召奐黎自五湖四海各路industrial automation既連登高手

504 回覆
1 Like 5 Dislike
話說早兩日見 vendor,喺荃灣嘅工廠大廈,原來而家最新嘅工廈改裝潮流係將單位變成 office + workshop 一體化,有傳統機床加3D printer 比啲初創公司用,希望有返多啲做實業嘅公司生存,唔好淨係炒炒賣賣

揼曲砌硬件都係樂趣黎,難得有好武功,那怕孤芳自賞
有時候係唔係需要俾機會啲新人撞下板,拎下失敗嘅經驗,等佢地學習做人要謙卑
個mech既撞得夠多
如果唔係佢sl兩日我要開啲圖黎睇
先知錯到七彩
星期一先開佢波
還掂manager放到星期四
我有批準 可以隨便開波
因為月尾前要搞掂

個elec10+經驗
但好撚hea
你出現得岩時間啦
份新工好興奮!
今年你好似轉左幾份工
2019轉左兩次
而家呢份爽呀
做邊個範疇?
仲有個香港人下屬
得閒可以用廣東話吹水
跟緊個OEM project, 啲機去歐洲
做文件做到嘔,同以前落地盤夾野兩個世界
其實點先算係OEM
整機俾公司其他分部做manufacturing
算唔算OEM
exact7ly
老細重話我唔使攬晒啲野,比啲 junior跟
但係班年輕 engine又唔肯學,又腰骨無膊頭
問佢點解,諗住睇下佢有咩睇法,一句話我唔知吖,邊個邊叫咁做架渣。。。咁聽話人地叫你上前又唔去,仆街
話說我前日先屌左個細既一鑊
大部份人都好頂唔順佢以為好撚醒又唔肯改既態度

本身都無諗住開佢波
但佢望住份野好愁果時, 我話
即係份野未夠好囉, SMED + poke yoke都無
"你咁醒, 你會點做呀"
me ->->->
然後我十秒鐘內俾左個答案佢
再問佢
你呢到咁多moving cables, air lines
買左e-chain未
"我覺得唔洗喎"
"我覺得要, 賭丫, 你肯賭幾多"
"...我唔賭錢既..."
"我都唔賭錢, 但呢個位對我黎講係fact 根本算唔上賭.
你肯賭幾多代表你同你份design有幾多信心,
你而家對呢份野既信心係零呀
你識畫圖唔代表你識design呀""
"..."
有時諗係唔係我地對件事要求太高
作為工程師,件事經過自己手,應該有最基礎嘅了解,唔係一句話邊個邊個叫咁做就照做,要講合理性同延續性架嘛
我覺得我啲要求唔水過份
公司 筆直 同 deadline都經已好是撚但
咁對份野個quality可唔可以高少少要求

我同team件廢物雖然無手指指推缷責任
但佢自己無要求想點
份野經過我手 我接受唔到咁垃圾囉
我情願佢話唔撚做交由我全權負責
今日聽到個好得意嘅做法,用modbus module收8ch. PT1000, sampling rate 1秒
幾舊水成本,等我仲諗住洗一萬幾千買個 temperature module落PLC,而家慳返
又睇下佢準唔準
未用過modbus

你舊野咩scale
我上一份關於溫度既
Sampling rate 係3min
幾個 channel睇下喉管出入水溫
唔使做 control,淘寶網有啲幾十蚊嘅濕尻I/O板,收PT1000然後 convert去Modbus,將 data入電腦
雖然唔想淘寶,但係無一個唔使一千成本又放到落個膠箱仔嘅 solution
9up arduino得唔得
定加埋其他野會over 筆直
筆直係有,用Arduino都得,不過佢細塊過Uno少少,而且係 screw terminal,盲嘅都唔會接錯線 除非佢真係好唔準,唔係無合理理由轉佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞