召奐黎自五湖四海各路industrial automation既連登高手

504 回覆
1 Like 5 Dislike
十二巴其實你有年資
熟siemens
仲有workshop同shopfloor skills
英國應該大把工岩
係要開頭搵到working visa頭痕少少姐
想知啲機床係conventional定係CNC?
CNC
佢地有software
直接將creo 畫既放落CNC
唔洗再用另一個CAM

btw
果份工過二first stage啦
我等緊2nd in
我都想離開香港去見識,唔係單純因為目前局勢,而係本身係工程師性格,鍾意動手去解決問題。。。不過香港地無廠又少工業,變左局住做工程糊口
讀書年代學過pro e 同 master cam,難用到喊,自己寫GM code仲快
相信而家cad cam軟件應該易用好多
同意
可以落手做真係好玩呀

搵下囉
Indeed
Cv-library
totaljobs

有BNO攞T5做頭兩年應該簡單啲
祝你好運,巴打!
無用過舊野
唔知道
好用 幾多
不過賣oneCNC俾我地果間公司
聲稱係市上場 最普遍既CAM
都用得有啲炆
其實覺得自己無乜機
佢地要太多野
我年資太淺
應該唔夠其他人爭
話說老細忽發其想,俾左樣野我諗,就係抄人地部機但要有少少新創意原素
Arduino 係幾平嘅 prototyping 選擇
但係要拎返本C code嘅書黎溫
用喺 field level 行IOT ,再上PLC wireless network 應該幾 convincing
見工最緊要有爭勝心,年資高過你都要見同level嘅工,即係大家水平相近,未必贏你好多
即係呢
我地都試過用raspberry pi做IOT collection
但真係太L慢
最尾都係駁左部miniPC行ethernet
RPi用黎on field駁唔同sensor
再駁落部mini PC就得
果類hobbyist board都係算數啦
除非你叫部PLC每一分鐘update你一次
當年愛國嘅老豆無幫我攞BNO
咁佢地又無specify幾多人工既
不過聽得出佢地急要人
想一黎就識做野
從來無攞過?
HKSAR攞T5要有job offer
好低能
應用唔方便講得太詳細,因為 sampling rate幾分鐘甚至半個鐘一次都可以接受,睇個個人都唔會屌屌聲。。。而最大誘因係平過=S= 個方案好卵多
從來都無
慘了,即係無希望?
咁慢既sampling
除左temperature measuring
諗唔到其他方案

難啲囉

係香港直接搵到工
開offer要夠高
先攞到visa
其實都唔怕講,仲有energy
Energy consumption 好大
微跳都唔影響
明文
佢地只 concern幾個用電嘅kpi,成個系統行唔行,行得順唔順暢,根本無人理
所以實驗性質去試,形勢就係得廿蚊買杯凍奶茶仲要記得找錢
原先諗住用松下有 Ethernet 嘅PLC仔,點知香港代理都收左皮,咪借同事個Arduino黎玩
松下即係咩brand...
Matsushita = 松下電工 = Panasonic
原來
未用過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞