[互動故]我要做車手!(5)

1001 回覆
106 Like 0 Dislike
「哈,我喺度昅女咋,哈..哈...」我隨口胡亂回應。

「中大無乜女昅架,要昅女去教大啦,女多過男~」洛怡竟然認真地給意見。

「起碼有妳昅~」我繼續胡亂答話。

「原來衰人你都幾咸濕~啊!夠鐘上堂啦,遲下再講啦,拜拜!」洛怡看看手錶,馬上轉身離開。

「拜拜~」我也無謂再打擾洛怡。

繼續在中大逛著,我終於在接近火車站的路口遇上我最期待的畫面,

是慧妍!她身旁還有兩名同學。

她們三人向著火車站方向步行,我靜悄悄地跟在她們身後。

同學A:「慧妍,妳星期五係唔係去做jer甲?」

慧妍:「係啊!聽聞嗰間嘢整得好靚,雖然就隔涉少少。」

同學B:「最衰我哋Soc嗰晚有嘢傾,唔係我都想去試試。」

慧妍:「下次啦。我自己去jer咗先,之後俾個包膠妳地!」

同學A及同學B:「嗯!」

總算不枉此行,打聽到慧妍的行程。
------------------------------------------------------------------------
[本次沒有選項]
jer>gel
情報收集完畢,

我馬上相約Ella跟天行到家中擬定作戰計劃。

「作戰會議開始!首先,現有情報就係嚟緊星期五,慧妍放咗學後會去jer甲。」我簡介。

「慧妍係邊條豬扒嚟?」天行沒興趣地問。

「係喎,唔記得一直都未俾相你睇。」我邊說邊向天行展示慧妍的手機圖像:「咁仲係唔係豬扒?」

「囡啊 」天行的態度馬上180度轉變。

「咁我就會扮成飛車黨,搵個機會等慧妍jer完甲後去挑逗佢,呢個時候天行你就埋伏好,適當時候彈出嚟英雄救美。」我繼續解說。

「之後呢?係唔係我接條囡上車,同你鬥返場,你就讓俾我贏?」天行自行猜想。

「Exact7ly!」我連解說的力氣也慳回。

星期五...

Ella在早上替我打扮成頭文字D - 秋名山車神的模樣。

我分發給Ella及天行各人一個對講機,方便大家行動時溝通。

我率先來到中大...

慧妍:「我去大窩口jer甲啦,星期一返學見啦~」

同學A及同學B:「拜拜!」

「Over,over!目標宜家離開中大去緊大窩口!」我在步行方式跟蹤慧妍。

「咁我宜家準備開車去大窩口,你一路報告目標位置。」慧妍則負責把我的車駕駛到慧妍附近。

「我都係!」天行也準備有自己的車駛到慧妍附近。

一番無耶的等待後,慧妍終於完成jer甲,步出商場。

「Over,over!目標宜家離開商場,向緊大窩口邨方向行去。」

「Roger!」Ella及天行一起回應。

我尾隨慧妍步行到一處較靜的橫街,

時機成熟!
------------------------------------------------------------------------
A:「靚女,一個人啊?」
B:「靚女,有無見過大毛蟲?」
C:「打劫,拎哂身上所有嘢俾我!」
D;「靚女,可唔可以借十蚊俾我搭車?」
B
加速兩票
D
b
btw, 樓主俾下機會主角搵錢好wor
毛手毛腳嘅大淫蟲?
D
咪喺買部車咁就洗咗皮幾野,都唔知會唔會有破產嘅一日
跟下肥黃搵食都好丫
適當時會有
拿拿聲嫁俾Ella 入贅
B
b
「靚女,有無見過大毛蟲?」我以一身車手服加上刻意扮出的「麻甩佬」口音出現在慧妍面前。

「你...你想點?夜麻麻仲戴住個黑超同口罩...十分十都係變態佬」慧妍驚恐地回應。

先解說一下,除了車手服的打扮,

Ella也建議我戴上太陽眼鏡和口罩,畢竟這兩樣物品放在臉上,

已經足以遮掩大約七成的面部輪廓。

「我想俾妳睇下我條養咗廿幾三十年嘅大毛蟲~

「救命啊!」慧妍被我迫到牆角。

「喂!你條變態佬想對個女仔做乜!?」事先埋伏的天行彈出。

「你又想睇大毛蟲 ?」我繼續演戲。

「睇睇睇,睇你老母!」天行竟然一拳打向我。

「哇!屌...好撚痛...」我中拳後應聲倒地。

「喂,細佬,你做乜真係打到佢瞓地!?」Ella在遠處透過對講機說。

「喂,靚仔,你邊度嚟架?」雖然我很想馬上大聲責備天行,不過總不能讓行動露出馬腳,因此我只好繼續演下去。

「我揸車嚟嘅!」

「夠唔夠膽鬥返場車?」

「鬥咪鬥!怕你啊?」

到目前為止,行動尚算順利...

我馬上回到車上,

只見Ella一身白髮女鬼的打扮...

「哇!鬼啊!」我被Ella嚇了一跳。

「嘻~Surprise~」

「人嚇人無藥醫啊大佬~」我一掃額上的冷汗。

「呠!」 此刻,天行已順利邀請慧妍上自己的車。
A:「事不宜遲,馬上開戰」
B:「要唔要睇咗大毛蟲先再開始?」
C:臨陣退縮:「對唔住,我錯。」

[加速兩票]
b
b
B 仆街細佬
沖涼先繼續
B 啦
樓豬出多d戇鳩choice
B
B
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞