召奐黎自五湖四海各路industrial automation既連登高手

504 回覆
1 Like 5 Dislike
睇黎你應該未到三十歲
巴打好耐無同你傾而家轉左咩工
除非你係做設備oem,如果唔係邊有咁大量手作野你搞
要快速 explore 一個行業,除左做 technical sales之外諗唔到咩位係可以得到咁快咁真實嘅體驗
我隻mouse個手指公位粒制壞左呀
工程佬有時需要古典文學去化解一下工作上嘅戾氣,即使飲幾多啤酒都好,一瞓醒又繼續𨳒人老母,對件事嘅睇法或者尋求解決辦法,對身邊同事都唔好
識玩, 玩motion control 就好似睇人跳舞咁
跳得好拍爛手掌,跳得唔好就蓋世寶
以前見人地試 linear servo,條傻佬唔睇 manual就執起舊磁石路軌黎裝,點知準備方舊磁石時一下就夾爆兩隻手掌,跟住兩年都無見過佢返工
又試過做 power on test,將 servo amp個kP 由1 set 錯左做111,一個 pulse就直bill,一射入牆,total左個 linear servo
諗起都興奮
而家我日日hea做solidworks
以前既我就係咁
尾道定十二巴係德國做
請唔請人
所以咪估你年紀唔大,仲有團火
仲想做番啲野自己會滿足
除左幾隻貓
我無咩野要顧慮
仲mou 喺香港,都想去外國睇驗下做 process automation係咩玩法
據我經驗英國係有
我south Wales 黎計
Manufacturing黎講 唔算特別多
Maintenance 比較多
擴大範圍到全英國都仲有唔少機會
但唔一定係製造
加上brexit
車廠走得既走

有興趣就上indeed totaljobs CV-Library 望下
但係automation 會出埋好多IT automation果啲
好煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞