沈陣營第二百零八期 - 沽PUT做淡幾十年,大師仍在解放前

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
成班牛左我地死硬今次
大沈判
消息:領展停車場4月1日起加租 月租車位平均加幅達12.7%

https://www.hk01.com/article/301131

假如當年政府唔出手救市 唔知宜家仲有冇hsbc呢間野?
講緊咩行業都有風險 有大有細 唔係話大就一定冇事
難聽講句如果你一注all in當年既雷曼我真係恭喜你呀
揀好公司係前提,已經講得好清楚
當年既雷曼都係全世界最大既投行之一
冇人會估到佢會死

利申先 有睇大部份樓王分析 大多都同意
但叫人一注買哂真係有d不負責任
吸血鬼
投資風格本嚟個個唔同嘅,冇啱定錯嘅

所以唔使同意任何人睇法,只係參考
咁掉番轉拎雷曼嚟講呢啲又係咪victim bias
喺股市有系統性風險之下,無論你點樣揀唔同版塊嘅股票,一樣中招嘅,只係損失情度幾多,除非你離開咗

有咁多錢退先得。。
反證明只需要一個例子 巴打有冇讀過數學?
同埋我只係想提出d人可以退休同一注獨羸冇因果關係 就算有都只係survivorship bias
當然個人點揀投資風格係自己決定啦 你鐘意點玩都得
但係提得出呢d建議就有d不負責任囉
真係未撚見過有人問我「有冇讀過數學」咁臭串
家陣個命題for all咩屌
我淨係見到there exist個柒頭好撚串囉
生活例子千百樣
自己投資自己諗

英國王日日屌師父不負責任
師父亦都日日屌佢不負責任

根本風格唔同, 自己諗唔好盲跟
我話港女係臭雞
你咪there exist你條女係純情處女嚟反駁我囉
你數學博士呀屌
兩會炒唔炒環保
以我睇法的士佬以11年不停買匯豐製造成被動收入,有值得學習之處,佢就以1注獨贏而非分散注碼,我覺得幾好,一般人注碼唔多,就算唔好似佢咁「偏激」,我睇最多2-3隻就可以,如果佢嗰2百幾萬匯豐分咗一半係利豐、思捷嘅話,佢仲揸緊的士,並浪費大量時間,分散風險其實同時帶嚟風險
照你咁講 我又點樣victim bias呢?
大家學術討論下 洗唔洗咁激動?
投資係藝術,唔係科學,牛頓都炒燶股,唔係覺得佢唔識數學呀?
又環保.....玩咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞