[屈錢]買車個半月後前車主寄張收據要我找數

535 回覆
39 Like 608 Dislike
法例跟本無規定入口車一定要入口商登記
睇到呢到已經唔洗睇落去
利申 運輸署職員

岀牌TD22 要有入口商 蓋印, 唔識問下上司先啦。

Td22表格有*既地方先係必須填寫

我假設個情況 如果我係英國揸開一部車 我移民返黎香港 我好鐘意部車 我自己係英國運返黎香港繼續揸
咁又何來有入口商/分銷商?

我就係officer 你唔識就睇清楚份表格先
唔識唔係問題 不過唔識就唔好係我面前質疑我

串鳩你嗰條柒頭負皮
柒撚到
唔識唔係問題 不過唔識就唔好係我面前質疑我!

型到我以為自己去左運輸署
連登仔好型
係我就潛水啦
柒到 扺你比啦
如果我買新車係外國揸完運返香港要唔要汽車首次登記稅?

利申 無車 不過想學下嘢

首次登記 故名思義 第一次登記 你話呢
運輸officer
我成日見佢地9點幾仲覆緊email
前入境大樓Contract仔

我寧願做ACO

想問下師兄係cs定ncsc走?
我記得d26 post都有你

我揸26多過46

唔係有啲有錢佬會去外國落地先 之後唔交首次登記稅㗎?

我假設個情況 如果我係英國揸開一部車 我移民返黎香港 我好鐘意部車 我自己係英國運返黎香港繼續揸

睇文啦。bid 車公司bid 翻來呀,入口商呀。唔個人名義呀傻西。我係英國運翻架車翻來,首次登記税都唔洗比啦,你拎來個人入口講我單case 托柒。睇撚清楚啦運輸處職員。

去到依度 大家唔使講咁多啦 唔使再討論啦
淨係同樓主講

咁你抵撚死囉

大家都好心涼 我哋撐L先生
樓主你俾三千蚊我,呢單柒事我幫你頂
車輛運輸方面樓主唔係專家
柒方面 樓主先係專家
希望大家唔好啫住樓主先

無得免
唔好怪樓主佢都係比人老點啫
因為佢開post我學識左好多野
感謝運輸署巴打

冇錯外國落地車係唔使比香港既首次登記費

P.S. 永遠唔黎香港的話

無得免

長知識了
樓豬,三千幾堂交學費預左追唔到啦

整車係9月21日,部車都未決定買,所有費用應該由上手負責

簽約係9月25日,你先決定買,你勉勉強強要負責下

交車係10月,你先要負全責同拎牌簿,車行唔即時交牌簿俾你,其實係咪可以告佢

利申:乜都唔識,鳩估
LM
樓豬,三千幾堂交學費預左追唔到啦

整車係9月21日,部車都未決定買,所有費用應該由上手負責

簽約係9月25日,你先決定買,你勉勉強強要負責下

交車係10月,你先要負全責同拎牌簿,車行唔即時交牌簿俾你,其實係咪可以告佢

利申:乜都唔識,鳩估

同意,其實唔關運輸處事。
要告L 或入口商

常理咁諗咋
捕快Ching 點睇而家仲有好多超跑車主為左唔洗比FRT有時攞T牌行街?
利申 唔係仇富 只係想討論下

無咩點睇 走法律漏洞姐
人地都要比錢出黎開間車行先拎到T牌

btw 如果我有錢我都想整個T牌用下

運輸處巴打好型
法例跟本無規定入口車一定要入口商登記
睇到呢到已經唔洗睇落去
利申 運輸署職員

呢個post不得了
咁我想問。點解運輸處要我TD22 要用入口商 chop先比我出, 我問左運輸處3個月都要求TD22 要有入口商 chop先比我出。

你同一般既香港人都係一樣,唔想睇到既野會選擇性失明
因為你問緊果個係運輸署最低級既CA 文書助理 / 你打電話去運輸署電話飛左去1823聽電話
CA或者1823既低級員工唔識唔出奇 佢地好多連車牌都未有 咩都係鳩下鳩下咁答你

打左靶
我真心欣賞個前車主同個bid車公司
完全睇穿左樓主柒撚懵懵但又有幾個錢又肯洗
求求其其屈返幾千就係睇死你少少錢懶得搞大佢

香港就係太多樓主呢D柒頭
好肯洗錢但係又傻鳩
先搞到有d野賣到貴一貴都有人買

好撚型

收皮啦
我年幾前係英國搵左部車
搞左大半年 都係車行朋友幫我手入番黎
但係佢無收我佣 咁算係車行import 定個人import?
運輸署會理你點運架車番黎?

但係點都好啦,我自己親自跟埋去驗廢氣/登記
完全無聽過要車行個章先出到牌,簽名都係我自己簽

自己比人水仲戇鳩鳩咁 一係就有野你無講出黎,例如好似樓上咁講,你試車炒左但無賠錢

利申 發夢 Home Delivery 牌簿,唔好問點解出到
總之由頭到尾都無用過車行個印
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞