[互動故]我要做車手!(5)

1001 回覆
106 Like 0 Dislike
A
A
投票結束
A
a
「你話點就點啦!」我先答應天行。

「嗱,佢缺點就係好怕俾人近距離跟住車尾,即係所謂嘅推尾。」天行雙手抱胸,就像教授在教書一樣。

「當然,前題係你要跟得上佢,如果俾佢放甩就大撚鑊。」他補充。

當天行一臉認真向我講解時,突然有隻蟑螂爬到他的身上。

「啊!曱甴啊!!!啊啊啊啊啊啊啊啊!」天行在我房內失控大叫。

「唔好郁,等我打死佢!」我隨手拿起自己的拖鞋,並向天行身上揮舞。

「啪!啪!啪!」蟑螂動作很快,以致我多次打空。

此時,房間外...

「你男朋友...係間房度同你細佬做緊乜...?」母親目瞪口呆問。

「...」Ella已握緊拳頭。

「啪啪啪!」

「啊啊啊!」
------------------------------------------------------------------------
[本次沒有選項]

「獲得稱號:萬能(插)車手」
加速
「呼,終於打死~」一輪運動後,我面紅耳赤而且滿頭大汗。

「啊...嚇死...」天行也被嚇得跟我一樣。

我們兩人喘著氣打開房門,

門外的母親及Ella面色有異,我跟天行馬上感到勢色不對。

「你!咃!頭先喺房度搞乜!!!?」Ella跟母親已握起拳頭。
------------------------------------------------------------------------
A:「Hehehehe~」
B:「無啊,係誤會嚟。」
C:「打曱甴咋」
D:甚麼也不說
C
A
C
想揀A但係驚降好感
A
C
C
D
C
投票結束
啪!!
「我...我哋打曱甴咋!」我馬上澄清。

「咁曱甴呢?」Ella依然握緊拳頭。

「妳...妳睇下...」我指著天行的衣服,上面還沾有少量蟑螂被打死後的汁液。

「係喎...嚇死,仲等我以為你哋做緊乜添。」Ella跟母親總算回復平靜。

家中總算回覆平靜,我跟天行和Ella再回到房中討論應付耀嵐的戰術。

「啱啱俾曱甴搞時先醒起,其實據聞耀嵐都好驚曱甴 」天行仍然猶有餘悸。

「有邊個會唔怕曱甴...如果俾佢爬上身嘅話。」我無奈地問。

「咳,總之...我有個衰格戰術,有無興趣聽?」天行問。

「講嚟聽下~」

「就係,神不知鬼不覺咁喺佢架車度放曱甴,之後等佢揸揸下車時

(該堂堂正正對決還是使用天行的策略?)
A:認同天行
B:否定天行
C:看Ella的意見
C
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞