沈陣營第二百零八期 - 沽PUT做淡幾十年,大師仍在解放前

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
一張花哩轆嘅紙上面有印住股數,可能多過一張
\|/師父
冇用嘅書嚟,人人都寫到,跟晒佢50隻得過吉,冇核心持股製造被動收入

好多講股書講分散風險,喺我睇嚟有1千萬資金先講分散風險去唔同市場,一般普通讀者可能只有一百幾十萬,甚至更少,要靠利疊利增加效率,走去分散注碼無疑係散彈亂發,對製造被動收入毫無好處
【合和.私有化】年收息150萬 股東戴伯:啱價就賣

合和(054)大股東胡應湘提出以每股38.8元私有化,以周四收市價36.1元,仍有約7%水位。市場憧憬合和會將私有化價格提高,事關根據最新資料,截至去年9月底止,合和每股資產淨值(NAV)為60.2元,即私有化作價較NAV折讓35%。按戴德梁行去年11月的估值,合和三大貴重資產,按市值計分別是163億元的灣仔合和中心、121億元的九龍灣國際展貿中心,及94億元的合和中心2期(發展中)。
表決私有化提案的股東特別大會將於3月21日舉行,需要獲於會上至少75%投票權的無利害關係股東批准,且反對票少於全部無利害關係股東10%,胡應湘方能成功私有化合和,屆時公司預期於5月3日撤回股份於聯交所上市地位。
合和現時最大股東為胡應湘,持有28.12%股權,連同其親友8.81%,財團要約人持股37%。至於其長子、合和執行副主席胡文新及其外公和舅父持有3.48%,雖非財團要約人,但根據收購及合併條例,胡文新等3人仍被列為與胡應湘家族屬一致行動人士,胡文新等人需放棄投票權利,無法於股東大會上投票。
換言之,私有化成功與否,取決於約持股六成的獨立股東,當中持股約7%的資產管理公司Southeastern Asset Management,較早前已表態不反對。
居於太子私樓的戴伯伯,持有48.65萬股合和,現價計市值逾1,750萬元,每年收息逾150萬元,儘管年紀老邁,惟他對所持股票仍心水清:「我知道私有化呀,到時睇吓啱唔啱價囉,啱價咪同意賣!」他表示已記不清從何時開始買入合和股份,買入主要為了收息:「我都係收息,佢穩定囉!」他又認為,合和多年派息合理,雖然跟其他華資地產商比較,合和歷年的累積升幅比較遜色,但仍不失為一個好投資,對於胡應湘及兒子不和的傳聞,他回應指不清楚:「胡應湘都做得幾好吖!如果收返錢,到時要睇吓咩市況,先決定買咩股票啦!」
另一位居於公屋的退休的士司機廖先生,目前持有3.2萬股合和,他透露於02年起開始買入合和,當時買入價4元或以下:「見住合和跌得好多,所以就買佢啦,我上年都賣走咗少少,佢對小股東方面比其他公司好啲!」他亦曾買入滙控(005)及中電(002),惟目前只持有合和,股份市值約110萬元,對於私有化,他對此抱觀望態度:「佢要買,我都冇辦法,我都係想收息啫!」
記者:陳新政、陳東陽
太耐無返黎沈門孝敬師父模擬倉992一圖,師父記得打救徒兒啊
新寵係2628
入摩2.0:大摩推薦13隻「高質A股」
03月01日(五) 14:31

A股近期有步入牛市迹象,加上MSCI一如預期提高A股納入佔比,預計「鑊氣」有增無減。摩根士丹利發表報告,A股可繼續看高一線,重申不必對目前A股估值感到緊張,維持「增持」評級,並給出了13隻A股「高質股票」名單,上升空間最少兩成。13隻股份為:

●中國建築(601668),目標價6.3元人民幣
●中國中車(601766),目標價9.6元人民幣
●中航飛機(000768),目標價16.2元人民幣
●大族激光(002008),目標價40.8元人民幣
●金螳螂(002081),目標價10.9元人民幣
●安徽合力(600761),目標價10.3元人民幣
●貴州茅台(600519),目標價737元人民幣
●浙江龍盛(600352),目標價10.8元人民幣
●閏土股份(002440),目標價10.8元人民幣
●史丹利(002588),目標價4.7元人民幣
●恒瑞醫藥(600276),目標價72.3元人民幣
●海格通信(002465),目標價9.7元人民幣
●大秦鐵路(601006),目標價9.0元人民幣

------

一陣徒兒模擬倉買返注先
咁樣唔算垃圾
行書局見到有本人教月供股票既書
話1990年開始月供大陸指數
到依家複合增長好西利
先唔講1990年有冇工具比你供大陸指數
佢老未1989年6.4
邊春個會1990年走去投資大陸

有D就話1945年開始供s&p
冚佢個家拎
二戰打到1945年
會唔會有人有錢走去投資s&p

話長線投資冇輸
其實用D咁樣既日子黎拉高平均回報
我覺得好呃人
我自己啲心法主要是學科斯托蘭尼同李文斯頓
好少上水
想問下各位師兄樓寶係講緊邊隻reits
香港嘅股票買資產型,美帝嘅買科技股,學英國皇帝嗰套,估計唔會衰得去邊

股神巴菲特曾被邀請入股amazon,佢唔制,走去入股Walmart,今日amazon升咗幾百倍,而Walmart只係4倍

美帝科技係一類嘅希望,佢哋嘅富豪係靠創新發達,而非好似東方嘅富豪,例如香港李+X、日本提義明呢啲靠通貨膨脹發財

以我睇法美股要搏增長,美股平均派息低於香港,以可樂、蘋果都係唔夠3厘,唔同市場唔同做法,噚晚我諗諗吓不如一注生果一注yndx算數
呢隻早排5蚊想入
結果揀左778
人類**
老巴都認錯揼春
事實上佢嗰套價值投資法
應該買唔落阿馬信
東方科技富豪
首推孫正義
可以,到時賣資產仲好,現時每股資產價值9.X,fatfat,而家先十零年,唔使理幾十年後嘅事
的確
腳腳個fund 咪又係08定09年計起
都係咁架啦
搵食姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞