[屈錢]買車個半月後前車主寄張收據要我找數

535 回覆
39 Like 608 Dislike
樓主慘,俾人呃完錢再俾連登仔恥笑
祝你年年有今日
斬佢隻手指尾落黎
小二,來兩斤花生
strong post leave name
咁我想問。點解運輸處要我TD22 要用入口商 chop先比我出, 我問左運輸處3個月都要求TD22 要有入口商 chop先比我出。

以我理解冇*就空白左佢
你簽右邊個part咪得囉
車輛登記文件簽署及蓋印規定

車輛登記文件(以下稱為「牌簿」)是發給登記車主的重要文件。登記車主必須於牌簿上簽署,並應妥善保存有關文件。

為保障登記車主的利益及更有效地確認申請人的身分,根據現行規定,牌簿及有關的牌照申請表格上的簽署/蓋印須符合以下要求,否則運輸署將不會處理有關申請:-

(ii) 以公司/機構為登記車主:

牌簿及申請表格必須由公司所指定獲授權人士簽署,並蓋上公司/機構印章;
公司/機構印章所顯示的公司/機構名稱必須與牌簿上的登記車主名稱相符;以及
申請表格上的公司/機構印章必須與牌簿完全相同。

https://www.td.gov.hk/tc/public_services/licences_and_permits/vehicle_first_registration/guidelines_for_importation_and_registration_of_mot/index.html
另外公布零售價目表亦係間公司度, 請問我點自己去出牌

(i) 以個人名義為登記車主:
牌簿及申請表格必須由登記車主簽署;以及
申請表格上的簽署必須與牌簿上的簽署相符。

依段你食左?
人地都未岀牌,更加唔會係公司/機構為登記車主
你不如摺埋喇

架車入口係用公司名義入, 明唔明?
import 入口係入口商ID1912, 唔係個人名義。

架車入口係用公司名義入,但都未出過牌,
咁依家架車到左你手,係咪可以自己用個人名義出牌?
運輸署唔會理你點樣ship架車黎香港,只係理你係咪首次登記?

申利:識d唔識d,樓主勿插
車輛登記文件簽署及蓋印規定

車輛登記文件(以下稱為「牌簿」)是發給登記車主的重要文件。登記車主必須於牌簿上簽署,並應妥善保存有關文件。

為保障登記車主的利益及更有效地確認申請人的身分,根據現行規定,牌簿及有關的牌照申請表格上的簽署/蓋印須符合以下要求,否則運輸署將不會處理有關申請:-

(ii) 以公司/機構為登記車主:

牌簿及申請表格必須由公司所指定獲授權人士簽署,並蓋上公司/機構印章;
公司/機構印章所顯示的公司/機構名稱必須與牌簿上的登記車主名稱相符;以及
申請表格上的公司/機構印章必須與牌簿完全相同。

https://www.td.gov.hk/tc/public_services/licences_and_permits/vehicle_first_registration/guidelines_for_importation_and_registration_of_mot/index.html
另外公布零售價目表亦係間公司度, 請問我點自己去出牌

(i) 以個人名義為登記車主:
牌簿及申請表格必須由登記車主簽署;以及
申請表格上的簽署必須與牌簿上的簽署相符。

依段你食左?
人地都未岀牌,更加唔會係公司/機構為登記車主
你不如摺埋喇

架車入口係用公司名義入, 明唔明?
import 入口係入口商ID1912, 唔係個人名義。

咁你又話架車齊文件?上咗運吉處問咗未

架車未出牌而家轉咗手比你,咁就係以你個人名義出牌啦,關間車行鳩事咩 就算車行有幾鳩都好,一定唔會做少野。等陣文件交唔齊你未出好牌就拎架車出去有咩事佢含撚都唔掂呀
肯定樓主講野199 講d唔講d
運輸處都唔理佢
留名睇邊個拗贏
咁我想問。點解運輸處要我TD22 要用入口商 chop先比我出, 我問左運輸處3個月都要求TD22 要有入口商 chop先比我出。

你同一般既香港人都係一樣,唔想睇到既野會選擇性失明
因為你問緊果個係運輸署最低級既CA 文書助理 / 你打電話去運輸署電話飛左去1823聽電話
CA或者1823既低級員工唔識唔出奇 佢地好多連車牌都未有 咩都係鳩下鳩下咁答你
LM
法例跟本無規定入口車一定要入口商登記
睇到呢到已經唔洗睇落去
利申 運輸署職員

岀牌TD22 要有入口商 蓋印, 唔識問下上司先啦。

Td22表格有*既地方先係必須填寫

我假設個情況 如果我係英國揸開一部車 我移民返黎香港 我好鐘意部車 我自己係英國運返黎香港繼續揸
咁又何來有入口商/分銷商?

我就係officer 你唔識就睇清楚份表格先
唔識唔係問題 不過唔識就唔好係我面前質疑我

以正視聽,等d人唔好識少少誤鳩導人

因為你問緊果個係運輸署最低級既CA 文書助理 / 你打電話去運輸署電話飛左去1823聽電話
CA或者1823既低級員工唔識唔出奇 佢地好多連車牌都未有 咩都係鳩下鳩下咁答你

其實1823係識答呢條問題
個聲明係由代理人填
如果自己運車報稅只需要填第二頁最後嘅聲明

我假設個情況 如果我係英國揸開一部車 我移民返黎香港 我好鐘意部車 我自己係英國運返黎香港繼續揸

以正視聽,等d人唔好識少少誤鳩導人

百年難得一見 既高質post

其實1823係識答呢條問題
個聲明係由代理人填
如果自己運車報稅只需要填第二頁最後嘅聲明

第一句已經括住左
佢又唔係分銷商 都唔知佢填黎做乜
法例跟本無規定入口車一定要入口商登記
睇到呢到已經唔洗睇落去
利申 運輸署職員

好心幫口仲要畀樓主串,真心型

屌 樓主係咪未去過運輸處
自己以為未填好唔敢去交啊
我好想知你去運輸處點問職員可以問得咁衰,高登位師兄一野就幫你解答左

遮係好似睇醫生睇極都唔知咩事,反而上web dr 一野幫你斷到症
追post睇發覺好撚好笑 屌你老味 多謝樓主
child登高質post

巴打 唔係話幫樓主 但highlight左果度似係只係for第一項? 同樓下cup印好似唔關事?
同埋cup印果度個英文寫明must又真係有d誤導
同埋正常人簽名果d位無*都覺得要簽名 又唔怪得樓主既

都係整呢份表既人既錯

以我理解 你唔係分銷商aa/員工就唔洗填呢part喎
你係用家就應該唔洗理

另外件事 其實海關開左file, 海關高級督察同我傾, 佢係講到明因為架車係由入口商 Register 入口, 唔係個人名義。所以要入口商簽署TD22。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞