[月供股票] 2017年2月

432 回覆
5 Like 0 Dislike
零人手操作,準備$2000
1000 去3 (貪佢供十送一)
1000 去66 (打算long hold等佢其他線開通)

夠唔夠穩陣

新手,諗住穩翻陣入700

咁你一通先得,唔係手續費都蝕哂。

用銀行手續費蝕死你

用緊南商,免三年手續費
但新手好奇想知點解話收手續費會蝕死,係咪因為對於兩千蚊來講供兩隻太多

計數計出黎
每月50 但你只係供2000
你隻股係咪每個月都有2.5%增長 cover到個手續費先

我咁理解有冇錯
唔關供幾多隻事,主要睇整體既增長係咪大過手續費
所以一係就個本夠大,就算少增長都可以拉番個手續費成本
一係就個手續費成本夠低

所以用銀行供既人,月供應該唔止得咁少

有冇理解錯

岩 主要係睇本幾大
供1000 手續費就5%
供5000 手續費就1%
所以你供5000既話 只需增長1%就夠俾手續費

唔該晒巴打
好奇想問下點解唔會考慮美股
我睇google呢十年升左勁多...
long hold好似唔錯
話咁快3月

咁你一通先得,唔係手續費都蝕哂。

用銀行手續費蝕死你

用緊南商,免三年手續費
但新手好奇想知點解話收手續費會蝕死,係咪因為對於兩千蚊來講供兩隻太多

計數計出黎
每月50 但你只係供2000
你隻股係咪每個月都有2.5%增長 cover到個手續費先

我咁理解有冇錯
唔關供幾多隻事,主要睇整體既增長係咪大過手續費
所以一係就個本夠大,就算少增長都可以拉番個手續費成本
一係就個手續費成本夠低

所以用銀行供既人,月供應該唔止得咁少

有冇理解錯

岩 主要係睇本幾大
供1000 手續費就5%
供5000 手續費就1%
所以你供5000既話 只需增長1%就夠俾手續費

唔該晒巴打
好奇想問下點解唔會考慮美股
我睇google呢十年升左勁多...
long hold好似唔錯

唔想買d我唔了解既企業
月供8-10k
3 2800
用匯豐月供呢2隻係咪ok?

銀行只建議中銀,因為3會派紅股而產生碎股,而hsbc收手續費係紅股一筆股息一筆,蝕手續費都蝕死

中銀就50蚊包晒,碎股又正價賣出,點計都值得你特登開投資戶口

但係驚支爆呢

我諗你死大陸都未爆
再講
2800好多都係大陸股
你驚支爆其實唔應該玩港股添

供2800又怕支爆其實係好矛盾
你望望2800入面有咩/藍籌有咩,本地同大陸公司比例又有幾多先啦

每次講親港女我都係果兩張圖

2800一定要加入賣出既操作,得波幅冇升幅賺唔得幾多
所以港股我比較傾向選個股,美國適合投資大市

btw5年來既表現不代表將來都會繼續依個趨勢,請諗清楚先好投資

想問吓大家 一通可唔可以每個月改個供款?
月供8-10k
3 2800

銀行只建議中銀,因為3會派紅股而產生碎股,而hsbc收手續費係紅股一筆股息一筆,蝕手續費都蝕死

中銀就50蚊包晒,碎股又正價賣出,點計都值得你特登開投資戶口

但係驚支爆呢

我諗你死大陸都未爆
再講
2800好多都係大陸股

你望望2800入面有咩/藍籌有咩,本地同大陸公司比例又有幾多先啦

btw5年來既表現不代表將來都會繼續依個趨勢,請諗清楚先好投資

得,可以改大改細
請教各位, 宜家個市睇落去都高高地,大家月供會減磅嗎?
請教各位, 宜家個市睇落去都高高地,大家月供會減磅嗎?

減 呢期公佈業績 好多都炒左d上去
有冇巴打知匯豐今個月幾多號入貨

冇記錯 8號扣數 13號 11點開始入貨

online banking 月供果頁
入股票編號個位置下少少 有全年處理時間表可以睇

Thanks
想問問大家意見

1. 宜家如果有$60000本金
有無建議應該點樣分配?
一手咁買咩股好?

2. 想長遠儲下錢收下息
月供$5000匯豐有無得諗??

Thanks

請問中銀係幾號入貨
月供8-10k
3 2800

但係驚支爆呢

我諗你死大陸都未爆
再講
2800好多都係大陸股

得,可以改大改細

係咪都係喺網頁月供嗰到set就可以?
想問問大家意見

1. 宜家如果有$60000本金
有無建議應該點樣分配?
一手咁買咩股好?

2. 想長遠儲下錢收下息
月供$5000匯豐有無得諗??

你投資目標同玩法係點先
可以係市低既時候用筆錢供多啲囉

Thanks

請問中銀係幾號入貨

10號扣 下個開市日入
個個月都有人問
lm
月供8-10k
3 2800

但係驚支爆呢

我諗你死大陸都未爆
再講
2800好多都係大陸股

得,可以改大改細

係咪都係喺網頁月供嗰到set就可以?

啱Yes

Thanks

請問中銀係幾號入貨

10號扣 下個開市日入
個個月都有人問

唔好意思呀,尋日先係中銀申請網上銀行,之後自己係網上銀行set月供2800

仲有好多野未攪清楚

Thanks

請問中銀係幾號入貨

10號扣 下個開市日入
個個月都有人問

唔好意思呀,尋日先係中銀申請網上銀行,之後自己係網上銀行set月供2800

仲有好多野未攪清楚

有冇用中銀卡供

Thanks

請問中銀係幾號入貨

10號扣 下個開市日入
個個月都有人問

仲有好多野未攪清楚

有冇用中銀卡供

有呀,我set左用icard供

就係見到兩日都未入貨所以先問下佢會幾時過數

Thanks

請問中銀係幾號入貨

10號扣 下個開市日入
個個月都有人問

仲有好多野未攪清楚

有冇用中銀卡供

戶口就十號扣
信用卡好似早兩日

Thanks

請問中銀係幾號入貨

10號扣 下個開市日入
個個月都有人問

仲有好多野未攪清楚

有冇用中銀卡供

戶口就十號扣
信用卡好似早兩日

Thx
各位巴絲,小弟我開左個中銀acc,暫時諗住各$1000咁供 中電 港鐵 領展,只求每年3-4%增長咁。想問下咁買ok嗎?洗唔洗集中返買兩隻唔好咁多心?
各位巴絲,小弟我開左個中銀acc,暫時諗住各$1000咁供 中電 港鐵 領展,只求每年3-4%增長咁。想問下咁買ok嗎?洗唔洗集中返買兩隻唔好咁多心?

3k 用證券行好d
3隻都係優質企業 但增長慢 要長hold先見到個效益
你諗住揸幾耐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞