[互動故]我要做車手!(5)

1001 回覆
106 Like 0 Dislike
加速
「要唔要睇咗大毛蟲先再開始? 」我把頭轉向車上的天行的慧妍。

「喂,你唔好做多咗!你做多咗。」身旁的Ella阻止我。

「咳...喂!由呢度鬥快返到大埔!」我提議。

「啱哂啦!揀條我最熟路嘅路線!」天行戰意十足。

我們途經昌榮路、和宜合道,一直來到城門隧道前的新界環迴公路。

天行的RX-7若要拋離我可謂易如反掌,不過為了戲劇效果,

他只好配合作勢做出勢均力敵的戰況。

在雙線的城門隧道內,我們並排各佔一線,

所有事情此刻還在按著劇本發展,

「會唔會順利咗小小?」太過順利,反而使我心中莫名不安。

離開城門隧道,我們沿途來到城門隧道公路、繼而再次來到沙田馬場對開。

「係時候!」天行在車中喃喃自語。

只見RX-7突然加速衝進吐露港公路,看來是想把我放甩了。
------------------------------------------------------------------------
A:加速盡力追趕進吐露港公路
B:保留原速慢慢回大埔
C:走山路
c
C
加速:最快兩票
投票結束
「喂~做乜走咗上山?」Ella想阻止我,但已經來不及。

「我始終都鍾意跑山路,唔緊要啦,總之天行應該點都快過我返到大埔。」

「嗯...嗯...」

這條中大山路我已走過很多次,對我完全沒有難道。

我純熟地左穿右插,其他車望塵莫及。

「嘟...嘟...嘟...以下係新聞報導,吐露港公路啱啱發生嚴重交通意外,一男一女拋出車外,當場證實死亡。由於事件嚴重,宜家吐露港公路往大埔方向全線封閉。」

車內的電台廣播把我們嚇壞了。

「一男一女,會唔會係佢哋!?」Ella氣急敗壞地問。

「Over,over,天行聽唔聽到?」我嘗試用對講機聯絡天行。

「沙...沙...」看來是超出了有效通訊範圍。

「等我打俾佢!」Ella馬上拿出手機。

「你所打嘅電話暫時未能接通,請遲啲再打過啦。」

「天行電話唔通啊!」Ella顯得很擔心。

「等我試試打俾慧妍。」現在的情況下,也管不了這場戲會否穿幫。

「The number you have dialed is not available. Please try again later.」

慧妍的電話也未能接通。

我們回到大埔後,也看不見RX-7的車影。
------------------------------------------------------------------------
A:馬上回頭到吐露港公路查看
B:回家再作打算

[回復正常規則]
A
A
A
A
A
a
A
a
A
A
不過應該冇事
A 加速
a
A RIP
肥雪要同佢女報仇
a
夠膽寫sadend
我就同你玩到個故崩潰
樓主快返 好滾動
A
我們馬上回頭到吐露港公路查香,

巧合地沿途數輛消防車和救護車在我們身邊飛馳而過,

使我們的不安感變得更強烈...

回到白石角對開天賦海灣,我們終於看到對面線的意外現場,

有人因車禍而去世固然不幸,不過不幸中的大幸,那輛車並不是RX-7,

同時對講機也傳來聲音。

「Over,over!聽唔聽到?我咃塞車啊!呢場比賽唔計數!」

是天行的聲音!

「聽到啊Over!喂,你地電話做乜打唔通?」Ella緊張地問。

「哈...我唔記得交電話費...可能俾人cut咗台。」天行回應。

慧妍沒有對講機,因此我沒有再追問她的電話為何也不通,反正人沒事就好。

擾攘一番後,我們總算前後腳回到大埔。

可怕,計劃被打亂了。

「你哋唔駛再扮哂~」慧妍率先走下車。

「妳,妳識穿咗?」我心虛地問。

「一早就知啦!頭先塞車時,我隔離條友已經忍唔住爆響口。」慧妍指著天行。

「我好多謝你哋咁為我著想...不過...」慧妍露出有口難言的表情。

「咪住...____」
A:其實天行係一個好男仔嚟
B:其實天行係一個MK仔嚟
C:其實天行有戀姐癖
D:其實你仲有無興趣睇大毛蟲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞