有冇人中意整意粉? 交流下

1001 回覆
233 Like 28 Dislike
有無健康食譜推介
想減肥又想食得好味d
有無人知 Fettuccine 同 Linguine 有咩分別? 成日覺得佢地好似

另外 想請教下點整 Gnocchi 會好食 近排愛上左佢咬口 想學下自己整黎食

其實pasta真係有太多款 有d餐廳好講究 某種pasta唔會配某d醬
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/perfect-pairings-how-match-pasta-shapes-sauces
巴打煮開咩意粉 分享下
最鐘意整carbonara
太懶
多數搵嘢炒
我煮到好茶餐廳
我都想學吓西式
淨係煮過卡邦尼同蕃茄
但卡邦尼太肥,淨過幾次就無再煮
有冇人分享下有咩意粉可以簡單同快整到
煮開肉醬、Carbonara失敗版同橄欖油頹撈意粉
一定要茄膏
我有好多頹食圖
而家瞓,聽日再post
我都覺得要落茄膏,淨係落茄汁會煮到好似蕃茄炒蛋咁
不過減肥,我都係無再用茄膏
茶餐廳嘅味道點樣炒法
卡邦尼肥但係唔多嘢要準備咁 我就成日整(不過整衰嘅)
LM等圖
用黑椒/辣椒醬/XO醬炒
卡邦尼都係易整,用cream同奶開個sauce
我見呢到啲人仲好有心機種啲herbs,我完全唔識點用herbs,明明呢到勁易買到

正宗唔用奶同cream
黑椒係醬?定就咁sum黑椒冇諗過落啲中式醬頹炒添
我整卡邦尼(fail版)係cream奶都唔落 跟上面有條片咁得隻蛋同芝士(粉) 加啲超市啲盒裝煙肉粒 啲肥少過段片度好多不過就成日唔係變咗炒滑蛋撈意咁款就係隻蛋仲係水
試下落多d橄欖油去煎pancetta (guanciale難買d ), 唔好揾普通煙肉
煎完pancetta熄火落意粉再落幾匙意粉水
意粉水d 澱粉質同油係咁撞會chok到d creamy既感覺,之後落蛋+芝士既mixture繼續撞就多數成功
你打斜個pan,用蒜片係加少少油淺炸,整蒜油出黎先夠味。

拿破崙意粉
次次唔知煮咩就整呢味
煙肉直接落pan煎到出油
用埋d油炒洋蔥同其他嘢
又香又唔晒油
紅醬點整
茄膏番茄雞湯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞