[月供股票] 2017年2月

432 回覆
5 Like 0 Dislike
供個d一年派4次息既股票係咪算抵d呢
一般買既話 會比銀行收收息費
月供要比charge但唔係收息費

sorry for 19999

中銀供2、5、11 算抵因一年派四次唔收手續費
供個d一年派4次息既股票係咪算抵d呢
一般買既話 會比銀行收收息費
月供要比charge但唔係收息費

sorry for 19999

中銀供2、5、11 算抵因一年派四次唔收手續費

我都係咁諗

我都係因為收息手續費先轉中銀
如果用匯豐月供
咁每個月嘅手續費係咪0.25%/$50再加$30存倉費

用匯豐每次派息都有手續費,另外碎股會低幾個價位賣出
存倉費唔記得有無
依家供梗823同700
想再供埋11

11而家開始供好貴
無知一問,買呢啲股票話想收息儲錢
啲息係每月派入你個儲蓄户口?
之前聽過係咩派息日先有

跟你買個隻股

證券行月供就會入返去證券行內的現金戶口,想攞錢就俾order 轉返去連結銀行戶口

銀行月供就派息日個陣就自動存入儲蓄戶口

有存倉費同埋股息費

仆街佢個網無show出黎

伏已中

冇講免就即係要收囉

存倉費好易中伏
周街都免平時好多人已經冇呢個概念

咁中銀每月50手續+年費咪仲伏
hsbc好似淨係每月存倉

中銀50蚊係全包,免存倉收息費

包埋呢150?

琴日我都問左,你講150係最基本會員,一手手買,你開左戶未?開戶開埋家庭證券戶口可以慳150存倉
50蚊月供再講多次係全包,最好好似上面巴打所講買幾千以上,唔係就好唔抵
另外我之前開戶果陣同我講首6個月免50蚊手續費,唔知而家仲有無

宜家個優惠仲做緊

我2011年開始供無收過150 存倉費。。。
想問下一通如何搞月供股票?
網頁搵唔到按邊度可以做到

証劵
月供

開咗戶口未
原來要網頁版先得
剛開始月供5同823
每月供3000蚊左右
諗過下供埋 3

中家有冇高息既推介?
2638 808
首先 向間諜巴打致敬
佢之前主要係教大家月供盈富基金(2800)
但由於仲未等到佢過黎
我決定開個月供股票先
因為知道好多巴絲都係月供幾隻(我自己都係)

新手知識:
問:咩叫月供股票?
答:每月用你指定既金額,購買你指定既股票。
例:你set左月供$2000盈富、$2000騰訊、$2000匯豐,假設你用中銀黎做月供,會係每月既第十一日買入。假設盈富個日係$20一股,你會買到100股,騰訊係$201一股,你會買到9股,即$1809,銀行只會扣你$1809。

問:月供股票有咩好?
答:1)低入場費:如果你睇好騰訊,但佢一手要大約兩萬蚊,但你冇咁多錢,月供就幫到你。你可以每月$5000咁供。2)平均成本:假設騰訊三個月既價係:$170、$180、$190,你同樣都係月供$5000,係第一個月你會買到29股,第二個月買到27股,第三個月買到26股,變相平個陣買多啲,貴個陣買小啲。個平均買入價會係$15000/(29+27+26)=$182.9。

3)減低心理因素:由於每月都係指定個日入貨,我地唔需要睇價入,平時好多時會見佢貴,冇入到,點知就升到咩咁。

問:啲碎股點算好?有冇息收?
答:係有息收的,唔需要草夠一手先有。至於會唔會賣唔出?中銀就承諾可以以正價沽出碎股,所以唔洗擔心。

問:用邊間?收費如何?
答:主要都係推介呢兩間:中銀,一通。
中銀:可以用信用卡供,容易周轉,仲草埋積分。
每個月$50,已包收息費、存倉、買入,可以話係全包價。可以以正價沽出碎股。
http://bochk.com/m/tc/investment/securities/monthly.html

一通:所有交易都係$5,收息每次$30。如果你月供3隻,每月就係$15。(有錯請補充,因為我用中銀的)

問:有咩記數app?
答:Ticker。非常清晰咁記錄你既交易同會自動幫你計你個平均買入價。

問:比較受歡迎既月供選擇?
答:盈富基金、騰迅、匯豐、建行、港鐵、煤氣、電能、港燈、領展。

講住咁多先,其他留待其他巴絲補充

中銀用非中銀信用卡月供股票有無得賺分?例如用bea flyer world
月供8-10k
3 2800
用匯豐月供呢2隻係咪ok?
首先 向間諜巴打致敬
佢之前主要係教大家月供盈富基金(2800)
但由於仲未等到佢過黎
我決定開個月供股票先
因為知道好多巴絲都係月供幾隻(我自己都係)

新手知識:
問:咩叫月供股票?
答:每月用你指定既金額,購買你指定既股票。
例:你set左月供$2000盈富、$2000騰訊、$2000匯豐,假設你用中銀黎做月供,會係每月既第十一日買入。假設盈富個日係$20一股,你會買到100股,騰訊係$201一股,你會買到9股,即$1809,銀行只會扣你$1809。

問:月供股票有咩好?
答:1)低入場費:如果你睇好騰訊,但佢一手要大約兩萬蚊,但你冇咁多錢,月供就幫到你。你可以每月$5000咁供。2)平均成本:假設騰訊三個月既價係:$170、$180、$190,你同樣都係月供$5000,係第一個月你會買到29股,第二個月買到27股,第三個月買到26股,變相平個陣買多啲,貴個陣買小啲。個平均買入價會係$15000/(29+27+26)=$182.9。

3)減低心理因素:由於每月都係指定個日入貨,我地唔需要睇價入,平時好多時會見佢貴,冇入到,點知就升到咩咁。

問:啲碎股點算好?有冇息收?
答:係有息收的,唔需要草夠一手先有。至於會唔會賣唔出?中銀就承諾可以以正價沽出碎股,所以唔洗擔心。

問:用邊間?收費如何?
答:主要都係推介呢兩間:中銀,一通。
中銀:可以用信用卡供,容易周轉,仲草埋積分。
每個月$50,已包收息費、存倉、買入,可以話係全包價。可以以正價沽出碎股。
http://bochk.com/m/tc/investment/securities/monthly.html

一通:所有交易都係$5,收息每次$30。如果你月供3隻,每月就係$15。(有錯請補充,因為我用中銀的)

問:有咩記數app?
答:Ticker。非常清晰咁記錄你既交易同會自動幫你計你個平均買入價。

問:比較受歡迎既月供選擇?
答:盈富基金、騰迅、匯豐、建行、港鐵、煤氣、電能、港燈、領展。

講住咁多先,其他留待其他巴絲補充

中銀用非中銀信用卡月供股票有無得賺分?例如用bea flyer world

唔俾用非中銀卡找數
月供8-10k
3 2800

銀行只建議中銀,因為3會派紅股而產生碎股,而hsbc收手續費係紅股一筆股息一筆,蝕手續費都蝕死

中銀就50蚊包晒,碎股又正價賣出,點計都值得你特登開投資戶口
月供8-10k
3 2800

銀行只建議中銀,因為3會派紅股而產生碎股,而hsbc收手續費係紅股一筆股息一筆,蝕手續費都蝕死

中銀就50蚊包晒,碎股又正價賣出,點計都值得你特登開投資戶口

但係驚支爆呢
月供8-10k
3 2800

但係驚支爆呢

驚支爆就唔好供2800啦
月供8-10k
3 2800

但係驚支爆呢

紅股30 收息30 存倉每月又30
每次買入-50 手續費仲洗唔洗扣 抑或免費左
月供8-10k
3 2800

但係驚支爆呢

唔明你個問題
月供8-10k
3 2800

但係驚支爆呢

唔明你個問題

*可供購買股票之金額 = 每月投資額扣除手續費 (每月投資額的0.25%或50港元

* 2010年6月28日起直至另行通知,透過任何途徑新設立之股票月供投資計劃或現持有之股票月供投資計劃,均可享有永久豁免經紀佣金,包括標準經紀佣金0.25%及所有有關交易的費用:印花稅、聯交所交易費、交易徵費、存入證券費用、中央結算系統 (CCASS) 收費。

係咪抵消左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞