True wireless 真無線耳機討論(21)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
你要記著你原本講嘅嘢已經客觀地唔成立,你就算講咩都係錯。
Momentum series都似鑑聽真唔真呀
搞到我好想去試下
點睇Zolo liberty+ ???
望一望條frequency response curve完全唔接近平架喎 點鑑法
依家你係喺一樣嘢叫討論區
類比電視廣告根本就格硬嚟
同一個有言論自由嘅平台比本質上根本就有天淵之別:
剩係單向vs互動已經說明兩樣嘢本身就拉唔埋嚟講
再講咁多都無謂,你要駁落去就繼續駁,我心情好就先同你繼續玩
Btw聽感講客觀
又發現一個唔識中文嘅人
照你咁講呢個世界冇一對耳筒可以叫鑑聽
因為耳機頻率響應物理限制下只會極接近標準線
個scale 拉大啲一樣有距離
但啲大牌子一樣用鑑聽自居
咁多人講e12 6百幾 入門級
Nakamichi NEP-TW2 Plus 都係6百幾
但防水+續航8個鐘 好似都幾勁
有冇巴講下
可能真係我唔識野
但講得出係鑑聽嘅多數條response curve都係接近平 因為佢地要準確reflect返首歌原本係點
但Sennheiser momentum TW係完全唔接近平
我就真係未聽過V shape response嘅鑑聽耳機啦

不如你講下你個鑑聽定義係乜先 係咪有聲就係鑑聽
麻煩睇多次
我係講緊低音表現
你拉個全音域表現嚟講做乜鳩?
留意返係用耳棉,人聲先會前返少少
用耳膠senn唔好聽
mw07嘅低音係失控狂奔向
我個人唔鍾意聽
利申係對比同時用緊嘅嗰對有線耳機,每邊十動鐵單元四路分音,低音單元每邊有四個,低音嘅氣壓感唔強,但下潛同量充足冇多冇少
senn比較接近呢類鑑聽耳機多啲,其餘得e8同wf1000x同onkyo,但後面兩對我完全唔會買,e8就因為bt個spec
我知你想講乜呀 你想講2比1接近100呀嘛
個重點係正常人講2個陣會聯想到100架 因爲2同100唔接近呀

邏輯上你係冇錯呀 但係你呢個講法係會引渡到人去諗MTW係接近鑑聽

當個scale係咁
V-shaped ———A——————B————Flat
你話佢係less v-shaped人地會覺得係A個個位
你話佢係flatter人地會覺得係B個個位
自己詞不達意仲話人唔識中文

我就肯定大部分人講MTW個陣唔會聯想到鑑聽兩隻字啦
公模oem
我自已mw07同senn都有 我就鐘意mw07多d

隻mw07壞左好傷心又無時間拎去整
寄速遞囉
黎緊星期六應該去到保養個到 但應該無得即日拎翻?
LRT有的,冇咩可以維修,好大機會換新比你
唯有去一去睇下
想問下隻ATH-AR3BTBK如何
或者有無再平d既無線耳機?
btw 好彩味賣到隻senn 宜家頂住先
唔聽就平D放比手足用啦
搞翻掂隻mw07先算
荃灣 CD Warehouse 有得試 senn
(我買完之後)目測仲有一隻現貨
根本你就係到偷換概念
唔係,應該係擺到明搶,拉去第二樣嘢到講嚟證明自己有point
你講得:「邏輯上你係冇錯呀」
其實此話題已完
一開始連我講乜都冇認真睇,就直接附和人哋講嘅嘢,除咗係反senn打手之外,我睇唔到仲有咩可能性
「但係你呢個講法係會引渡到人去諗MTW係接近鑑聽」
從來聽感就係主觀,所有評測,唔理係鱔稿,定真用家分享,都係得個噏字,你可以反駁,但你唔可以扼殺任何人對自己意見嘅表達
題外話:你拎條curve嚟講根本唔可能直接對比人耳所聽到嘅感受,每個人主觀聽感唔一樣,我覺得senn低音感覺上似鑑聽向唔需要代表佢本身整體真係鑑聽向或者低音真係設計成鑑聽向
講多無謂,你呢啲人連用家感受都唔畀講嘅,其實同扼殺言論自由嘅人冇分別
因為你意識層面上唔係討論,係純粹追擊,仲要換埋概念想做主場
暫時應該冇一隻有im02嘅女聲,你想接近我諗都係得鐵三角自己,唔得閒試就唔好買住,聽感呢啲個個唔同,唔好信人,信自己嘅耳仔
如果用IPHONE, 除左垃圾 AIRPOD ,買邊隻藍芽耳機延遲值最低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞