[屈錢]買車個半月後前車主寄張收據要我找數

535 回覆
39 Like 608 Dislike
九成九海關都耍樓主啦
3千學費抵交
阿Sir型到
每用之星大熱門
樓豬已深潛
買車賣車都唔小次數
水貨車都買過
出好牌攪掂哂
見牌薄先比尾數(本票)拎車
樓主10月2號比埋尾數,11月中都未有牌係咪戇鳩
咩車咁巴閉?
純粹路過…

假設運輸處巴打對運輸處嘅政策理解正確(即係運輸處唔需要理架車點入口),應該唔使咩入口商簽名喎…

前提係樓主要有充分證明文件,證明架車係屬於佢嘅…我諗需要:原廠加拍賣公司加上手車主(或者幫佢入口嗰個代理)簽名噝單據,再加上上手車主賣車畀樓主嘅簡單合同(標明架車引擎編號,上手車主合同簽名同佢拍賣買車文件上簽名相符)… 呢啲文件,交尾數嗰時就應該攞齊啦,唔係點知架車係咪賊贓?

另外,架車未出牌,樓主點攞車?用拖車拖返自己屋企車房?如果掛試車牌,唔知啱唔啱規矩?T牌應該係車房明義申請,但架車由頭到尾都唔屬於車房…
$3000買完個教訓
上來重有個Officer教精你
一眾巴打重教你做人
$3000洗得抵阿
純粹路過…

假設運輸處巴打對運輸處嘅政策理解正確(即係運輸處唔需要理架車點入口),應該唔使咩入口商簽名喎…

前提係樓主要有充分證明文件,證明架車係屬於佢嘅…我諗需要:原廠加拍賣公司加上手車主(或者幫佢入口嗰個代理)簽名噝單據,再加上上手車主賣車畀樓主嘅簡單合同(標明架車引擎編號,上手車主合同簽名同佢拍賣買車文件上簽名相符)… 呢啲文件,交尾數嗰時就應該攞齊啦,唔係點知架車係咪賊贓?

另外,架車未出牌,樓主點攞車?用拖車拖返自己屋企車房?如果掛試車牌,唔知啱唔啱規矩?T牌應該係車房明義申請,但架車由頭到尾都唔屬於車房…

最寄怪係樓主10月2日比埋尾數,仲拎埋車,咁拎去邊?

11月中都仲攪緊出牌,仲要話stop就stop

即係文件都未上? 明水鳩樓主啦
擺明見慣好似樓主呢d乜撚都唔識
又聲大夾惡既盲毛
樓主不如上水 補充一下成件事始末啦
T牌/試車牌未聽過要跟車主
但好似要填份嘢(好少見人填/當功課交)
但t牌使用者有啲人唔記得最少有兩樣嘢唔好明目張膽做
1:夜晚用t牌(好似係指冇太陽個陣)
2:連司機在內超過兩個人

之前想申請返個嘅時候睇咗佢啲說明
其實樓主係幾慘
俾政府機構老點
正常人政府班人解釋完就信
點會CHECK到咁仔細
同埋點會覺得自己識過政府班人
問咁多部門 大家都撚樓主
付出過努力都咁撚樣 受害者黎 大家唔好恥笑啦
樓主柒撚到

一上車就諗起自己俾人屈錢又俾人串到柒撚懵懵
我係你就賣咗部車再買過部啦
你又啱 新年流流比人玩又冇幾千 係幾慘
認真想問下如果遇到相同情況睇中架車,買果個應該點保障自己?
呢到係連登
人地好心教佢 第一頁啲回覆串過馬撚 根本佢自己申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞