搵政府工真係覺得香港無未來

401 回覆
403 Like 514 Dislike
高度發展既城市仲拼乜鬼
要拼就去落後地方打滾
Max pt 29
壓力大到仆街
未計放工放假老細wtsapp
29人班走左11個

勿相認
如果佢做ngo的確係,作家記者果d都係,搵到錢都係少部份人

social science 同 social work又唔同,有牌差好遠
我都認同,但諗唔到方法改變社會
我覺得你岩喎
呢度好鳩多90尾 00後
個個只係睇起薪點點點 覺得政府工人工高福利好
係 政府的確個offer 係唔錯
但出面大把公司人工都唔差 福利都唔錯 大把工返四年左右已經有30k 14個月糧

但有班打政府工既人 一味就井底之蛙 只係睇過一兩份比較差既工就以片蓋全 覺得自己入到政府就係天之嬌子咁 有時真係覺得好嘔心
33max
90% LE
睇完呢個post 懷疑自己係咪上緊連登
咁多人吹奏政府
冇表達過政府好低賤喎
只係講想安穩 又想有正常收入既 政府好岩佢地咁解 唔係人人都想搏咁解咋喎
呢個年代,香港惡化到所有嘅報紙同埋主流媒體,可以用大篇幅甚至頭條,宣傳某某政府職位招聘乜乜乜。
每一個人考到政府工都好似中咗頭獎一樣,社交平台Show off自己考到乜乜波板乜乜2A3O,甚至有好多出學堂嘅相,比比皆是。
坦白講如果你可以去到投資銀行做,甚至係揸飛機,我覺得咁樣先值得炫耀。

當一個社會畸型到,不斷咁宣傳宣揚考政府有乜好,鐵飯碗幾錢人工etc,其實有冇諗過背後,就係香港嘅年輕人,已經唔想再拼搏,失去左獅子山精神。

可以參考嘅例子,就係日本,台灣,佢哋考公務員嘅畸型,已經達到極致。

從來只有經濟差或者係冇得發展嘅地方,嗰度嘅人,先至會咁消極,考公務員係非常不思進取。

政府工= 旬
公務員=成功人士

私人公司不少人一直都暗地喺度考政府。
有乜嘢人係真係真心真意,想喺私人公司嗰度發展,令香港經濟更加繁榮?

題外話
force話就話有宿舍,但其實住十年㗎咋,
部分紀律部隊重要等幾年先有宿舍,
我明白你話使唔使咁慘,散仔直情要等20年先有.....

但係唔好唔記得啲宿舍,其實都係喺偏遠地區,都係方便大家喺離境管制站嗰度上班。

如果你係私人公司,賺錢想住邊想租邊買邊度絕對可以係市區,任得你挑選

最後我喺度懇請各個傳媒媒體,唔好再喺度吹噓同埋不斷咁誇大做政府嘅好處 ,令到香港嘅年輕人個個都無希望,無將來。

年輕人應該把握自己嘅珍貴寶貴嘅青春,出去闖下,唔好成日上網為左考唔到政府又叫春呀。

講到做私人工就一定有錢出黎住
啲租咁貴咪又得返偏遠地區俾你租
樓主係咪啲一鳩老細或者上司,下屬走咗去做政府紀律部隊條氣唔順呀
其實都係當平時啲廣告咁接 冇話吹唔吹捧
講到走狗
咁做大公司又係大財團嘅走狗?
你眼中香港係咪得政府 同細企

大把中大企出手都好高 福利都好正 先唔講啲屈機既 google facebook

簡單啲既 長江 中華煤氣 太古 都已經贏你政府九條街
我就係做緊誠哥既走狗
其實你做得政府同撐政府都無乜分別
你話你心底係反共撐港獨嘅
由你入職嗰一刻已經用腳證明咗
政府比多少少人工就可以封住你把口
政府攞條數睇 屌你愈來愈多後生狗衝我地喎
直接就睇到你地班反政府原來愈來愈少
盡快中港融合搞大灣區都無所謂
養廢人嘅人工咪當維穩費
政府工其實冇想像中咁正
個人認為冇大志,冇乜料既咪入去做,安安定定
但自己有料有目標既,點都要返私人市場

政府工人工高?其實你計返冇花紅冇雙糧,冇得搏升得慢

btw樓主為屌而屌,做紀律部隊,操完班係好撚辛苦,自然想PO下相,咁你都有位入
樓主一瞓幾十年啱啱先醒?
你估下真係勤力既人邊有時間上連登
淨翻咪d死垃圾
利申自己都係垃圾
唔係你地非白領不做會搞到白領人工咁低?
所以咪話政府工真係好 低層既 hea下hea下又一day
藍領人工都好低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞