有冇人中意整意粉? 交流下

1001 回覆
233 Like 28 Dislike
蒜油我都有整開一樽
一周內一定用晒
我都係
屋企無依2樣嘢會唔自在
其實加黑椒定芝士粉好
你要問定waiter先,你啲卡邦尼有冇忌廉
有就100%係你唔想食嗰隻
百佳有啲有殼MUSSELS好鬼平
$21 2包
唔駛解凍即用
會唔會啲WAITER唔識答
問廚房咪得
黑椒我之前喺日本買GABAN嘅原粒

用時先舂佢好香
我仲要有西芹蕃茄
用平黑椒可以試下用個pan煎1分鐘
都可以有個香嘅效果
香港應該無乜地方可以識到正宗 carbonara,even 去英國歐洲都少,of course除咗意大利

正宗carbonara講緊係 guanciale+pecorino+蛋+pasta,淨係guanciale香港都唔知有冇得買
做過2間公司 一間係忌廉汁一間係真蛋汁煙肉油

其實香港都有,但係你要揾意大利菜唔係西餐
係,乾煎係好方法
https://zh-hk.facebook.com/mercatobygiando/

會唔會有依度?
香港唯一真正意大利超市喎

我煮risotto都一定唔正宗
屌我舊公司都係
一定要煮到淋鳩晒,又要有汁浸住
最撚憎淋鳩晒

其實olive oil加香草黑椒好好食啦 未必一定要汁
無錯
好似pizza咁,傳到去美國變咗第二樣嘢咁
carbonara落cream好似變咗餐廳standard咁
當然加埋乾辣椒更好食
我舊公司啲粉仔無汁浸住佢會彈鐘話你講
我心諗你識條柒咩

但其實出面啲客都係唔撚識
美國真係破壞王
乜食物傳到去都變垃圾
其實係一個地方食外國菜真係將就下
有時就算做呢行既人想做返正宗都好
啲客食唔慣都係無用
之前做過一間個廚師想樣樣執正黎做
例如啲米同麵唔想煮全熟麵比老闆屌
有時偷雞 啲客就即刻投訴 話食唔到
真係無乜計
自己煮一定係最好
屌我舊公司都係
一定要煮到淋鳩晒,又要有汁浸住
最撚憎淋鳩晒

其實olive oil加香草黑椒好好食啦 未必一定要汁
我舊公司啲粉仔無汁浸住佢會彈鐘話你乾
我心諗你識條柒咩

但其實出面啲客都係唔撚識
用靚嘅olive oil 食得出㗎
好香口感又好
啲汁阻住添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞