召奐黎自五湖四海各路industrial automation既連登高手

504 回覆
1 Like 5 Dislike
堅行digital twin
新手開始工作上用緊plc 寫緊一d fan modules 既on/off, 但我都係用set 同reset 黎trigger
巴打可唔可以指教下用set reset 既缺點同埋點解話呢d 係其method 既
SET on同一個bit
可以重覆用係唔同地方
到你要fault find果時你望住果bit著左
你唔會知邊一行個SET 著緊個bit
根本就搵唔撚到
潛左水咁耐
大陸上唔到連登
西記wireless 證書都考埋啦
講得岩

一個Output 從從唔應該多過一個地方可以set或reset
所以我好少用set rest
Output:=in1 and in2 or in3;
用assign
大家有冇用過PLC做autotest logging
Voltage current control and measure
Thermal couple temperature measure
Humidity measure
呢類?
點log法?
暫時都係csv 落excel
唔排除遲啲有SQL serv
用VBA經Modbus攞返PLC register裏面啲data,應該係最簡單嘅方法
Omron sysmac 好似可以落SDcard ?
我公司而家係USB落data logger
用FWRIT function save CVS 落SD card應該無難度。。。
有 data logger就唔需要搞咁多野啦
data logger = 6k each
仲要用果啲 socket timer去set佢on off
柒到仆街
manager叫我搵方法執靚佢
我剩係識motion control
以前都係IT team整左infrastructure
再用inmation view data
落到inmation我先開始再寫去點睇啲data
data collection真係唔多識
之前用過依舊野黎控溫濕度, 自己save返做txt或者excel,勁戇膠
其實究竟係點控?
用咩原理?
佢preset左一堆參數黎控制溫濕度,好似excel入數落格仔度,然後佢自己行PID追個 set point
定時定候用SD過返啲數落電腦,叫做有 input output嘅data logger
我意思係舊野
控咩去控濕度
整個HMI出黎有堆數字
我話佢係乜都得啦
佢有塊爛鬼IO board揹喺背脊
印象有10粒8粒 PCB relay
得閒搵啲youtube片睇下先
泡菜佬野,只適宜粗用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞