召奐黎自五湖四海各路industrial automation既連登高手

504 回覆
1 Like 5 Dislike
ABB啲除左中低壓產品同VSD 之外,都無乜野可以同佢地合作架啵
screw terminal呢個真係必要啲
S7-1200 好似出到csv, CJ/CP 個D未試過
你依啲好似係forward kinematics黎
我剩係想log堆USINT落.csv ja
Mechanical design 報到.
啲人潛哂
十二bro做乜?
你果頭啲人對肺炎點睇?

我公司七八成人覺得中左唔會死
是但啦
公司隔離棟大廈有人中左,聽日要開會焗住返 office,同個同事玩Blynk + ESP8266做啲學生 project。。。
講起肺炎,啲街坊好似難民咁狂掃日用品,話佢戇尻怕佢嬲
其實我覺得中左未必會死,但係諗到中完之後連屌西都會氣喘嘅時候,人生應該玩完

啲人根本唔識驚
我其實玩左個零禮拜,無乜技術分享。。。
Blynk係一隻簡單嘅apps,有晒template同一啲 module比你drag and play,支持Arduino, ESP個堆板仔。簡單另一面就係廢,你對個介面唔可以有太多要求,一個起兩個止,多就要比錢。你 download個apps黎玩下就明我講咩
我都係繼續研究邊間公司個cloud platform最好
要比錢應該好啲,免費或有限度收費個啲,死左 server你屌佢都屌唔到
M$ amazon google
都係免頭十二個月
之後有啲tools免費, 其他就on demand subscriptions
未實際接觸過 cloud/edge個邊
究竟對生產有幾大幫助都好難評估
我同我老細講
其實我係生產角度睇,覺得所謂IIOT 或者IND 4.0 只係一個改良版嘅SCADA,都係要長時間log住堆 sensor,加大量嘅指標去估條 line健康程度,再定maintenance schedule. 本身乜都無連PLC都上唔到 Ethernet就一鋪過 upgrade,咁係無可厚非。如果本身已經自動化水平好高嘅系統,我覺得未需要投資咁大落去,不如組個 task force自己攪好過,當然針無兩頭利,但有乜事都好,個春袋都喺自己度。 利申: 我鍾意craft by hand
無, 得我另一個control兩丁友
data storage, visualisation 呢啲真係無手做
你租佢個 cloud都唔會幫你好多, data mining都你地幾丁友揼石仔,仲要 design埋個dash board,對不對
有的是錢 和 時間
仲要define 新機啲protocol
隨時玩兩三年喎可惜唔係英國人,真心想試下做依啲 project
我而家都係用blynk + esp8266做個 weather station黎 proof of concept,然後用部 laptop send email,但 scale一大個blynk就頂唔浦,硬係有啲甩甩漏漏。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞