有冇人中意整意粉? 交流下

1001 回覆
233 Like 28 Dislike
咁食開乜
種香料點先唔惹蟻/蟲?
要幾大量呀?街市咪有
卡邦太濃 又漏
食多數都係食海鮮/a.o.p底嘅嘢
講起Guanciale 唔單只整卡邦
整Amatriciana正到暈 呢個食多幾次都唔嫌
另外以前公司都係剩用Guanciale嚟整卡邦 但好多客都覺得太咸 所以會溝一半Pancetta
咩叫a.o.p
蒜 欖油 辣椒
a.o.p.意粉十分易整又好食,加少少anchovy效果更佳
蒜 欖油 辣椒真係必備
做左六年都冇乜點食過carbon
卡邦太濃 又漏
食多數都係食海鮮/a.o.p底嘅嘢
講起Guanciale 唔單只整卡邦
整Amatriciana正到暈 呢個食多幾次都唔嫌
另外以前公司都係剩用Guanciale嚟整卡邦 但好多客都覺得太咸 所以會溝一半Pancetta
咩叫a.o.p

巴打識食
唉,你哋個個有特別渠道買料..
有冇辦法等佢甩出嚟啲葉用返做肥料?
好似好浪費...
我覺得你依個執著比較無謂喎
夾硬要用葉做肥料

整死盤嘢
呢個一睇就知係正版卡邦尼
練好基本手勢再買靚材料嚟整啦
同埋carbon啲料喺香港唔難搵,上面都有人po咗guanciale邊到有得賣。
A.o.p.呢啲更加唔洗講,落樓下街市都買到。

同埋唔好將屋企煮飯仔同餐廳去比。如果屋企要整到餐廳級數基本上冇咩可能,除非你好有錢
人哋煮唔同嘅意粉都會落唔同嘅自家高湯,點鬥

總括嚟講都係建議都係練好基本功,先再諗買靚料嚟整。
用panchetta其實唔係差太遠,我都係買開樓下c記一盒盒嗰啲飛機貨
好,明白
唔係諗住要整到米芝蓮質素
越嚟越好同埋好過啲頹嘢就得
AOP蜆粉
會唔會講究到唔用本地garlic
係,真係有心嘅咪慢慢upgrade食材。

同埋卡邦落cheese嘅時候除咗parmesan之外,可以落埋pecorino romano(羊奶芝士)。落完真係好食好多。
又唔會咁痴線嘅,不過都好少煮自己食
但我好憎羊奶陣味
會整到死咁犀利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞