[屈錢]買車個半月後前車主寄張收據要我找數

535 回覆
39 Like 608 Dislike
唔好係到問,要問問step4stance 個bid 車佬
佢應該有辨法幫到你

利申 Home Delivery XE s
但係我唔識佢

準備喺外國返,想帶架車返嚟

我都係

btw 認真,税會平左,但唔會唔洗税

平左都係因為車落左地

如果全新車 就係所謂水貨車 D 稅唔會平左
真相愈辯愈明
睇黎有人講啲唔講啲
隱藏不利自己嘅事實
留名睇當事人同車行上黎爆大鑊
好笑,呢個post ,一野俾人打殘,開頭仲串尻大,推
好撚型

三千蚊學費抵比啦

輸哂

輸錢又輸面
算啦 睇睇下都覺得樓主慘
諗落又真係明白樓主點解咁串
因為都比政府撚左幾個月
無諗到一開post 就比人指住話傻仔比人呃咁嘛
比我都燥啦 算啦 新年快樂

咁諗啦
人地好心教精佢佢都咁撚串
真人隨時加埋啲閪口閪面
正常人都玩鳩你啦

其實樓主係啱架 因為佢經bid車公司入呀
自己去登記既話係需要證明到係外國個陣部車係你。樓主係日本車行出 香港車行入 咁佢點自己出呀

啱唔啱我諗你同我都未必清楚
不過人地好聲好氣討佢
佢咁撚串嘴
抵撚佢死
如果我買新車係外國揸完運返香港要唔要汽車首次登記稅?

利申 無車 不過想學下嘢

首次登記 故名思義 第一次登記 你話呢

唔係有啲有錢佬會去外國落地先 之後唔交首次登記稅㗎?

總之未喺香港登記出牌嘅車,不理新舊,都要俾FRT
但喺外國落過地嘅車,用imported used / home delivery ,海關俾你落折舊
T牌/試車牌未聽過要跟車主
但好似要填份嘢(好少見人填/當功課交)
但t牌使用者有啲人唔記得最少有兩樣嘢唔好明目張膽做
1:夜晚用t牌(好似係指冇太陽個陣)
2:連司機在內超過兩個人

之前想申請返個嘅時候睇咗佢啲說明

唔該巴打,我問T牌嗰 part 係好奇樓主點樣將架車運返屋企 … 架車未出牌,應該唔可以喺路面行駛,T牌可能係一個解決方法…

如果已經攞咗車,有埋以上證明架車屬於樓主嘅文件,點解唔可以出牌?

假設運輸處對於首次登記車輛,要提供支付進口關稅證明,咁樓主應該同賣方(同負責進口嘅代理)攞埋進口報關文件同支付關税證明啩…

點都好,買之前唔問清楚,搞唔掂畀人點兼夾屈錢,上嚟圍爐又串柒柒,樓主都係扺屌㗎喇…

老老豆豆,樓主其實問左好幾個唔同地方嘅人,運輸處都問左三個月都係同一個答案
點知一上黎問就得出個唔同嘅答案,俾我都嬲啦

樓主去翻運輸處嗰個職員出黎當面對質,睇下佢係咪都係俾翻同樣答案話要入口商蓋印,係嘅咪寫投訴信port個職員囉

當然唔排除講到一舊舊令到個職員誤會啦

我驚去到又俾人秒
我都係回你果個捕快啦
其實有2點唔係咁理解...

1. 樓主話10月頭車房拎車兼比埋尾數簽晒野,咁應該係出左牌揸得走先會咁做喎...一個月後舊車主send咩單比你都唔關你事拉,唔通我賣完車之後,過一排再將以前維修保養過既單比新車主叫佢比返錢我照顧佢老婆咁耐咩...
如果未出牌未過戶咁點解要比錢呢?
所以依單野係咪老作post?定內面有真相隱藏左無講?

2. 樓主話要車行chop,又話有晒文件,咁有冇好似運輸處師兄講,填要填既野唔知或唔一定要填既由得佢,簽左名然後去排隊交表出牌先?有既話可否告知運輸處點reject你? 無既話你唔試左先?或先上黎問,而唔係而家事後先問?定係樓主自己主觀上覺得一定要填晒,咁岩你又係經車行入...
唯一可能係佢地夾埋屈9你一齊夾你,咁你可以報得警...

利申:無知研究下,但個post 真係學到好多野
法例跟本無規定入口車一定要入口商登記
睇到呢到已經唔洗睇落去
利申 運輸署職員

岀牌TD22 要有入口商 蓋印, 唔識問下上司先啦。

Td22表格有*既地方先係必須填寫

我假設個情況 如果我係英國揸開一部車 我移民返黎香港 我好鐘意部車 我自己係英國運返黎香港繼續揸
咁又何來有入口商/分銷商?

我就係officer 你唔識就睇清楚份表格先
唔識唔係問題 不過唔識就唔好係我面前質疑我

Ching一句粗口都冇,好有教養
樓主其實都係因為比政府d低級職員伏先柒姐
留名見證又一連登經典
如果我買新車係外國揸完運返香港要唔要汽車首次登記稅?

利申 無車 不過想學下嘢

首次黎香港未要首次登記稅囉
又要串又要要柒 抵啦

你同一般既香港人都係一樣,唔想睇到既野會選擇性失明
因為你問緊果個係運輸署最低級既CA 文書助理 / 你打電話去運輸署電話飛左去1823聽電話
CA或者1823既低級員工唔識唔出奇 佢地好多連車牌都未有 咩都係鳩下鳩下咁答你

另外件事 其實海關開左file, 海關高級督察同我傾, 佢係講到明因為架車係由入口商 Register 入口, 唔係個人名義。所以要入口商簽署TD22。

你似係做緊啲本屬車行要做既工作

睇到呢度我都覺,係進口呢個手續車行仲未搞掂哂,根本就未賣得俾人。跟住車行見樓主on99咁既款就屈佢幫手俾埋搞呢d手續既錢

結論:樓主係on9
開名就開哂
想問下樓主去到第幾頁就深潛左
是咁的。小弟係28car 見到有架車賣,有興趣就約左睇車。架車係日本經bid 車公司(下稱車行) 幫L 先生由日本bid 翻來香港。文件有齊,L先生都比哂錢車行。L先生bid 完又唔想要,放左架車年幾都冇岀牌。

睇車日正正係十號波前一日,因為車場露天,L當日拖走架車去佢相熟車房。當時我亦只話再考慮。

一星期後,傾好價,約左去車房睇多一次。睇完就OK左,約左一星期後簽約比訂。 簽約日為:2018年9月25日

比埋尾數係車房取車(10月2日), L生亦有簽收尾數。

故事重點來了: 11月14日 L 生WhatsApp 我一張車房維修單據(收據日期:9月21日), 一共$3480。整左一埋我冇要求過既野。要求我過錢去L生户口。

我老西都唔比,屌撚哂鬼。
因為咁L生要求車行唔好同我岀牌(法律規定入口車一定要由入口商去岀牌)。

就係咁,我攪上海關,運輸處,小額錢債,足足搞到今年二月都未岀得牌。我有哂所有文件,買賣合約,車行依舊要求L先生批准先肯同我岀,話因爲怕L吿佢地。最後因爲冇一個部門幫到我,最後都比左三千幾L生。 而家岀左牌。

分享下比大家想大家買車小心。間bid 車公司叫(Vin X CXX, 古XX) (L生係呀嬌代言間野度做)

另外想問下熟法律既巴打們,有乜方法可以拎翻條錢。

可能有巴打覺得我好on9比錢佢,不過唔比錢,架車就係廢鐵,蝕十幾萬。所以決定以後再追翻條錢。

屌你,柒撚到你
深潛啦on9仔
小額錢債審裁處好垃圾、我試過交通意外,部車跌野整到我架車,小額錢債判咗我贏,到而家兩年幾都仲未收錢

佢負責判你贏之嘛,收錢好似都係要自己嚟
睇到呢到已經唔洗睇落去
利申 運輸署職員

我假設個情況 如果我係英國揸開一部車 我移民返黎香港 我好鐘意部車 我自己係英國運返黎香港繼續揸

樓主傻西到
睇到呢到已經唔洗睇落去
利申 運輸署職員

最尾個句先係重點 最憎人乜都唔識都仲要串77
另外件事 其實海關開左file, 海關高級督察同我傾, 佢係講到明因為架車係由入口商 Register 入口, 唔係個人名義。所以要入口商簽署TD22。

你似係做緊啲本屬車行要做既工作

睇到呢度我都覺,係進口呢個手續車行仲未搞掂哂,根本就未賣得俾人。跟住車行見樓主on99咁既款就屈佢幫手俾埋搞呢d手續既錢

結論:樓主係on9

但佢又唔ON得哂
走去搵海關
整整冇得傾要告
雙輸
終極謎題:試車個陣係咪整爛人架車?

我找咗尾數就係買部車喺找尾數嗰陣個狀態,你理撚得我之試車爛燈定成部車跌咗落海

你試諗下我係地產發展商,你買咗層樓之後我衝入你屋企話幫你執漏然後收你兩球,你又會點
一早上黎問咪搞撚掂囉

俾撚左錢先上黎叫春,又俾人秒到粉身碎骨。年先過左冇耐
我真心欣賞個前車主同個bid車公司
完全睇穿左樓主柒撚懵懵但又有幾個錢又肯洗
求求其其屈返幾千就係睇死你少少錢懶得搞大佢

真係咁肯洗嫌麻煩就唔好俾左錢先叫春啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞