召奐黎自五湖四海各路industrial automation既連登高手

504 回覆
1 Like 5 Dislike
this is kinda motivation of going forward
而家係U讀緊電機工程 對automation control有興趣 但係乜香港仲有工業架咩?
上網搵唔倒依D job 就算有都係要幾年相關working exp.
所以想問下咁多位Ching當時點入行? 你地個post叫industrial automation engineer? 香港又有咩公司會用到上面講既plc?
英國撚
U 讀integrated mechanical and electrical engineering
香港好似機場有得玩PLC?
我grad左就入左電子廠做 system automation design engineer
automation呢啲野
係咪九成都manufacturing上 ?
諗緊PLC除左係生產上
其他地方係咪唔common
定係有其他reasonable price 既replacement

即係如果我想auto我屋企
買塊arduino RPi黎玩
實抵玩過PLC
香港其實有好多地方都有用到PLC,除左巴打提過嘅大機構,亦有好多係 project仔嘅型式去做,提供依類方案嘅係 panel廠,但係 panel廠一般唔會請到淨係寫PLC嘅人去做,所以就會外判比一班SI去寫,而依類SI都比較細,同埋會拍住三大供應商(西記,是撚旦同𢱑撚啤梨,三菱同Omron直頭無人 support),講緊成間公司都係得十個八個員工連伙記,老闆做 sales,老婆做會計,可想而知會係咩環境。。。
你FG想學技術嘅話細公司會滿足到你,但滿足唔到你個銀包,而且行業充斥太多一知半解,識up唔識做,張冠李戴又有,無料扮四條又有,最後求其完左單 commercial job就算,你唔會學到太深入。只可以講如果入工程依行你要需要兼備低壓,IT, Building風火水電消防,AD/DA, motion control 等等嘅認識,先至有正常收入; 如果入到做OEM設備生產,更加唔好望出面世界,只能夠埋頭苦幹(被人幹),當然每個人際遇唔同,但IA條路唔易行架

比啲相你望下,黎自三個唔同嘅行業,全部都係簡單PLC控制,但係用左你都唔知嘅地方

香港主流係用BMS去管下游嘅 field device,佢地無乜PLC嘅概念,乜春IO card都叫DDC
雖然功能大至一樣,其實佢地唔識分
總之有野返到SCADA 控到就算數
唔同界別做野嘅方式好唔同, commercial諗壞左點算,個師傅識唔識換,而OEM就諗點樣快啲平啲好啲
所以你望下個控制櫃就估到邊個 style 係做 manufacturing,邊個係 building hvac

個 panel係用大量 signal relay
解釋下好壞同分別得唔得
有間公司請左四個月人都請唔到
因為佢指定要fanuc PLC + robotics exp
直接問我就可以
係果間公司剩係想請有fanuc exp
認真答
solidworks入面有tutorial
extrude, loft, sweep,assembly果啲
起手夠用
有咩唔明真係可以問我
除左simulation同animation
solidoworks無野可以難到我
2d sketch 姐
隨時用assembly mate好哂
跟住畫上去?
step7bro呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞