沈陣營第二百零八期 - 沽PUT做淡幾十年,大師仍在解放前

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
李阿寶有段時間上船,叫佢做樓寶號,嗰時5.2左右 佢做船長
我睇圖短期見頂,都係回得少少,5.8都唔穿,等除凈後睇吓有冇機會
好彩一直堅守無放
近排反而仲入左 可口可樂同埋 加多注福壽仔
我都睇緊可樂、蘋果,豐田同yandex,好似買AAPL唔錯,整住十零廿股試吓先,反正公海連登仔話唔得,就買嚟擺喺喥
美股我新手嚟,仲想伸手拎no𠻹 amaz瓣數多睇唔通,我有用佢,係唔錯,但唔知現價平定貴?
reits中最唔鍾意405,母公司根本搵佢股東笨柒,嗰時都講武漢寫字樓起緊已經賣咗比子公司,都short嘅,租未有得收就先俾利息,405冇記錯有40%左右負債,高過樓寶1倍,資產計價唔多,冥幣計價多咗匯率風險,最近派息冇增加,股價跌到唔似reits咁

除非跌到好吸引水平,否則唔考慮
vic巴點睇808?
長實做商場唔係好得,現價收息唔算貴,但想長期增長就睇管理層改唔改善到出租率,同提升商場質素,我有22手
808 +X哥私人增持咗股份,大概3.2附近,可能換上趙國雄佢有信心,之前趙國雄係另一隻長實reits主席,舊年調咗過808
美股都有reits,我仲搵緊
美股reits冇香港咁好

香港地產霸權 租金狂加
美帝冇呢支歌唱
好似話部份reits持有香港物業
【大師午間教路】防範A股政策面有變
02月27日(三) 13:49

訊匯證券行政總裁沈振盈指,香港交易所(00388)及東亞銀行(00023)剛公布的業績未如理想,港股較A股弱,恒指仍未能企穩29,000點樓上。

大師表示,應留意A股場外配資已過萬億,加上中央關注1月新增貸款之中,涉及很多短期貸款票據,用來「套利」和資金「空轉」,投資者應防範A股政策面隨時有變,宜靠邊站,勿高位追貨。

------
要出靠邊站啦
大絕
Cfu d reits放銀行?
85台 有師傅
笑L哂口咁
師父唔買reits,佢最憎823,講咗只值廿蚊,當時6X-70蚊,佢話乞食都唔會買呢啲吸血鬼公司,不義之財於佢如浮雲,今日接近90蚊,嗰時講係17年中

如果有師兄信任師父相反操作,揸住唔放,收咗2-3次息加股價升廿蚊 經過中環見到師父要遞支煙佢食,唔食嘅都要買包比佢老人家

英國皇帝重貨喺823,專同師父打對台

吹緊大市趨勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞