召奐黎自五湖四海各路industrial automation既連登高手

504 回覆
1 Like 5 Dislike
Thermal product
但係我又唔識thermal
剩係畫到舊野DFM又夠薄就夠
呢到又hea
乜尻silicon sealant, super glue
我都想可以去番計螺絲果種極端
Industrial automation 係要識PLC
無乜幾多仲行C, C++啦
我淨係讀degree嗰陣有玩過下PLC
讀到MEng都無掂過PLC
咁請問巴打你點入行的
本身就有用開labview C++ python
用少少時間衝破心理關口
接受下款款language 都有唔同
咁樣開始寫

今時今日嘅CX ONE仲有依啲 error,他媽的
CX系列幾多年前既產物呀
又唔係sysmac
呢排好似冇乜Automation嘅工請人
廿幾歲人鳩fing fing
PLC 由0 學起應該行邊條路
應該冇本事master 轉行啦
我都搵緊
有冇工介紹
一係調整心態 搵錢至上
一係轉工 但係同事同工作環境你要滿意 夾到
Mech撚識c初級,matlab中高級學緊python,唔識日文但係識德文同情況許可想去日本打工/邊打邊學日文,要點applY
你係咪介紹後者
我都想過英國做野,同你對調得唔得
我而家都唔係做automation
我而家都唔係,而家做裝修搞BMS同 ventilation
聽落刺激過我
一啲都唔刺激,對家煩過x,我本身個系只而要控制溫度冷暖同埋 differential pressure,但係個業主要我地將消防裝置交返比佢管理,無問題,最衰係大廈嘅BMS 保養係外判,續個IO收錢,而家業主又我地夾返份,公司當然唔想,而家睇緊文件點拆
可以只專注做份內事唔洗理其他野,其實好幸福
話說我最緊報左份

要識
Lean, 5S, continuous improvement

Jig, fixtures, automation machinery design

PLC from scratch, modify, optimize

Skilled in using miller, lathe

四人份 一個pos
manufacturing engineer?
4樣野以前都學過,做過

自問啲workshop野都係用過唔多熟
其他都無咩大問題

佢畫野果度經已唔指明啲咩
佢地用creo
再寫埋creo應該無人報到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞