有冇人中意整意粉? 交流下

1001 回覆
233 Like 28 Dislike
鵝頸
檸檬+魚子+蒜頭+olive oil
劉嗚
咦 布歐師父
你係咪將我個signature做法講出黎當係你咁諗咁攞威?
好似版權唔係好公道
做法有signature?

同餐廳 然後我創依個做法
再教佢整
我諗係我signature
如果其他地方整咁岩同我一樣
我唔敢咁樣講野
原來呢度咁多專業高手
咁你2個係咪personally識?
我咁講得 sure係識
雖然我唔出名
但咁耐係度 識我就知我唔會無啦啦講人想
咁私人糾紛你哋私下解決吧

既然係高手
不如過2招俾大家
咦,唔係私唔私人糾紛既問題喎

佢可以係到分享小小虫巴打創作既煮法,但佢字裡行間滲透出黎既意味就係魔人布歐巴打佢kinda proud of自己衣個煮法,講到好似佢既野咁。佢唔洗一定講到明份recipe係黎自小小虫,但司馬超之心,路人皆見。

可能講真,分享煮法、原唔原創真係唔係大問題,卡邦都唔一定要原創先分享得。
而係,當小小虫教魔人布歐佢既recipe時,佢當係自己野咁同人講,再攞埋彩,咁我就覺得小小虫係俾人利用左囉。
我記得之前小小蟲post好似有講紅蝦意粉

大遠無去食

其實我會咁諗,上forum都係想share自己嘢,應該無錢收, 佢可能覺得小小蟲依個做法最好,分享吓

如果佢地有生意上問題,另計
係中國人先有呢樣野 煮個意粉都咁
可能真係有生意問題
Btw意式食材好難搵
Fusion銅鑼灣個凍櫃完全冇
你指紛爭?
想知東九有冇街市平平地賣香草 PARSLEY, THYME, BASIL 之類
AEON 覺得太貴
好多高手
仲有師父
想請教下咁多位高手,正宗意大利嗰隻carbonara點先整到咁黃咁靚?我次次煮完撈蛋汁都撈唔勻,一撻撻咁,好樣衰
可以試下用多D蛋黃
要留意撈意粉時, 意粉既溫度, 如果高過70度, D蛋黃有可能會直接凝固
仲有, 唔建議用芝士粉, 我試過用kraft既parmasan, 跟本唔會溶. 完全做唔到收杰個汁既效果
睇片人哋用2隻蛋+1隻yolk
屋企長期有pecorino同pancetta
輪流整Carbonara, gricia, cacio e pepe同amatriciana
想濃色D, 用1全蛋, 2蛋黃可能好D

有冇成品相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞