[屈錢]買車個半月後前車主寄張收據要我找數

535 回覆
39 Like 608 Dislike
法例跟本無規定入口車一定要入口商登記
睇到呢到已經唔洗睇落去
利申 運輸署職員

岀牌TD22 要有入口商 蓋印, 唔識問下上司先啦。

Td22表格有*既地方先係必須填寫

我假設個情況 如果我係英國揸開一部車 我移民返黎香港 我好鐘意部車 我自己係英國運返黎香港繼續揸
咁又何來有入口商/分銷商?

我就係officer 你唔識就睇清楚份表格先
唔識唔係問題 不過唔識就唔好係我面前質疑我

要提供半年 證明
小額錢債審裁處好垃圾、我試過交通意外,部車跌野整到我架車,小額錢債判咗我贏,到而家兩年幾都仲未收錢

拎完判決對方唔找數要做地院做enforcement
好慘
如果架車係由分銷商bid返嚟,一定要分銷商蓋印出牌

利申 分銷商

利申 分銷商

而家話係L先生唔肯簽名出牌,唔係分銷商唔肯出牌喎

利申 分銷商

但佢地既爭論點唔係就係分銷商蓋印出牌咩
想問下運輸處巴打 home delivery牌簿可以喺邊到搵到多d詳細資料

唔明你想問咩 具體d好無

係咩有種係喺外國住左好耐想運架車返香港可以免首次登記税

唔好係到問,要問問step4stance 個bid 車佬
佢應該有辨法幫到你

利申 Home Delivery XE s
但係我唔識佢
會唔會L先生根本係車行sales,扮私人賣家昆op 買車
唔明你想問咩 具體d好無

佢應該有辨法幫到你

但係我唔識佢

準備喺外國返,想帶架車返嚟
我寧願做ACO

想問下師兄係cs定ncsc走?
我記得d26 post都有你

我揸26多過46

巴打但係我啱啱問左好幾個賣車既朋友 所有都話如果經bid 車公司入 一定要有出口公司印喎 1 因為你日本個邊出口係有齊文件過比個一間係香港注冊既公司 所以你出牌之前個一架車係屬於香港入口公司???

但佢地既爭論點唔係就係分銷商蓋印出牌咩

私人買賣但從未出牌,照睇出唔出到牌就唔關前分銷商事,除非個L先生樓根本係sales
無咩點睇 走法律漏洞姐
人地都要比錢出黎開間車行先拎到T牌

btw 如果我有錢我都想整個T牌用下

https://www.td.gov.hk/filemanager/common/td24_first%20issue_chi(2016.10)b_2.pdf

第3頁到第6頁嘅文件交去金鐘
(睇你藍定紅牌)
之後14日左右就等運到
有信就返又批就可以去馬
(*注:本多忠勝)
第一次覺得公墓員真係識做野

佢應該有辨法幫到你

但係我唔識佢

我都係

btw 認真,税會平左,但唔會唔洗税
算啦 睇睇下都覺得樓主慘
諗落又真係明白樓主點解咁串
因為都比政府撚左幾個月
無諗到一開post 就比人指住話傻仔比人呃咁嘛
比我都燥啦 算啦 新年快樂

咁諗啦
人地好心教精佢佢都咁撚串
真人隨時加埋啲閪口閪面
正常人都玩鳩你啦
車輛登記文件簽署及蓋印規定

車輛登記文件(以下稱為「牌簿」)是發給登記車主的重要文件。登記車主必須於牌簿上簽署,並應妥善保存有關文件。

為保障登記車主的利益及更有效地確認申請人的身分,根據現行規定,牌簿及有關的牌照申請表格上的簽署/蓋印須符合以下要求,否則運輸署將不會處理有關申請:-

(ii) 以公司/機構為登記車主:

牌簿及申請表格必須由公司所指定獲授權人士簽署,並蓋上公司/機構印章;
公司/機構印章所顯示的公司/機構名稱必須與牌簿上的登記車主名稱相符;以及
申請表格上的公司/機構印章必須與牌簿完全相同。

https://www.td.gov.hk/tc/public_services/licences_and_permits/vehicle_first_registration/guidelines_for_importation_and_registration_of_mot/index.html
另外公布零售價目表亦係間公司度, 請問我點自己去出牌

車主係你公司名義先要你公司蓋印
都仍然唔關入口商事
再搵過啦

公司名出牌先要公司印

係自己公司印,唔係入口商
算啦 睇睇下都覺得樓主慘
諗落又真係明白樓主點解咁串
因為都比政府撚左幾個月
無諗到一開post 就比人指住話傻仔比人呃咁嘛
比我都燥啦 算啦 新年快樂

咁諗啦
人地好心教精佢佢都咁撚串
真人隨時加埋啲閪口閪面
正常人都玩鳩你啦

其實樓主係啱架 因為佢經bid車公司入呀
自己去登記既話係需要證明到係外國個陣部車係你。樓主係日本車行出 香港車行入 咁佢點自己出呀
佢應該有辨法幫到你

但係我唔識佢

我都係

btw 認真,税會平左,但唔會唔洗税

都係想知咩玩法,反正有無得平都要入
樓主真係仆出黎柒

不過officer巴打真係好型
btw 如果我有錢我都想整個T牌用下

https://www.td.gov.hk/filemanager/common/td24_first%20issue_chi(2016.10)b_2.pdf

第3頁到第6頁嘅文件交去金鐘
(睇你藍定紅牌)
之後14日左右就等運到
有信就返又批就可以去馬
(*注:本多忠勝)

消息人士透露 串咀樓主叫鄧x聰 Facebook: chung Tang

你同一般既香港人都係一樣,唔想睇到既野會選擇性失明
因為你問緊果個係運輸署最低級既CA 文書助理 / 你打電話去運輸署電話飛左去1823聽電話
CA或者1823既低級員工唔識唔出奇 佢地好多連車牌都未有 咩都係鳩下鳩下咁答你

另外件事 其實海關開左file, 海關高級督察同我傾, 佢係講到明因為架車係由入口商 Register 入口, 唔係個人名義。所以要入口商簽署TD22。

咁呢個係海關? 唔關運輸署事wo

有內情?

負評嗰位係咪樓主?
睇文啦。bid 車公司bid 翻來呀,入口商呀。唔個人名義呀傻西。我係英國運翻架車翻來,首次登記税都唔洗比啦,你拎來個人入口講我單case 托柒。睇撚清楚啦運輸處職員。

首先第一點 你部車從來無係香港登記使用過 你宜家係香港出牌 就要比首次登記稅 呢個係無得走

第二點 運輸署唔會理你部車經邊到買返黎 你bid又好 買又好 人地送比你都好 總之你運到部車黎香港 你拎住所需文件行去運輸署就可以出牌 因為運輸署唔會分你個人入口定入口商代入
反正對於香港政府立場黎講跟本無分別

第三點 既然你話法例一定要入口商/分銷商先出到牌,麻煩你指出香港邊條法例咁寫 你講得出既話 我向你道歉兼比返三千蚊你填補你心靈空虛

車輛登記文件簽署及蓋印規定

車輛登記文件(以下稱為「牌簿」)是發給登記車主的重要文件。登記車主必須於牌簿上簽署,並應妥善保存有關文件。

為保障登記車主的利益及更有效地確認申請人的身分,根據現行規定,牌簿及有關的牌照申請表格上的簽署/蓋印須符合以下要求,否則運輸署將不會處理有關申請:-

(ii) 以公司/機構為登記車主:

牌簿及申請表格必須由公司所指定獲授權人士簽署,並蓋上公司/機構印章;
公司/機構印章所顯示的公司/機構名稱必須與牌簿上的登記車主名稱相符;以及
申請表格上的公司/機構印章必須與牌簿完全相同。

https://www.td.gov.hk/tc/public_services/licences_and_permits/vehicle_first_registration/guidelines_for_importation_and_registration_of_mot/index.html
另外公布零售價目表亦係間公司度, 請問我點自己去出牌

以公司/機構為登記車主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞