召喚五湖四海Industrial Automation 各路高手及有興趣既巴絲打 I

673 回覆
34 Like 1 Dislike
非抗爭post
請善用不推文回覆
求巴絲打賜教
尾首bro
十二bro呢
之前仲好多人好有興趣嫁

十二bro篇motor文寫好未
盡量星期六日寫好佢
其實入門可以寫簡單啲
傾傾下就會深入番
到時瓊cut番出黎
十二bro有冇興趣開個topic傾住先?
靜心等待十二巴出文
希望有巴絲上水吹野
無巴絲打想入行
巴打咩底
其實automation唔只PLC
mech 同elec knowledge都好重要

希望疫情過後會多番啲香港製造
多啲工業
香港?
<<工業馬達>>
1. 鼠籠式馬達
鼠籠式馬達(squirrel cage rotor)即係induction motor,即係普遍摩打。馬達有分單相電壓AC220/50Hz同埋三相AC380/50Hz,亦有其他電壓同頻率訂製。單相馬達輸出低,一般會配合齒輪箱(牙箱gear box)黎提高扭力;三相馬達局限相對單相馬達細好多,而且使用層面廣泛,可以另開話題深入討論。
2. 步進馬達
顧名思義,馬達係一步步咁向前行,唔行嘅時候提供好大嘅holding torque,需要配Driver黎用。輸入電壓有AC或DC,I/O控制線路通常係industrial grade DC 24V或者hobby grade DC 5V,好多Driver都有個Serial port比你做通訊改parameter。一般而言, 上位Controller 發出一個DC 5V或DC 24V 嘅pulse指令,driver收指令就行一步,10個pulses就行10步。咁一步即係幾多,正轉定反轉? 要睇Driver setting ,係full step, half step 定micro step、方向用Hi/Low定係pulse sequence先知道。
o係控制方面,我地最怕就係失誤,叫你行10步貼個label,你先行得個8步,label爛左仲成圈帶jam實埋,點搞呀? 對定位有嚴格要求,我地用close loop control,會加個encoder黎確保到位,唔好行多亦唔好行少。要注意嘅係步進馬達本身發熱量好大,即使係stand by 唔轉,佢都係好熱。所有電器野遇熱,性能就會下降。
Stepper Motor Projects: https://www.youtube.com/watch?v=pe71pKhP9ME
3. 伺服馬達
字面解伺服(Servo)有服從嘅意思,套用返使用環境即係叫你點行點停都要跟到足。伺服馬達有AC 或DC電源選擇,體積細,轉速高,隨便一款都做到3000 rpm,馬達尾部帶encoder做feedback,內置torque sensor。要做速度、位置、扭力控制,無佢點掂。同Step motor一樣,靜止時提供holding torque,而且發熱量相對step motor低,試下扭下佢轉下佢,轉完佢會返原本位置或者出alarm話比人搞過,唔使特别設定。
使用方面當然要配返自己牌子嘅Amplifier,亦可以配3rd party 嘅motion control card,只要interface/signal conditioning做好就無問題。控制原理同Step motor 類似,唔同嘅係Servo 有discrete analog I/O port,可以同上位Controller 同埋週邊裝置多啲互動。Servo指令輸入嘅選擇有好多: 主流就係比個DC24V pulse signal,同樣地1個pulse 行1格,1格行幾多度取決electronic gear,即係你將360度分左幾多份,我通常set 做10000份就算,10000個pulses 行一圈啱啱好。
除左用pulse,仲可以用analog V/I signal黎控制,即係0-10V, +/-5V, +/-10V, 0-20/4-20mA輸入,伺服馬達就會按照輸入信號強弱改變,黎做連續速度、方向同扭力輸出,簡單易用。當然仲可以用通訊方式設置運行參數,同人類語言一樣,種類繁多,可以另開話題討論。
Servo motor demo: https://www.youtube.com/watch?v=LkZ3iqiqu5c
<<馬達控制線路>>
1. 按鈕/指示燈/峰鳴器
人同機械互動基礎,行埋panel 面睇燈制睇到頭都暈。雖然簡單,打開本catalog就見到一粒按鈕都可以好複習。工業用按鈕開孔直徑係22mm亦有30mm(大部份係美國),有金屬殼有塑膠殼,有圓形正方形帶指示燈同無燈,帶燈有LED、普通燈膽、panel 面換膽、panel底換膽,電壓有DC、AC、AC帶火牛選擇。觸發有點按有自保(latching)、2/3路選擇制、鎖匙開關、joy stick、USB、Volume 制(potentiometer) 等等。

2. 繼電器/索制/ Soft starter/變頻器(VFD)
最常用黎開關induction motor嘅零件,價錢同功能順序左最平右最貴。Relay同索制原理上係一樣,不過索制switch current 大啲同有auxiliary contact,做hard wire control靈活少少。索制一般有分3 pole 同4 pole,一個3 pole 索制可以控制摩打開關,即係Direct on line starter;兩個3 pole索制加interlock可以做埋CW/CCW;三個3 pole索制加interlock加timer就星角起動。4 pole 索制較常見係power distribution做changeover,點解唔用MCCB做? 索制嘅breaking capacity滿足到tender spec. 梗係有平就用平架啦。
Star-Delta starter: https://www.youtube.com/watch?v=h89TTwlNnpY

根據IEC 60947 Utilization category,索制做開關要睇load,舉例: 寫字樓裝修,開光管heater依類resistive load,大約15A,裝修師傅走去買個9A索制返黎裝,你會唔會質疑佢呢? 你如果出聲你就輸左。原因係我地講9A係Utilization category AC-3(馬達開關),開光管heater依類屬於AC-1,同一個索制可以承受AC-1 25A。如果佢幫你換曬AC-3 25A 索制,個晚佢就會同班伙記食餐好嘅。
參考: https://en.wikipedia.org/wiki/Utilization_categories

Soft Starter 常用於大廈上水泵,水缸唔夠水就call pump,打滿水就停。佢可以將摩打由靜止慢慢ramp up 上full speed,再由full speed ramp down停車,解決水錘問題,又唔會產生Harmonic,成個過程大約一分到分半鐘內完成,如果完成唔到design應該出左問題。接線比索制少,打開panel乾淨企理。要留意soft starter o係full speed情況下係唔可以變速,但係我想佢行慢少少喎,轉用變頻器係另一個選擇。由於有電子控制線路,好多牌子soft starter都有relay 輸出同埋com port,做control方面比傳統索制較容易處理同埋可以同PLC、DDC、BMS傾計。
Soft Starter for 3 Phase Induction Motors: https://www.youtube.com/watch?v=QCQFFUdYF94

變頻器(VFD)
複雜程度僅次於Servo,同時亦需要睇用途,想唔想用盡佢每個功能;如果只要求佢識開關/變速/收sensor 信號行快慢、要識交running / fault 嘅relay contact,佢完全係overkill,亦識得同PLC、DDC、BMS傾計。
變頻器電壓有分高壓、中壓同低壓,由於改變到電力頻率,控制馬達速度同扭力會靈活好多。而且高性能嘅VFD硬件上有Discrete/Analog IO 同com port ethernet port,基礎控制表現同Servo 係接近一樣。但係佢嘅死證就係變頻過程會產生Harmonic,對配電系統同電子系統有唔同程度嘅干擾,要配返合適嘅harmonic filter 黎壓抑。其次VFD output terminal會輕微漏電,以前做power on test收貨都好開心,因為跟圖試一定冧硬RCD甚至trip 埋MCCB,正路係要配Type B RCD黎做protection就可以避免,不過判頭通常都話無預依筆錢,唔做!
What is VFD: https://www.youtube.com/watch?v=g7jFGOn6xfU
光復香港 工業4.0革命
好野
沖杯茶睇文先
想問
DC 唔係無論stepper/brushless
都可以唔洗controller 嫁咩?
我係RS 求其買個stepper
就咁博relay就用得
十二bro其實幾多年經驗?
我得幾年, 無咁深入無你咁深入
仲停留係
睇個用途 (e.g. mass, speed, size, requirement)
去揀motor
然後咩motor 配咩去做control (最簡單就24V relay, 得左)
要速度要啲黎搵岩servo 就揀VFD
VFD爽在連牌仔都唔洗爽
要precision就搵個servo controller
呢個就睇番咩PLC - 想用得爽快啲就PLC motor servo drive全部同牌子
無煩惱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞