[喪屍]香港。我要在這座喪屍城生存下去

1001 回覆
306 Like 18 Dislike
帶走呀妹啦,留係度拓柒咩

究竟宋慧珊係點嘅樣
一日唔知一日都唔能夠話走就走
帶走呀妹啦,留係度拓柒咩

究竟宋慧珊係點嘅樣
一日唔知一日都唔能夠話走就走

離唔開比主角踩住條屍行落去
留名
主角會唔會同阿妹講自己殺過人
主角會唔會同阿妹講自己殺過人

阿妹應該明白阿哥一定有佢原因
係啲無聊白痴港女先會一碌鳩打落黎
有文未
帶呀妹返去清水灣啦
帶呀妹返去清水灣啦

無咗架車
帶呀妹返去清水灣啦

無咗架車

咩撞左去條柱到嘛,不過留係到仲衰,班友搞埋d階級制,遲早出事,返原去本個team人好過
第四十九節 ー 她的心意

「原來矮仔師父佢已經…」
妹妹聽到師父的死訊,臉上也帶點失落。當然師父和妹妹的關係沒有和我一樣密切,自然不會有過分的反應。

「總之我地以後就一齊行動啦。」我說
師父、媽媽都先後死亡,現在只餘下我們兩兄妹二人。不過,也因為大家都曾經目睹親人在自己面前死去。為了不再讓歷史重演,相信現在我倆的求生慾都變得很強。

「但你真係冇諗過返去?」妹妹問我
這個問題我已經想過,可能由呂麗翹將我反鎖在房內的時候,她已經把我當作是一個殺人犯,加上我也不知如何面對阿軒,再回去也沒有意義…

「冇啦,佢地都唔鐘意我。」
暫時這裏的人也比較接受我,宋慧珊雖然帶點傻氣,但也十分可靠。

「阿哥你對女仔真係遲鈍…」妹妹不滿的對我說

「下?我咪即刻黎咗搵你囉。」
看見妹妹突然生氣起來,可能是怪我沒有聽她的錄音來救她吧…

「唔係講我呀!」
妹妹聽完我說話後,反而更加生氣。

「哈…原來你有時都會成舊薯仔咁。」
一直在旁聆聽的宋慧珊說。

「我同阿妹傾緊偈…」
宋慧珊一直在旁聽我和妹妹的對話同時,又要插一下嘴。

「所以話你真係舊薯仔黎,果個呂咩咩擺明冧你啦!」
宋慧珊沒有理會我,繼續說出她的想法。

「下…」
呂麗翹雖然在婆婆死前一直都十分信任和依賴我,這點我也知道的。但我一直也以為她是出於在喪屍世界的無力感才會依賴着我…

「我同婷婷都係咁講你都知咩料啦!」
宋慧珊對著半信半疑的我說,我身旁的妹妹也點頭示意。

「都係算啦,佢都唔再信我。同埋我地應該唔會再見。」
呂麗翹對我的依賴,在我殺死婆婆後已經蕩然無存,最後她甚至要將我禁錮起來。

「真係想見下佢。」
妹妹自言自語地說,但明顯這話是說結我聽的。

「…」

兩女再也沒說甚麼,好讓我靜靜思考。

由大家和鰂魚涌站內走散只餘下我和呂麗翹共同行動開始,我們一直也互相照應,雖然她經常闖禍,很多時都要我為她補救。

但保護她在後期反成為了一件必然的事情,直到師父死後,她還一直在我身邊照顧我…

想到這裏我不禁望一下圖書館外一片漆黑的夜空。

(唔知佢依加點呢…)

早上…

「老徐,你去睇下委托係咩。」
大叔聽到指示後馬上離開。

「委托?」

「楊宇明每三日都會公布一次委托,完成委托後就會分配到糧食。」妹妹說

「咁失敗呢?」
這種做法就好像網絡遊戲一樣,完成任務就會有獎勵。

「咪冇野食囉,但咁樣先會令人有動力。」宋慧珊說
的確,糧食是有限的,如果糧食消耗大於收入的話,這裏應該很快會全滅。

「宋…宋副隊…」
大叔一臉驚恐的表情回來,我也是第一次看見平時沉實穩重的大叔有這個反應。

「咩事?做咩咁驚青。」

「個…個委托…」
說罷大叔將一張紙條交到宋慧珊手上。

「第三隊與第五隊聯合前往彩明商場搜索可用物資。」
宋慧珊的表情馬上變得認真,看來這個委托應該不是什麼輕鬆的小事…

49完
屌佢老母咁辛苦先係果到執返條命
又要去多獲
屌佢老母咁辛苦先係果到執返條命
又要去多獲

襯機會走人啦
想知 如果主角知道呂麗翹死左
主角會唔會好後悔自己走左去
Lm

應該唔會 主角應該是鐘意男人的

應該唔會 主角是要成為神的男人

應該唔會 主角應該是鐘意男人的

應該唔會 主角是要成為神的男人

馬壯
會唔會補返之前話出個幾章
先殺楊隊長 再走人
lm
留名,點解冇講個楊隊長係咩人黎既?
會唔會補返之前話出個幾章

已經出咗
星期六到星期一出咗5章
留名,點解冇講個楊隊長係咩人黎既?

我成日覺得佢係區議員
究竟新界西做咩?
究竟點解仲有電?
究竟粒種子係咩?

呢三樣嘢吊住我條癮呀
好想睇落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞