有冇人中意整意粉? 交流下

1001 回覆
233 Like 28 Dislike
試下買過d新嘅蒜頭
我都試過用屋企嘅千年蒜整嘢
真係無晒蒜味
同埋好似樓上巴打咁
意粉去到差唔多落碟加少少生蒜蓉
(生蒜蓉我會1粒蒜頭用刀打橫壓到好爛)
講到1999希望有人明
點解用basil
應該用italian parsley, 平時百佳$5 既cured parsley無咩味
同場睇埋Happy點煮依味蒜香意粉引誘Black Widow, 記住parsley同蒜片係無上限

https://youtu.be/CzpVmyzbYLg
我都有咁整
如果成日煮嘅,整兜炸蒜油係屋企看門口啦。

拎啲蒜頭
Chop碎一堆garlic(要好碎),或者你拎去blend碎都得(但blend會出水,blend完要壓乾啲水先炸得)
蒜碎準備好,就拎一煲olive oil (非extra virgin)煲熱佢(唔好出晒煙),然後落蒜碎落去炸。

炸既時候要一路stirr佢,炸到距離金黃70%就起得。然後放係到等佢攤凍就得。
注意千祈唔好炸到金黃先起,因為你攤凍過程中佢啲油仲係好熱,會keep住炸緊啲蒜,你金黃先起既話最後就會焦晒,會好苦。

到你要煮落蒜既意粉(eg:aligo e olio )嗰陣就可以落蒜油
同整肉燥飯要整油蔥酥原理一様
Fettuccine闊同厚過linguine
會掛汁啲,所以多數配啲濃厚啲既sauce
唔好偷雞落乾香草
真係去街市買新鮮既,味道爭勁遠
一係學樓上班友去種
乾parsley, rosemary點用先最出味?
醃野食算喇
落意粉不了
番茜本身味都唔勁 乾要黎求撚奇撈落去裝下飾gaja for me
用油慢慢逼味出來,所以唔應該最後落

新鮮既就相反,後階段先落,不過要睇邊種herbs, 木質個啲好似rosemary就可能耐啲都得,但新鮮rosemary一般都唔用係意粉,用係肉會好啲
鍾意食沾麵就fettucine 鍾意食拉麵就linguine
你只需要需要一個blender
德國齋買肉嚟煎都飽啦
同埋茄膏其實都係天然材料嚟
lm
我會牛油加生粉起左個底先
再續d加牛奶起埋個汁
再加salt pepper parmesan cheese調味
類似法式果個bechamel sauce咁
吓同有無樓有乜關?
好似太杰身
點解你會覺得茄膏肥?
你睇多次
睇多次都係好杰咁
我指你上半句
哦樓主
我唔算好心機啦又唔係由種子種起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞