召奐黎自五湖四海各路industrial automation既連登高手

504 回覆
1 Like 5 Dislike
我都覺得隨時六個月後都未開始上到cloud
但我上面啲大粒野睇我頭
又明白呢啲野唔係一日就做到 要慢慢黎
佢又覺得R&D最後果兩隻老野好守舊
所以我而家開始spec機可以高價啲 塞大量iolink入去慢慢玩

ps:我都唔係英國人
field lv DAQ 我都係鍾意日本牌子,PLC network 就西記或者AB感覺穩陣啲,有起事都容易搵支援。不過講到尾係個 project director 想個 road map係點走,同埋有幾多 budget去做實驗
公司用omron plc無得揀
啲technical support經已連續俾左兩次錯既info我, 嬲

我地公司啲都係做開呢啲多,所以無諗住轉
iolin係有idea mon住啲乜, 但其實就未諗好邊間公司

而家暫時諗住check 一部機最基本既data
同埋幫shop floor加番product traceability
其他再慢慢諗
講真我公司咁hea, 隨時下年呢個時間都未有超過三部機有呢堆IoT
可唔可講多少少個應用,因為唔清楚係速度/位置或者其他控制。其實我覺得日本牌子黎講,standalone嘅servo三菱同安川都唔錯,始終size 細扭力大,西記隻V90都要企埋一邊,而Omron servo有一期係Panasonic代工,非常抵用,不過而家就唔清楚; 但講 programming方面西記又贏返,佢個TIA 真係有心做,系統整合得唔錯,最重要系統更新快,無乜大Bug。三菱或Omron唔係唔好,公司啲IT人就唔鍾意佢地 network設定,屌晒鬼之後幫手跟啦,就會發現原來係有bug,而且係死證無得斷尾

做實驗嘅話我會用個Modbus converter黎收sensor信號,個 converter再經ESP8266 wirelessly 試下交唔交得切啲data,從而評估返 field lv 個network traffic
暫時都係得 fix speed同埋start stop

我覺得遲啲用到motion sync好大幫助
因為我地件product幾百米咁黎
中間米零兩米要做加工
前後都有servo控住中間同tension, quality會高好多
另後由兩個servo做既話, function都會多好多
未計omron有license 用ethercat, 快過profinet

我地記公司由PLC 到servo drive 到servo都係omron
因為account 懶

我無咩用過TIA
但omron個sysmac同TIA基本感覺一樣

未試過係omron做networking有問題
SMC 就真係做到屌老母啦

成份IoT交data上server我都諗住用ethernet cable做
無諗過wireless

另外, 我發現
real time 既defination原來唔係即時
ethercat聽得多但未接觸過,比唔到意見
但相信你已經有對策處理多軸同步

我本身唔係IT出身,所以 networking都係一知半解,有事都係搵公司啲IT佬幫拖,然後再backtrack 佢地做過啲乜。SMC就算啦,得個平字同有現貨,專業少少嘅要求係唔好,有要求嘅地方我會搵廢事托或burkert傾。

所謂real time只不過係high data rate啫,你唔係以為 0 latency吖
講返用wireless係懶搵人重新放線,日後改 network唔使預咁多工人
睇個set up, limitations 同profinet一樣
omron sysmac入面真係
真係將兩個axis夾埋做一個virtual axis 就得
上網話ethercat快過profinet

我剩係知根據SMC 個manual
係set唔到 你係要自己撞下

real time by definition
其實同速度無關
只係promise左 係指定時間內有response
即係你話15min一次update/transfer
做到就係real time
customer 錢唔係我錢
個度上 training有無咩手信拎?
咁孤寒架,上次同佢地係咁耳夾下啲 bus bar都有支筆polo同Cap帽拎,雖然啲質地衰過地盤工衣
筆同USB係有既
不過呢啲碎料到唔想提
我想要見polo呀
係咪白色紅字透lin質地先
黑色紅字
黑色唔正宗
不過白色會透lin,咁多年都無改善,死都唔肯用厚料
多功能鐵係咩樣
同埋佢啲 process automation應該幾強,但係香港坊間零售市場永遠無人用,得VSD叫做見到光

咁耐以黎都見黑色喎

香港工業市場咁細...
先到先得
用家隨時唔知有其他supplier
唔係吖,我估依啲都係請鬼佬多
本地人都係做下維修更換居多
其實做CI都會幾開心
不過炒機就.....................
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞