召奐黎自五湖四海各路industrial automation既連登高手

504 回覆
1 Like 5 Dislike
你本身 under grad係mech eng?

如果係白紙嘅話,試下報part time BS或者 Energy相關嘅MSC黎讀,入左行再摸索,香港條路係好難行,要 charter又唔易。

control/automation唔係識單一專科就搞得掂嘅學科,例如而家新起嘅大廈酒店,顧問業主都要求加個PLC做水泵lead lag stand-by,又有變頻又有sensor,無儲水缸嘅環境要做到成層開一個花灑,同全層開晒所有花灑,都唔可以有 pressure drop。Sensor/switch得個幾個,仲要喺天台管晒成棟樓,PLC需要點樣判斷而家行幾多個花灑,點樣要VSD分工都係好頭痕嘅問題。然後要同大廈嘅BMS通訊,交high level (data) 定low level(on/off status)又要開會傾,到時收到收唔到又要 check 電線長度會唔會volt drop,加 repeater定係行 wireless等等。。。鍾意搞就係樂趣,唔鍾意就覺得麻煩,不過都係經驗行先
少玩fluid
學到野

仲有
呢個年代
一樣skill真係唔夠
唔少electrical都要control

指明control要識mech
其實我覺得介紹下switch, optical sensor, relay, motor已經幫到好新入行嘅手足
再講下PLC嘅Digital/Analog input, Relay/NPN/PNP 接線落output已經可以做芝心工程佬去大啲騙頭同老師父
好!
其實都係睇manual, 諗住用叫判頭加兩個flow sensor去判斷大流量同小流,首先係顧問唔批,第二係就黎入伙改水喉會比人剷上天花板。最後要個VSD經modbus交power consumption比PLC,再同幾個 pressures sensor比較。。。試左幾晚顧問先收貨
如果你係想移民就攞電工牌先
當然 charter 到就 charter左先
電機會比機械易搵食,相信香港同海外都係
比啲時間組織下
BMS 香港市場來來去去都係西記 Johnson Honeywell 集寶個班人,點會教 programming吖,幫佢地 train奴工咩
BSE我覺得專做冷氣消防配電其中一項會好玩啲
明白巴打

都諗過出國做藍領 如果唔轉科可能會考ciphe同LP

多謝巴打咁多意見
有時同地盤佬吹開水,聽啲地盤佬講移民好多故事聽,有啲大陸雞用旅遊簽證去加拿大澳洲,英文又唔多識隻,喺個邊做返本行,唔知點樣又可以入到藉隻雞之後叫個地盤佬過去探佢,個地盤佬又真係過左去,過住比香港輕鬆嘅生活,有無吹水就唔知

但教曉左我移民係睇決心,船到橋頭自然直
其實除左manufacturing同BS
control automation仲有咩地方會用到
就係用左都唔知
密封式垃圾車有用PLC
咁得意

睇黎都係順其自然最好
咁如果我用Arduino做smart home
算唔算industrialautomation
9寫
其實都算係,例如噴水池燈光同噴水控制,total 有64個output,要做啲懶係隨機嘅組合輸出,用Arduino依類單板機Gen左個數,經RS485交返比PLC仔或者smart relay做輸出會輕鬆好多,而且成本比較相宜
咁係咪logical programm 就= automation
禮拜六日先寫,唔敢入去留名
留左名吹住水先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞