[屈錢]買車個半月後前車主寄張收據要我找數

535 回覆
39 Like 608 Dislike
法例跟本無規定入口車一定要入口商登記
睇到呢到已經唔洗睇落去
利申 運輸署職員

岀牌TD22 要有入口商 蓋印, 唔識問下上司先啦。

Td22表格有*既地方先係必須填寫

我假設個情況 如果我係英國揸開一部車 我移民返黎香港 我好鐘意部車 我自己係英國運返黎香港繼續揸
咁又何來有入口商/分銷商?

我就係officer 你唔識就睇清楚份表格先
唔識唔係問題 不過唔識就唔好係我面前質疑我

好大既官威呀 巴打平時係咪都係咁屌啲下屬?
有口難言

運輸officer
我成日見佢地9點幾仲覆緊email
前入境大樓Contract仔

我寧願做ACO

下 萬5跳point差好遠bo
算啦
樓豬狂比人屌都硬住頭皮追到尾夾硬新年快樂,都唔係唔需要d EQ 嘅

同埋睇番一開頭運輸巴回係話 唔想再睇落去 先激到樓豬咁串,話哂做左幾個月以黎嘅"真理"突然被推番係好難接受

打和 super
小額錢債審裁處好垃圾、我試過交通意外,部車跌野整到我架車,小額錢債判咗我贏,到而家兩年幾都仲未收錢
法例跟本無規定入口車一定要入口商登記
睇到呢到已經唔洗睇落去
利申 運輸署職員

岀牌TD22 要有入口商 蓋印, 唔識問下上司先啦。

重熟過運輸署
咁你自己搞得掂㗎啦
加油呀
運輸officer

我寧願做ACO

下 萬5跳point差好遠bo

最緊要返工返得開心既姐
咁我想問。點解運輸處要我TD22 要用入口商 chop先比我出, 我問左運輸處3個月都要求TD22 要有入口商 chop先比我出。

你同一般既香港人都係一樣,唔想睇到既野會選擇性失明
因為你問緊果個係運輸署最低級既CA 文書助理 / 你打電話去運輸署電話飛左去1823聽電話
CA或者1823既低級員工唔識唔出奇 佢地好多連車牌都未有 咩都係鳩下鳩下咁答你

運輸署officer 好型
lm
樓豬真係典型香港人.自己唔知頭唔知路問野永遠唔識謙虛小小,人地好心指點下你就串柒柒屌翻人轉頭, 你不如比$3000我地學下點做人先啦
原先都諗住正皮你
但你又串柒柒 人地答你又唔撚信
決定負皮
樓主錢又無,面又無,揸架車一肚氣,會唔會好易就炒車?

唔比都比左
依家問黎都冇用
其實話曬買車嚟講一生人都唔會有幾多次
係香港無啦啦拎成幾廿萬甚至幾百萬都係會緊張嘅
錯就錯在車行閪
1823又點錯樓主
連一位海關督察又加多把閪口
搞到成件事錯曬
就當俾大家知道買車唔洗俾幾千人做呢啲文件費囉

我兩年內買過四部車
黎緊又打算換車

想問下運輸處巴打 home delivery牌簿可以喺邊到搵到多d詳細資料
其實話曬買車嚟講一生人都唔會有幾多次
係香港無啦啦拎成幾廿萬甚至幾百萬都係會緊張嘅
錯就錯在車行閪
1823又點錯樓主
連一位海關督察又加多把閪口
搞到成件事錯曬
就當俾大家知道買車唔洗俾幾千人做呢啲文件費囉

我兩年內買過四部車
黎緊又打算換車

想問下運輸處巴打 home delivery牌簿可以喺邊到搵到多d詳細資料

唔明你想問咩 具體d好無
有口難言

運輸officer

我寧願做ACO

想問下師兄係cs定ncsc走?
我記得d26 post都有你
唔識唔係問題 不過唔識就唔好係我面前質疑我

樓主係咪真係有件咁既事?
高質post
多謝運輸署巴教精我地
上黎求要人地幫你 你都仲可以串人
不過如果L先生係咪開幾多錢任佢up 咁算唔算勒索
痴線 個POST好好睇
我兩年內買過四部車
黎緊又打算換車

唔明你想問咩 具體d好無

係咩有種係喺外國住左好耐想運架車返香港可以免首次登記税
樓主抵撚死啦 巴打教精你仲咁撚臭串
睇完成個post之後,我開始覺得,其實根本無人想屈樓主錢

L先生由十月收尾數玩到2月,為左呃三千幾蚊? 最尾仲要順利俾樓主出牌?

睇埋樓主既態度,真係好懷疑果樣樓主無要求既維修係必需
如果我買新車係外國揸完運返香港要唔要汽車首次登記稅?

利申 無車 不過想學下嘢
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞