有冇人中意整意粉? 交流下

1001 回覆
233 Like 28 Dislike
唔會跟足啦

唔想變意大利肥佬
organic 既就$765 1500g

平過D美國煙肉
唔會亦唔想買咁多
https://www.ilbelpaese.com.hk/index.php?route=information/information&information_id=13

知有這間嘢,好耐之前買過Jam
唔知齊唔齊pasta 料,如之前講嘅 GUANCIALE
追哂post都無人講用porcini煮意粉
都好方便
無呀普通mushroom就有

你分享下心得
幾年前食過依間既carbonara, 號稱係羅馬top 10 既carbonara
http://www.roscioli.com
d guanciale係切到一粒粒骰咁既大細
咬落脆過炸豬皮,d汁又杰又濃又掛麵,但真係太多汁, 多到好似泥漿咁,漏到食油落肚咁

坐我對面一對夫婦叫一碟share都食唔到一半,我食頭一兩啖好撚好食呀,但到第三第四啖開始係頂硬上咁食哂成碟佢
抵玩喎 ,聽日去下先

不過我未搵citysuper唔知有無
有時正宗嘢未必啱香港人口味
有無高手話比我知這間嘢價錢是否公道品質是否ok?thanks
咁所以carbonara係咪唔使咁執著唔落cream
但我又覺得落cream就完全唔係果樣嘢

睇片嘅話我想跟返正宗嘅食材但油份,鹽份減少
有cream似乎會更膩
其實好睇邊個地方
拿玻里d檸檬意粉好撚好食
應該係pacentta煎香完加檸檬汁同意粉水同牛油撈開就煮意粉,最後用芝士basil garnish 搞撚掂,咸咸酸酸真心正
聽到都想試
上面你話貴到hihi嗰件同重量唔係仲平咩巴打雖然好大舊
唔記得咗添
不過我諗我唔會買好大舊
又唔係日日整
就咁mushrooms 無乜菇味,加小小浸porcini水去一齊煮,不過唔係人人都鍾意佢陣味,同佢d味比較重,可以由三塊開始浸,由小小開始。

Jusco 一樽五六十蚊,用好耐,risotto 都可以用
我通常屋企有急凍帶子,去supermarket 買mushrooms,onion,cream
過程同你地差不多
thanks
等我試下去aeon睇下先
haha你仲未改到口叫jusco

乾嘅得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞