沈陣營第二百零八期 - 沽PUT做淡幾十年,大師仍在解放前

1001 回覆
11 Like 0 Dislike

沈門最高指示

徙置區大堂公告

沈門朝聖區,新入門必讀

https://lihkg.com/thread/390469/page/1

2018近照

大家繼續happy等大師兄回歸,新入黎既d j 圖唔該放得好d。
last post

沈陣營第二百零七期 - 沈大師的熊!熊!哈!豬年繼續發酵

https://lihkg.com/thread/1016718/page/1
拜一拜先!\l/
lm 先
師父 我精神上企你個邊㗎!
\|/
\|/ 師傅
我諗著買幾手
師傅

師傅形在解放前,好句好句
全球先兆?馬來西亞2009年後首見通縮

外國傳媒報道,全球經濟踏入「低增長、低通脹」局面,令央行很難「收水」,目前就有南亞較大型經濟體率先陷入通縮。

馬來西亞公布,1月通縮0.7%,高於市場預期的通縮0.4%,為2009年以來首見。事實上,該國在過去7個月,通脹皆低於1%。

官方解釋,1月陷入通縮主因是政府改變了燃料補貼方式,令通輸成本按年減少7.8%。該國央行在2018年1月加息後,利率一直維持3.25厘,官方目前仍預期今年平均通脹會上升。

馬來西亞對上一次陷入通縮期是2009年6月至11月,當年經濟增長亦收縮1.5%。
------
為師父提供J點
輸晒有譜,都OK合理,之前走咗樓寶,低位有冇再入?
當時all in左金
琴日衝唔到1350後賣哂
依家諗著攞黎買啲373
樓寶已miss
\|/

新post 上香
下星期將倉餘下資金70000蚊搵啲短炒股,以大市均線趨向未到頂,陽燭已全喺均線之上,除非突然一號加關稅,否則已可睇升市

我就係諗緊到底中美呢單野1號點搞
其實拖到依家點睇呢轉侵侵都唔似會真加咁
但一旦佢真係加既話就要插
無疑
我成個星期冇買貨係驚玩消息,加息縮表已經收檔咁滯,今年加息玩2次最多,分分鐘1次甚至冇,呢2日望吓有冇未起動嘅股票先,然後再諗
All in 373博起動
藍醜股會唔會考慮啲有MOMENTUM既股票?

例如2018, 舜乳咁?
我自己係唔相信呢兩隻野 但上32000冇佢地又上唔到 好多散戶都唔敢入 算係輕身

另外0016又點睇?
我覺得2017頂140$一定穿硬 係睇下上唔上到180$架姐
新雄雞幾好,如果大市上佢實有份,舜宇我一向唔鍾意嘅,亦小睇佢,評論唔中肯,短炒就唔研究基本因素,純睇圖炒就算
\|/師父
\|/ 師父
cfu陣間錢錢錢個樣會點 比人夾到要靠邊站
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞