沈陣營第二百零八期 - 沽PUT做淡幾十年,大師仍在解放前

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
算把啦三清
借錢買收息股
升咗你咪咁講
做淡難度真係難過做好10倍
以前講咗,炒股同做賊一撚樣嘅啫,取易不取難,目的係錢,打三個空翻執錢同烏低身執嘅錢一樣,點解玩冒住風險撻親去執?
師父打左幾十年空翻都仲咁堅持做淡,真係好勁
開始大市成交量放大,半日都千億,小心隨時回落,一般咁係大戶邊拉邊出貨走勢嚟,晏啲我睇吓圖話唔定入7300對沖
倉嘅貨長倉唔走,突然成交量咁勁而指數拉唔起就要小心,27400都唔使睇,呢啲咁嘅走勢經驗中大戶拉高出貨機會濃
口水空翻之嘛
打一千個都得
又有戲院
我覺得佢用五行做設計幾得意
再講一次,除非有二師兄功力同膽識,切勿亂開淡倉搏發達,唔係人人得,佢股市炒咗好多年,贏大錢輸大錢都經歷過,心態質素唔係一般人得嘅
即係收息股應該唔使走?
睇個勢真係上一上29000就掉頭
我嘅就唔走嘅,當定期,你哋要自己操作
自己覺得投機嘅
連跌2日可代表走勢轉弱
可以走
唔係嘅咪坐一陣
師父聖諭 睇唔到有新因素推高個市 大戶仲唔做嘢
咁我都唔走住lu
唔係投機既
長線收息
之前上到最高位都忍到手冇放
而家再等下睇下點
最多咪賺少咗
沒事兒啦
睇黎上證想表演單日升5%
開3月put 真係幾吸引
未必今日就掉頭嘅,唔估頂但要因應自己嘅貨做操作,短炒可以考慮止賺,或者再升入小小反向etf之類對沖吓咁

我嗰幾十萬股票一嚟利潤嚟,只有幾萬係本,二係做長倉,例如樓寶係不設止蝕止賺嘅,每個人情況唔同,要按自己風險承受能力操作
好勁
幾十萬竟然得幾萬係本
我一百萬股票得十幾萬利潤
仲要係unrealized
17年贏嘅,呢喥好多師兄都知,用1球本玩,有貼倉嘅可以睇舊post,玩咗4次大注一隻買幾十萬咁去,每次贏10%以上走,做咗4次,18年加咗唔夠10萬做本當50萬倉實驗長揸悶贏、本多終勝

18年斗零冇執到
覺得自己好揸
有本都唔敢博
買埋啲悶股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞