[喪屍]香港。我要在這座喪屍城生存下去

1001 回覆
306 Like 18 Dislike
我覺得世界 有無喪屍都係遲早既事。畢竟科研太發達,只差左幾時唔覺意將啲野溝埋 同 爆發。

可能會拎黎做人口控制
話晒資源都會有用盡嘅一日
紙言開始追
出多幾篇
more
乜野靜間
proofread先出街啦
乜野靜間
proofread先出街啦

多謝支持
我會再睇睇
幾正劇情緊要D
晚飯一推
LM
劇情可以有多啲起伏
而家好似場場都好激,一波完咗又即係嚟另一個衝擊

如果過咗一個危機後先靜一靜,俾啲伏線下/下下一個危機,咁會更引人入勝

唔知係咪咁,希望樓主明我講乜
劇情可以有多啲起伏
而家好似場場都好激,一波完咗又即係嚟另一個衝擊

如果過咗一個危機後先靜一靜,俾啲伏線下/下下一個危機,咁會更引人入勝

唔知係咪咁,希望樓主明我講乜

明白
因為故事情節都唔算係我諗
係我之前發惡夢
尤其是係地鐵站嗰度,超級深刻
所以我好心急想將我啲夢境寫返晒出嚟

我會盡量放慢少少個情節,多謝巴打支持
第十九節 ー 怒火中燒

「嗯…係邊度開始講起呢…」
「就係咁,前日我就係模範邨遇到佢地嘅,果時都係得兩個人,就唔見你果個師父…」李沙展說罷就和我們一樣,一起住阿軒的方向看,希望他解釋一下

「我地三個出咗去地鐵站後,因為後面一直有喪屍追住,於是直接跑咗入邨…」阿軒帶着沉重的表情開始解釋

「但估唔到邨裏面先係喪屍集中營。」旁邊的林小蕊說

公屋的人口密度都比較高,加上空間細,那裏根本就是喪屍的天堂,人類的地獄…

「不過經過一番波折,我地終於搵到一間安全的房休息,但…」阿軒就沒有再說下去,並示意身旁的小蕊為他說下去

「?」

「本來都冇咩事,但你師父一聽到屋外面有細路嘅喊聲,就直接跑咗出去…」

「…」我知道師父一向都很喜歡小朋友,但想不到在這麼危險的時候他竟然會…

「咁後來呢?抱個細路返黎應該好快。」

「我…我聽到出面有喪屍叫聲…所…所以冇開到門…」

「你個仆街!」我二話不說就跑上枱面一拳把阿軒打到地上,被我打了一拳的阿軒也沒有還手,繼續讓我打第二拳…
「師父叫得你開門,就啫係冇問題啦!」

「我知…但…」

這時,李沙展用他驚人的力氣把我們分開,讓我冷靜一下…

「咁你依加諗住點?」過了一段時間,大家的情緒也穩定下來後,李沙展才問我

「仲洗講,我一定會去搵返佢。」

「依加都就天黑,我地聽日先同你去…」

「但…」現在也不知師父是生是死,時間越長就代表找到他的機會越低…

「我冇可能用咁多人條命去搵一個人。」李沙展說這句話十分堅定,看來也不會再讓步,不過他肯幫忙去找師父已經是仁智義盡…

「咁你地呢?」李沙展正經的看着阿軒二人,意圖也十分明顯,一來是責任問題,二來就算強迫他們,到時也只會是個負擔…

「我會去,係我欠咗你師父嘅。」被我打過的阿軒十分堅定地說,不過如果他不去的話我應該會繼續打他…

「我都去。」林小蕊堅定地說

「我都去!」呂麗翹跟著說

「你岩岩黎到就留低休息下啦…」我說。呂麗翹多日來也跟著我四處奔走,也沒有好好休息過。

「係囉…翹翹你都累架啦…」林小蕊也跟著說

「下…」呂麗翹不咁有些失望

「你留係度睇住佢地兩個啦…」我指着我身後的葉詠恩和陳念慈說,其實她們二人和這件事無關,加上她們也沒有甚麼戰鬥力,我也不會再讓她們嵌入危機中…

「嗯…好呀…」聽到我的提議,呂麗翹最後還是接受了。但不知為何她看着我時,好像十分緊張的,眼神閃縮,可能剛剛我的樣子過分嚇人…

「哦…翹翹你鬼馬啦~」林小蕊一副看透世事的樣子對她說
「今晚要同你傾下偈先~」

「咩…咩喎。」呂麗翹的面即刻紅了起來

「呃…你地都累架啦,去休息下啦…」李沙展說。這個李沙展現在看來都算是一個優秀的指揮,可以在這裏組織一隊自救隊和安撫生還者…

由於阿軒他們一早已經被安排了和其他生還者同房,為了不會讓其他人感到不公,李沙展將我們四人安排到另一個空房。不過我也不想和阿軒同房,我應該會隱不住再打他…

安置後,林小蕊已經迫不及待將呂麗翹帶走,她們也很久未見,應該有很多話說…

19完
間房剩返主角同兩個學生妹
間房剩返主角同兩個學生妹

你期待緊咩
瞓前一推
仲有冇 今日咁小
又一正古已留名 巴打加油支持你
好睇啊 巴打
真係一日一篇咁賤?
皮已正
新讀留名
早上一推
夠鐘出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞