沈陣營第二百零八期 - 沽PUT做淡幾十年,大師仍在解放前

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
好似話賣咗
係,執錢走咗
師父眞係仲活在解放前
食撚緊百鳥歸巢
喺搞被動收入方面睇,樓寶比較吸血鬼優勝之處係銀碼細,容易買一手,派息高過吸血鬼,喺利疊利增加數量更有利,錢多冇嘢收購投資會派特別息比股東,唔係出頭鳥唔會咁易被政棍做目標,股價升幅就算唔夠吸血鬼快都唔會差太遠

所以我吹奏儲股推薦佢多過823,喺儲貨方面速度必定優勝好多,著眼於數量同派息而非股價

另外唔好儲股太分散,揀好股集中火力一注獨贏好好多,分散投資所謂分散風險其實冇乜用,呢隻贏嗰隻輸呢隻派息嗰隻唔派抵銷晒平均成本法威力

越多股票越多風險,系統性崩潰好似08年咁,分散唔到風險嘅,1隻同10隻一樣,分散風險應該係分散去其他市場,同一市場根本冇點分散到風險,同一系統也
冇老點,地盤佬,的士佬等等財務自由、退休享福全部1注獨贏匯豐,而非講分散風險,一籃子雞蛋不如揀隻好雞蛋,照顧好就變成雞一隻

記住落場就有風險
一早掃哂,囤完地玩埋囤商場
lm
https://www.facebook.com/100009850724112/posts/828708890800794?sfns=mo

apple 係2011年由尾嘩一聲就聲到頭
amazon 個勢都唔錯
Survivorship bias
未有樓寶貨應該而家入定點
唔係一定樓寶嘅,其他都得㗎嘛,808收息唔睇股價都可以,搏未來業務搞好增加派息股價上升

再唔係其他股票都得,煤氣股價跌都可以諗

總之個倉我睇儲3隻最多,無甚表現咁上下走咗佢,擺晒去最好表現嗰隻,嚟緊我會走6,1000股,擺埋去樓寶,核心持股
大師 石油呢家賣唔賣好
【大師午間教路】或衝上29200才調頭

訊匯證券行政總裁沈鳩頭認為,港股未來一兩日仍是上落市格局,恒指有機會衝上29,200點才調頭,轉勢信號出現才加注淡倉。 

大師重申反彈浪已完成得七七八八,不認同外界所講現在處於牛市,暫不宜買貨。

噚日又叫人開淡倉 DKGH
其實提實貨放夾萬呢招係有得諗
係,避免自己手多抵唔住升咗股價嘅誘惑而賣走,忘記咗被動收入嘅目標,到一定數量改為實體股票,例如5萬股樓寶,亦唔使比證券行食手續費
Ipo果d咪ok囉
特朗普警告:可能放棄與中國談判貿易協議

https://lihkg.com/thread/1041560/page/1
未攞過實物股票,5萬股都係一份咁定係會5倍於1萬股?如果攞得多米真係冇位放?
市場好多垃圾講股書,唔使買嘅,例如50隻好股呢啲,根本抄財報內容,香港股市有冇50隻「好」股票都成問題,只係玩同講馬佬一樣,一場12隻馬講6隻大包圍,有隻跑出當中,買呢啲書浪費金錢與時間

另一類就係內幕財技講股書,根本唔係講緊股,係講故,買本龍虎豹夜遊人有益過睇呢啲
屌!你班大戶當師傅乞衣呀?
升得果舊零水點開put開熊呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞