[屈錢]買車個半月後前車主寄張收據要我找數

535 回覆
39 Like 608 Dislike
是咁的。小弟係28car 見到有架車賣,有興趣就約左睇車。架車係日本經bid 車公司(下稱車行) 幫L 先生由日本bid 翻來香港。文件有齊,L先生都比哂錢車行。L先生bid 完又唔想要,放左架車年幾都冇岀牌。

睇車日正正係十號波前一日,因為車場露天,L當日拖走架車去佢相熟車房。當時我亦只話再考慮。

一星期後,傾好價,約左去車房睇多一次。睇完就OK左,約左一星期後簽約比訂。 簽約日為:2018年9月25日

比埋尾數係車房取車(10月2日), L生亦有簽收尾數。

故事重點來了: 11月14日 L 生WhatsApp 我一張車房維修單據(收據日期:9月21日), 一共$3480。整左一埋我冇要求過既野。要求我過錢去L生户口。

我老西都唔比,屌撚哂鬼。
因為咁L生要求車行唔好同我岀牌(法律規定入口車一定要由入口商去岀牌)。

就係咁,我攪上海關,運輸處,小額錢債,足足搞到今年二月都未岀得牌。我有哂所有文件,買賣合約,車行依舊要求L先生批准先肯同我岀,話因爲怕L吿佢地。最後因爲冇一個部門幫到我,最後都比左三千幾L生。 而家岀左牌。

分享下比大家想大家買車小心。間bid 車公司叫(Vin X CXX, 古XX) (L生係呀嬌代言間野度做)

另外想問下熟法律既巴打們,有乜方法可以拎翻條錢。

可能有巴打覺得我好on9比錢佢,不過唔比錢,架車就係廢鐵,蝕十幾萬。所以決定以後再追翻條錢。
去小額錢債告佢就得
開名 代出牌間野叫咩名
咪話去過囉
岀牌TD22 要有入口商 蓋印, 唔識問下上司先啦。
XXX A CAR. 上文下理
型到
三千蚊學費
好撚型
三千蚊學費抵比啦
出哂水
好柒樓主
輸哂
好撚型 樓主比人教精完下次唔好
樓主快啲睇下有無星星先啦
好柒
算唔算秒殺
睇文啦。bid 車公司bid 翻來呀,入口商呀。唔個人名義呀傻西。我係英國運翻架車翻來,首次登記税都唔洗比啦,你拎來個人入口講我單case 托柒。睇撚清楚啦運輸處職員。
樓主應該柒到捐返入阿媽個肚入面唔敢出番嚟
連登臥虎藏龍
蠢閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞