沈陣營第二百零八期 - 沽PUT做淡幾十年,大師仍在解放前

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
如果真係AI program炒股炒市可以贏面99%嘅話,google早就贏盡,佢個人工智能喺圍棋已經擊敗人類
學下先
Alpha go係靠不斷自己同自己對奕
建立自己嘅database去判斷點樣出手先係最高勝率
如果覺得只係暴力運算所有可能性咁實在係太underrate machine learning個威力

大部人炒股嘅策略都係會輸錢
AI只係撇除咗人為因素 更加理性地反映番呢個事實
唔係用咗AI嘢就輸 係你本身就贏唔到錢

不過我同樓王喺呢方面嘅理念係南轅北轍 冇乜好討論
冇情感嘅機器唔會產生第六感,你無法知道地球上某一個方落可能發生某件事影響全人類走向

好多時係第六感趨吉避凶

人真有第六感,信唔信由你
AI唔係一定輸當然,但贏面唔見得高過人腦

只係機械式列舉可能性概率而執行下一步
\|/師父
無情感嘅好處就係唔會覺得自己好有勝算嗰陣all in
然後突然間失準嘅時候令你一舖清袋

機器只會盲目地跟隨指令
你策略本身係帶俾你7成勝率 咁就會係7成
你策略本身有10%期望值 咁就會係10%
唔會因為第六感而令到結果有較大嘅偏差

樓王你自己都講過用賭欖贏錢嘅人都係輸貪心丫嘛
冇情感嘅嘢咪會幫你嚴格執行賭欖個指令

AI就係同人類有唔一樣嘅思考方法
本質上就唔係同一樣嘢 好難簡單類比
你用得AI 就要善用佢冇情感嘅好處嚟制定策略
而唔係吓吓期望將人類獨有嘅property帶入去電腦嘅世界入面

所以我一向都係話係班友廢而輸錢 唔係佢手頭上嘅工具令佢輸錢
依家係咪已經冇人做淡?
輸到手停口停,唔係冇人做淡

又要打工對沖
中美貿易談判今再續 傳結構性改革議題分歧仍大

中美繼續於華盛頓進行貿易協議談判,今輪磋商原定上周五(22日)結束,但其後延長2日至周日(24日)完結。據報雙方於上周六(23日)的談判時間長達逾7小時,消息指兩國在部分議題的分歧收窄,但於國企補貼等結構性改革問題仍有重大分歧。有消息指,雙方仍未就人民幣匯率問題達成協議。

知情人士透露,談判團將於當地時間周日早上繼續商討,以中國國務院副總理劉鶴為首的中方代表團預料周一(25日)離開華盛頓。雙方於知識產權、市場准入、減少美國對中國的4000億美元(約3.14萬億港元)貿易逆差問題上縮窄分歧,但在國企補貼、強迫技術轉移及網絡盜竊等議題分歧仍大。

美國財政部長姆紐欽上周五曾指,現時雙方的貨幣協議是歷來最有望成真的,但他沒有提及協議詳情。4名消息人士透露,中美仍未就如何實行貨幣協議達成共識。美國總統特朗普曾指控中國玩弄人民幣匯率來取得競爭優勢。美方要求中國穩定人民幣的價值,據指若成功實行協議,中國就不會再透過令人民幣貶值的方法來降低出口貨的價格,抵銷美國關稅的影響。

兩國對整個貿易協議的執行機制亦沒有共識,美國希望有嚴謹的機制確保中國履行協議,但北京堅持要有「公平及客觀」的機制,需要由客觀的仲裁人做決定。英媒指,目前未知中美於上周六的談判能否化解上述分歧。

--------
呢單野一日講傾得好好一日講未傾掂
呢個係咩source
其實而家即係點
3月1有無延到期
睇youtube見到連腳鷹都上埋賊掠王做嘉賓,dklm唔係好串話近年唔鍾意拋頭露面嫁咩
好很正
上過幾次好似
沈振盈:今年市況呈大上大落
02月24日(日) 20:06

訊匯證券行政總裁沈振盈在東方產經「另類指標」專欄表示,2月份港股延續1月份的升市,恒指重上28,500點水平,收復250天線。若從技術走勢分析,向上仍有上升空間,但幅度已是有限數。不過,若以基本因素分析,則仍未可以輕言熊市完結,反而仍然是處於熊市一期的階段。

今次的升浪,筆者認為仍然只是反彈浪,因為經濟數據才剛剛開始反映下行的迹象,企業業績表現已轉差,但股價卻並未充分反映現況,以及前景的黯淡。

暫時來說,並未見到在政策上出現重大的改變,市場所反映的,只是主觀的最樂觀預期,只要預期落空或稍有偏差,一切又要回歸現實。

若從玄學角度判斷,今年的市況是大上大落,上半年未可輕言已重納升浪。配合基本因素的角度考慮,大升後隨時會出現大跌。現時的策略,應該是走蟹貨,而不是入市追貨。

本周每日的股市走勢預測:

周一(癸巳日):天干屬水地支屬火,水火交戰之局,反覆偏淡。

周二(甲午日):天干屬木地支屬火,木生火之局,反覆回升。

周三(乙未日):天干屬木地支屬土,木剋土之局,出現震盪。

周四(丙申日):天干屬火地支屬金,火剋金之局,反彈之局。

周五(丁酉日):天干屬火地支屬金,火剋金之局,平穩上落。

(作者為註冊持牌人士)
------
趁讀書交學費都好既,見過太多人做野輸錢無心做俾人炒埋
師父幾時先肯拎啲袋底量子牛出嚟

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞