[互動故]我要做車手!(5)

1001 回覆
106 Like 0 Dislike
a
A
C
B
A
「事已至此,我哋不如一路食宵夜,一路傾正經嘢?」我提議。

「嘻~好啊!」Ella當然沒有問題。

「哦...家姐話好咁唯有好囉...」天行繼續無主見地順從。

於是,我們随意叫了一些外賣上門。

「係喎,Auntie同Uncle呢排都唔喺屋企嘅?」Ella串起燒賣放入口中。

「佢咃去歐洲旅行啊!玩成個月。」我回答。

「唔帶埋你去嘅?」Ella繼續追問。

「無啊,廢事阻住佢哋二人世界啦~」我淡笑。

「除咗以前外國讀書外,我都無去過歐洲旅行!你會帶我去架可?」Ella雙眼閃閃發亮。

「會!」

如是者,我跟Ella整餐宵夜都在談論旅行。

「大撚鑊,掛住傾旅行,唔記得咗問正經嘢!」我看著天行和Ella。
------------------------------------------------------------------------
A:提議留在家中共渡一宵,促膝詳談
B:提議到Ella家中共渡一宵,促膝詳談
C:提議Ella和天行先回家,明天再算

加速兩票
B
A
A
流水帳 ....
仆街 打天才波
A
「不要緊,還掂成晚流流長,傾到失聲都得!」我示意Ella和天行留下。

此時,手機突然響起。

「喂,聽晚大埔出發,經林錦公路上大帽山,再經荃錦公路鬥快落到荃灣!」手機傳來耀嵐的whatsapp。

「拿,林錦嗰段呢就...」天行準備提出意見。

「咔...咔...」家中大門再次被打開。

「啊!阿仔我咃返來啦~」是母親的聲音。

「咁夜都未瞓啊?」是父親的聲音。

「哎!Ella都喺度喎,隔離呢位係?」母親接著提問。

「我叫天行,係Ella細佬。」天行回答。

「啊!歡迎歡迎~」

「你哋唔係過幾日先返架咩?」我驚訝地問。

「乜嘢啊?咪同咗你講17號返!快樂不知時日過?」父親插嘴。

「我哋拎咗好多手信返嚟啊,仲有專登幫Ella買架呢件~」

如是者,話題又轉移到旅行...
------------------------------------------------------------------------
A:打斷話題,強行拉回談論賽車
B:明天打天才波算了
C:嘗試先遊說父母休息
D:隨意編出理由帶著Ella和天行離開家中
b
A
A
a
A
D
D
A
A
a
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞