沈陣營第二百零八期 - 沽PUT做淡幾十年,大師仍在解放前

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
入少少 試下
Vic巴教咗好多嘢比我
V巴真係連登財經台的清泉
經常都好用心分享
佢大把現錢喺手喎
你睇佢言行一致

因為我返工無乜嘢做

都係上吓網

睇咗vic巴一年有多

佢真心好係教師咁

又比人屈,唉
咪信晒我,啱我未必啱你嘅,雙節棍李小龍舞得掂,我就等自己打穿自己個頭

只係吹水唔係投資建議
手動月供
每月買一手
咁搏
唔係沈門師兄弟 都有睇V巴分享 覺得學到好多野
集中投資
集中定分散咪各有各玩
有咩所謂
最緊要大家係企係師父果邊
一手3000蚊都冇喎
我建議大家行開經過圖書館,去借林行止嘅舊書,上世紀嘅嘢,《經濟家學》同《經濟門堳》,裡面講好多投資、經濟史,非常有趣,唔會有人借嘅,對於你投資投機或會啟發到一啲個人諗法,好過嘥錢買本50隻好股
大屍今次錯得好緊要,
大C快快認錯算吧,愈兜愈難睇
晚節不保
師父有節可保?
起馬保住個後欄先喇

豬年有關生肖注意

【豬年財運】沈大師預測屬兔最旺 恒指先低後高 豬年料錄正回報

沈大師料大市上半年仍弱 下半年拗腰反彈

中信里昂相信今年豬年會是水火相沖的一年,多出意料之外,相信走勢較波動,因此宜止蝕,不宜高追。該行又預計,大市5月及6月現明顯升勢,但9月見底,11月再升至全年高位,12月股市再回軟,看好恒指全年以升勢結束。

另一邊廂,沈振盈則指,從風水角度,預計今年的股市高低波幅會好大,「(恒指)上半年還是好差,有可能見底,約莫跌到21000至22000點,下半年可能出現政府的政策轉變,令個市出現比較『人為性』上升。」

雖然沈大師一向都是「大淡友」,但今年不算非常淡。以豬年計,他預測,年末將會錄得正回報,但不要期望抽升太多,對應恒指現價在28000點附近,最多只有1000點升幅。

中信睇好火元素股票 沈大師則看好水元素

以五行來看,兩者看法各有不同。中信里昂預計,全年火燒不停,屬火的科技股或者有不錯表現,但夏季疲軟。而電信、石油副產品以及公用事業股亦有不錯表現。相反,由於火克制金,火走強之下,金難免面臨弱勢,屬金的金融、機械及銀行股未必有運行。該行指,投資者宜減少主動出擊,以免產生重大損失,預計銀行業監管將收緊。

沈大師又指,雖然火元素今年當旺,但最旺是水元素,亦即是貿易及零售股份,但相信「水」運要到下半年才開始浮現。最差則是木元素的股票,亦即是紙張、木材類股票。

沈大師與中信均認為馬、兔及羊有財運

至於財運方面,沈大師與中信里昂的看法十分相似,12生肖中,兩者皆認為屬馬、兔或羊的人士將在新一年有更好財運。其中,中信里昂認為屬馬的人,在整個豬年最有財運。不過,沈大師則認為屬兔是最旺的生肖。

值得一提的是,中信里昂去年狗年預測就未算十分準確,該行原本估計狗年期間,恒指會錄得正回報,但可惜恒指遇上熊市,去年全年大跌逾14%。該行分析員蘇敬培亦提到,風水預測大市只是其中一個參考選項,建議投資者在做投資決策之前,參考該行發布的行業和市場報告。
冇記錯里昂都好燈下
又鐘意尻噏
師父輸到抬錢上銀行贖身,絕對唔大得

不過我唔想有呢啲資格囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞