沈陣營第二百零八期 - 沽PUT做淡幾十年,大師仍在解放前

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
有討論,有生氣,樓王呢幾日好活躍
唔好用不負責任咁大個罪名,我冇叫人跟,如果有人咁做得咗嘅話,或者跟你分散而其中一啲輸咗嘅話,係邊個「不負責任」呢?
咁都有罵戰
唔係罵戰,不負責任就太大罪名

沈門從來唔罵戰嘅,亦習慣唔會空口講,二師兄、我全部貼倉嘅,經常叫人唔好跟嘅,邊有必勝之法?
講明我係冇提出任何投資建議 唔好拉我落水
但分散投資差唔多係基礎投資101黎
希望樓王比d實質理據反駁佢
人總係想被人認同獲得自重感
樓王同東亞bb兩個都有少少嘢講錯
所以互相捉錯處希望獲得對方同埋我地認同
啲錢唔買嘢又有得話物價通漲銀紙會貶值
拎去買股又可以話會買中雷曼
拎去買樓就話IT狗唔見咗幾多個十萬而家接火棒
拎去買金又會話冇位放會俾人偷冇息收又同師父同船

吓吓there exist個近乎extreme嘅worst case出嚟講就話人地冇數學冇邏輯
不如你真係讀吓數學先啦 入面有科叫統計學

我身邊都識唔少人淨係月供2800而家打風流工
又駛唔駛2800遲早變雷曼呀
買中雷曼仲易過中六合彩添咁喎

家陣樓王話for all投資都要一注獨贏咩
而家there exist樓王自己都落咗兩注 一注apple一注yandex添
自己打倒咗自己 唔駛邏輯大師嚟討論喇
及早離場先係投資101
你買咩都there exist個worst case嚟反駁你
另外投資投機必有運氣成份,無人可預知未來,贏輸同性格、個人判斷、決斷能力相當有關

反而同精通數理化,學歷幾高無關

Ivan Fisher諾貝爾經濟學得獎者,牛頓唔使講,一樣輸錢損手爛腳
及早離去
兩會無咩人講
survivorship bias咪就係stat果度黎
講緊係A: 地盤佬一注獨羸 -> B: 最好就一注 係有問題
講真 我理得你一注定十注姐
多謝樓王金石良言
我記得白師兄黎無耐都同最子兄吵過架
仲走咗一排
根本有少少邏輯都知樓王講緊咩
盡可能地買愈少嘅股票 然後管理好佢

另外覺得general behavior係可以用for all嚟表達嘅都係戇鳩 我話嘅
港女係臭雞真係for all港女係臭雞咩屌
事實股市係一贏二平七輸,分散投資與1注獨贏都好,都係會有輸嘅機會,及早離去先係冇風險,無論用乜嘢方式,只要喺系統裡面就係有風險,投資101並非必勝之法
人地講咗一大輪然後捉個稻草人嚟打 真係好撚有邏輯
我都擺到明話你係戇鳩 真係再覆你都哂時間
唔同冇邏輯嘅人講嘢 係咁
依我睇法一般人要做到被動收入從冇到有,甚至財務自由,由於子彈唔多,書本教分散唔同版塊行業,十隻八隻股票,其實可能蹉跎歲月嘅

亦冇人精通所有行業,例如我嚟講,地產較熟悉,就集中呢個版塊,與其浪費時間去研究唔熟悉嘅業務,不如集中熟悉嘅
唔好勞氣,邊有投資101,有就個個唔使做,點解咁少人可以做到財務自由呢?
全部都傻豬黎
In 1137 we trust
月供5號仔我地再7s
等金價落番1200再買
含指幾時再破前頂就開始分注入牆紙
我都想知1137會唔會掂
買啲試下
依家咁睇
其實好似唔錯負評都越黎越少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞