月$5000咁供。2)平均成本:假設騰訊三個月既價係:$170、$180、$190,你同樣都係月供$5000,係第一個月你會買到29股,第二個月買到27股,第三個月買到26股,變相平個陣買多啲,貴個陣買小啲。個平均買入價會係$15000/(29+27+26)=$182.9。

3)減低心理因素:由於每月都係指定個日入貨,我地唔需要睇價入,平時好多時會見佢貴,冇入到,點知就升到咩咁。

問:啲碎股點算好?有冇息收?
答:係有息收的,唔需要草夠一手先有。至於會唔會賣唔出?中銀就承諾可以以正價沽出碎股,所以唔洗擔心。

問:用邊間?收費如何?
答:主要都係推介呢兩間:中銀,一通。
中銀:可以用信用卡供,容易周轉,仲草埋積分。
每個月$50,已包收息費、存倉、買入,可以話係全包價。可以以正價沽出碎股。
http://bochk.com/m/tc/investment/securities/monthly.html

一通:所有交易都係$5,收息每次$30。如果你月供3隻,每月就係$15。(有錯請補充,因為我用中銀的)

問:有咩記數app?
答:Ticker。非常清晰咁記錄你既交易同會自動幫你計你個平均買入價。

問:比較受歡迎既月供選擇?
答:盈富基金、騰迅、匯豐、建行、港鐵、煤氣、電能、港燈、領展。

講住咁多先,其他留待其他巴絲補充

一通應該係收每隻股票每個月收月供費5元,逐隻股票計,例如供2800,2828,想每隻供12個月,月供費就各收60元,冇得用免佣券。

另外,代收股息每次收5元,另仲有交易所徵費。

http://www.i-access.com/fee_c.html

其實唔止$5, 每次買都有個d 交易所費同印花稅etc
用中銀供5號要以股代息應該點操作?
用中銀供5號要以股代息應該點操作?

網上銀行,證券買賣,公司行動
啱啱二月開始用匯豐供,點樣睇返個交易,到而家都冇顯示

Hsbc會寄信俾你 幫你計埋平均價 幾好
一炮過啦 月供

Hsbc會寄信俾你 幫你計埋平均價 幾好

即係冇得網上check?
依家開始供 brk b
新年前填左表,用中銀供$3000 2888,黎緊應該係第一個月,但到依家咩訊息都收唔到偽咪正常?

10號扣數 下個交易日入貨 今日無聲氣係正常

供2888,y?
個人認為5或2388較好

覺得佢有升值潛力,又冇錢,諗住供供下賺價就走
823依家係咪高位,唔好供住?
收息長揸,你地會揀邊隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞