[屈錢]買車個半月後前車主寄張收據要我找數

535 回覆
39 Like 608 Dislike
有口難言

運輸officer
我成日見佢地9點幾仲覆緊email
前入境大樓Contract仔

我寧願做ACO

其實我覺得某程度係我地張form design唔夠周全
因為 絕少會有人自己運..

但樓豬死撐幫唔落手
算啦 睇睇下都覺得樓主慘
諗落又真係明白樓主點解咁串
因為都比政府撚左幾個月
無諗到一開post 就比人指住話傻仔比人呃咁嘛
比我都燥啦 算啦 新年快樂
大家唔好再推啦
再推樓主好快上蘋果同各大傳媒
咁樣好易比人起底架
有口難言

運輸officer

我寧願做ACO

師兄,我想問點解可以唔使進口商上TD22都出到牌嘅?
因為我之前搵車行幫我運架車返黎香港,之後自己去金鐘一號窗搞手續,佢話入口係邊個就跟要嗰間公司上牌
三千蚊可以令我地學到咁多嘢

抵到爛啦
咁算唔算串謀詐騙
運輸officer

我寧願做ACO

呢個部門D 高層真係好小氣架.
如果架車係由分銷商bid返嚟,一定要分銷商蓋印出牌

利申 分銷商
我寧願做ACO

呢個部門D 高層真係好小氣架.

我以前嗰個division 算好好
收皮啦樓主 人地運輸署職員教精你仲係到嘈
抵你比人呃
運輸officer

我寧願做ACO

因為我之前搵車行幫我運架車返黎香港,之後自己去金鐘一號窗搞手續,佢話入口係邊個就跟要嗰間公司上牌

https://www.customs.gov.hk/filemanager/common/pdf/pdf_publications/pamphlet/PU_leaflet.pdf
睇完應該幫到你

因為太少人自己做 你去到窗口 所以窗口果個無諗過你係自己入口 唔係分銷商入口
唔講咁多 即刻駁嘴

請樓主食返支順吓道氣
唔好咁嬲
你又講得無錯呀 樓主好叻仔好有心機問足咁多部門
不過似乎問錯d低級職員姐
好信唔信 竟然信1823
1823剩係識答續牌費果d基本野
你覺得年中有幾多普通人會自己首次登記部車自己用?

首登有咩方法平d d

將部車改哂用最平既用料
將部車既應課稅值減到最低
登記左部車之後 再裝返d件落去 (半年內就要補稅,但有冇人知呢就...)

評稅唔係有個表架咩
會驗車咁睇?
首登有咩方法平d d

將部車改哂用最平既用料
將部車既應課稅值減到最低
登記左部車之後 再裝返d件落去 (半年內就要補稅,但有冇人知呢就...)

評稅唔係有個表架咩
會驗車咁睇?

同一部車 唔同版本都唔同價錢啦
加隻天窗又唔同價錢 改條鈴又唔同價錢 二手行過又唔同價錢
除非係原裝全新就係一個價錢
你可以拆哂所有值錢野先
首先第一點 你部車從來無係香港登記使用過 你宜家係香港出牌 就要比首次登記稅 呢個係無得走

第二點 運輸署唔會理你部車經邊到買返黎 你bid又好 買又好 人地送比你都好 總之你運到部車黎香港 你拎住所需文件行去運輸署就可以出牌 因為運輸署唔會分你個人入口定入口商代入
反正對於香港政府立場黎講跟本無分別

第三點 既然你話法例一定要入口商/分銷商先出到牌,麻煩你指出香港邊條法例咁寫 你講得出既話 我向你道歉兼比返三千蚊你填補你心靈空虛

車輛登記文件簽署及蓋印規定

車輛登記文件(以下稱為「牌簿」)是發給登記車主的重要文件。登記車主必須於牌簿上簽署,並應妥善保存有關文件。

為保障登記車主的利益及更有效地確認申請人的身分,根據現行規定,牌簿及有關的牌照申請表格上的簽署/蓋印須符合以下要求,否則運輸署將不會處理有關申請:-

(ii) 以公司/機構為登記車主:

牌簿及申請表格必須由公司所指定獲授權人士簽署,並蓋上公司/機構印章;
公司/機構印章所顯示的公司/機構名稱必須與牌簿上的登記車主名稱相符;以及
申請表格上的公司/機構印章必須與牌簿完全相同。

https://www.td.gov.hk/tc/public_services/licences_and_permits/vehicle_first_registration/guidelines_for_importation_and_registration_of_mot/index.html
另外公布零售價目表亦係間公司度, 請問我點自己去出牌

車輛登記文件係你部車出左牌之後先會有既文件
即係所謂既牌簿
如果係個人名義登記為車主,其牌簿必須有車主簽署,如果係公司登記為車主,則必須有公司印章和公司獲授權人士簽署
in case係你呢個情況完全唔關事

另外 你係外國買左部車返黎香港,如果並非作銷售用途,即係你自己買黎自用,你自己本人係毋需要成為註冊進口商,比埋網站你自己睇
https://www.customs.gov.hk/tc/trade_facilitation/vehicles/personal/index.html

運輸署係唔會理你部車網上bid返黎定係人地送比你定係咩都好
總之你用你既方法運到部車黎香港,有齊所需文件就可以出到牌

最後,你呢個情況無公布零售價目表係可以照出牌,因為公布零售價目表係汽車分銷商出售汽車前先需要交比海關,你自己登記部車自己用係唔需要呢樣文件,cap埋圖比你睇啦

大佬
呢鋪留名睇樓主收皮了

買架車搞咁多花臣
真係麻撚煩
睇呢個post好歡樂

仲學到好多野
我寧願做ACO

https://www.customs.gov.hk/filemanager/common/pdf/pdf_publications/pamphlet/PU_leaflet.pdf
睇完應該幫到你

因為太少人自己做 你去到窗口 所以窗口果個無諗過你係自己入口 唔係分銷商入口

我個次問個窗口肥肥地aunt 佢又答得似層層
同埋買bid番黎既車 通常bid車公司都係一條龍幫你搞掂 自己搞真係幾麻煩
連登仔真係乜都有
型到核爆
柒到極致
竟然一個post有晒
百年一遇高質post留名
Td22表格有*既地方先係必須填寫

我假設個情況 如果我係英國揸開一部車 我移民返黎香港 我好鐘意部車 我自己係英國運返黎香港繼續揸
咁又何來有入口商/分銷商?

我就係officer 你唔識就睇清楚份表格先
唔識唔係問題 不過唔識就唔好係我面前質疑我

睇文啦。bid 車公司bid 翻來呀,入口商呀。唔個人名義呀傻西。我係英國運翻架車翻來,首次登記税都唔洗比啦,你拎來個人入口講我單case 托柒。睇撚清楚啦運輸處職員。

首先第一點 你部車從來無係香港登記使用過 你宜家係香港出牌 就要比首次登記稅 呢個係無得走

第二點 運輸署唔會理你部車經邊到買返黎 你bid又好 買又好 人地送比你都好 總之你運到部車黎香港 你拎住所需文件行去運輸署就可以出牌 因為運輸署唔會分你個人入口定入口商代入
反正對於香港政府立場黎講跟本無分別

第三點 既然你話法例一定要入口商/分銷商先出到牌,麻煩你指出香港邊條法例咁寫 你講得出既話 我向你道歉兼比返三千蚊你填補你心靈空虛

真心型
不過唔使為咗樓主呢啲撚屌動氣
教精佢仲要屌番你轉頭
唔抵
岀牌TD22 要有入口商 蓋印, 唔識問下上司先啦。

Td22表格有*既地方先係必須填寫

我假設個情況 如果我係英國揸開一部車 我移民返黎香港 我好鐘意部車 我自己係英國運返黎香港繼續揸
咁又何來有入口商/分銷商?

我就係officer 你唔識就睇清楚份表格先
唔識唔係問題 不過唔識就唔好係我面前質疑我

好撚型

收嗲啦 柒左啦

我上次去金鐘運輸署問佢都係要我搵番間公司chop印

另外點解海關關事。係咁既。因為登記時仲要有公司同日本公司既買賣單據。所以運輸職員叫我打去海關試下拎翻啲文件岀來。

仆街啦你去屌你老母
呃得你3千真係無天理啊
垃圾到一個點 講極都唔撚明
冚家剷屌你老母西戇撚柒鳩咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞