召奐黎自五湖四海各路industrial automation既連登高手

504 回覆
1 Like 5 Dislike

我今日答唔到
咁多年黎
都用多個variable
無諗過呢個approach
講真
PLC有限幾多memory又盛
都未需要去到呢個approach
慳番果一條 line/script
慳你 0.0000000000000001秒
真係咁critical?

不過
自問唔夠creative
經驗唔夠啦
自問道行未夠
話說今日仲有題
以下邊款communication protocol係real time coms

modbus
serial bus又盛
我剩係揀左etherCAT同profinet
但係又話啲MC 係揀1only
R哂頭
明明兩款都係...以我理解
又係喎
呢題真係乜野com protocal都有
devicenet
profibus
不如直接問我
which coms protocols are missing from the list below
唔down
怕你放毒
不如順便list哂出黎
指教下細佬
倉庫翻
外國見工要筆試
其實唔一定有
一般都係傾下經驗
俾佢example你叫你即場諗計拆
間唔時會睇埋drawing

但係琴日果份真心多野做
1 份personality test
3 份唔同既skill test, mech,elec and software
每份廿幾三十條題目

有啲一樣
有啲類似
有題係問你
ball 1, 2 mass 1 and 2kg
跌落地邊個快啲
software果份無叫你ignore air friciton
我直接寫一樣
mech果份話叫你ignore air friction
仲問埋你一粒快過一粒幾多跌落地
剛畢業個時見過份造semi con 嘅mech eng,要做二三十題MC,比部 casio計算機計工程數。自問數口唔精有三分一無做到
都係寫program好,點寫都得
睇黎我同Omron都唔係幾夾
亂碼姐
竟然出現單字一個:𨳒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞